Σπάει τα κοντέρ η Ιρλανδία δύο χρόνια μετά την έξοδο από το Μνημόνιο – Στο 7,8% η ανάπτυξη

Μακράν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε το 2015 η Ιρλανδία σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικών.

Δύο μόλις χρόνια μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, η «κέλτικη τίγρης» κατέγραψε ανάπτυξη 7,8%, στην καλύτερη χρονιά για την οικονομία της από το 2001, όταν και αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξης του 10%.

Το εντυπωσιακό μέγεθος της ανάπτυξης έχει εγείρει φόβους για νέες «φούσκες» στην ιρλανδική οικονομία, όπως συνέβη τη δεκαετία

του 2000, οδηγώντας το Δουβλίνο στην «αγκαλιά» της τρόικα και σε πρόγραμμα στήριξης 67 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν μία διαφορετικού τύπου ανάπτυξη αυτή τη φορά. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν όταν μπροστάρης της οικονομικής δραστηριότητας ήταν οι κατασκευές, η μετά-μνημονιακή ανάπτυξη στηρίζεται πρωτίστως σε επενδύσεις και εξαγωγές, που οφείλονται κυρίως στις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και φαρμάκων, που εδρεύουν στη χώρα, αξιοποιώντας τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα θετικά στοιχεία για το 2015 ήλθαν πολύ αργά για τον πρωθυπουργό Έντα Κένι, ο οποίος στα τέλη Φεβρουαρίου κέρδισε μεν τις πρώτες μετα-μνημονιακές εκλογές, έχασε ωστόσο τον κυβερνητικό συνασπισμό του, με τη χώρα να βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας.

Παρά την ισχυρή ανάκαμψη, τα οικονομικά οφέλη δεν έχουν ακόμα ρεύσει στο μέσο πολίτη, προκαλώντας ακριβώς πολιτική αντίδραση στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, όχι μόνο λόγω του μετεκλογικού αδιεξόδου, αλλά και εξαιτίας των όλο και χειρότερων προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Παράλληλα, ο φόβος εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην Ιρλανδία, η οποία έχει ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

The post Σπάει τα κοντέρ η Ιρλανδία δύο χρόνια μετά την έξοδο από το Μνημόνιο – Στο 7,8% η ανάπτυξη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα