Σκουπίδια, πραξικοπήματα και μνημόνια

Του Γιάννη Κολοκυθά

«Τα μνημόνια δεν θα ανασταλούν, θα καταργηθούν. Θα παταχθούν στον κάλαθο των άχρηστων. Τα περάσανε πραξικοπηματικά σε μια νύχτα».

Αυτή η φράση – διαπίστωση – θέση ανήκει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι δήλωση του βουλευτή Παναγιώτη Λαφαζάνη σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ.

Έχει μια εμμονή βέβαια ο κ. Λαφαζάνης με τα πραξικοπήματα της κυβέρνησης. Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη,

οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριών ετών να έχουν κάνει περίπου 20-30 πραξικοπήματα για όλα τα τρέχοντα θέματα. Κατά τον κ. Λαφαζάνη δεν γίνεται τίποτα δημοκρατικά στη χώρα μας. Μόνο οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ λογικά γίνονται δημοκρατικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε κάτι που λένε τα περισσότερα στελέχη της Κουμουνδούρου περί κατάργησης του μνημονίου.

Αν καταλαβαίνουμε καλά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την κατάργηση του μνημονίου την επομένη που θα κληθεί να κυβερνήσει. Θα το πετάξει στα σκουπίδια λέει ο κ. Λαφαζάνης. Άποψή του και δικαίωμά του να το φωνάζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή διαφωνεί με το μνημόνιο ενώ όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες συμφωνούν; Συμφωνούν όλοι με τις θυσίες; Με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Με τους αυξημένους φόρους; Με τις απολύσεις στο δημόσιο και την ανεργία; Όχι βέβαια, αλλά αυτή την περίοδο βάζουμε όλοι πλάτη για να ορθοποδήσει και πάλι η χώρα και να αποφύγει την χρεοκοπία.

Είναι σκληρά και δύσκολα όλα τα μέτρα αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι «βίτσιο» των κυβερνήσεων. Έχουμε δανειστεί πολλά δισεκατομμύρια από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και «δυστυχώς» πρέπει να δώσουμε αυτά τα δανεικά χρήματα πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται καλύτερες ημέρες με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας αλλά γνωρίζει ότι αυτά τα δισεκατομμύρια του χρέους της χώρας πρέπει να επιστραφούν;

Από που θα τα βρει; Από την φορολόγηση των πλουσίων;

Από τις γερμανικές αποζημιώσεις, 162 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που λογικά τις έχει εξασφαλισμένες μετά τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε;

Από την κρατικοποίηση των τραπεζών ή από τη διατήρηση του τεράστιου δημόσιου τομέα;

Από την κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου; Γιατί αυτό υπόσχεσαι όταν υποστηρίζεις όλες τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

Από τη διάλυση όλων των συμφωνιών για επενδύσεις στη χώρα; Από τον διωγμό όσων έχουν «πραξικοπηματικά» επενδύσει στη χώρα;

Έχουν πολύ ενδιαφέρον όλα αυτά. Πόσο μάλλον αν αποδώσουν κιόλας.

Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με όσα λένε πολλές φορές κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει Έλληνας που να θέλει ένα μνημόνιο πάνω από το κεφάλι του. Δεν υπάρχουν Έλληνες που να θέλουν μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Δεν υπάρχει όμως και λόγος να λες βαρύγδουπα και ακραία πράγματα του τύπου «θα πετάξω στα σκουπίδια τα μνημόνια» και άλλα τέτοια.

Δεν είμαστε στις δεκαετίες των συνθημάτων και των κραυγών. Αυτή την στιγμή ζούμε σε έναν οικονομικό πόλεμο και είμαστε για πολλά χρόνια στη μέση του κυκλώνα. Τώρα χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία και ιδιαίτερη προσοχή. Έχουμε διανύσει τα δύο τρίτα της ανηφόρας και η υπομονή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…

Keywords
Τυχαία Θέματα