Σκληρή απάντηση Δένδια στον Κοπέ- Παλεύουμε μόνοι για τη μετανάστευση χωρίς βοήθεια από την ΕΕ

Μετά την σκληρή δήλωση του Γάλλου ηγέτη της δεξιάς Φρανσουά Κοπέ, όπου ζητούσε την αποπομπή της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σέγκεν καθώς και ότι «κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, δεν μπορούν να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τιμωρηθούν», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας αποφάσισε να απαντήσει.

Σε επιστολή που έστειλε ο ίδιος στις γαλλικές εφημερίδες «Figaro», «Le Parisien» και το περιοδικό «Nouvel

Observateur», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απάντησε στον Κοπέ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα έχει δείξει πως μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορά της, αφού οι αριθμοί των μεταναστών που φτάνουν χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί ραγδαία».

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η τραγωδία της Λαμπεντούζα συγκλόνισε και εμένα προσωπικά, όπως και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αλλά για να μην συμβούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον, δεν χρειάζεται κατασκευή «αποδιοπομπαίων τράγων».

Ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά στα γεγονότα της Λαμπεντούζα καθώς ήταν αυτά που είχαν πυροδοτήσει τα σκληρά σχόλια του διαδόχου του Νικολά Σαρκοζί.

«Χρειάζεται ριζική αλλαγή του σημερινού συστήματος διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδυνάμωση στην πράξη της κοινοτικής αλληλεγγύης», επεσήμανε επίσης στην επιστολή του ο υπουργός.

Αναλυτικά η επιστολή του Νίκου Δένδια:

«Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σε δηλώσεις που σας αποδίδονται και δημοσιεύθηκαν στον γαλλικό Τύπο, αναφερθήκατε στην Ελλάδα κατά τρόπο που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ιδέα και την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Θέλουμε να ελπίζουμε, εφόσον αποδόθηκαν σωστά οι συγκεκριμένες σας δηλώσεις, ότι το γεγονός αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ελλιπή σας πληροφόρηση για την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβάλλει η Ελλάδα, εν μέσω μάλιστα δεινής οικονομικής κρίσης, σχετικά με τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Ίσως δεν γνωρίζετε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος καθαρά ευρωπαϊκού, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών επιθυμεί να εγκατασταθεί σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, και όχι να παραμείνει στην ελληνική επικράτεια.

Επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι με τις συντονισμένες δράσεις που ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2012 η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η εισροή παράνομων μεταναστών στη χώρα έχει μειωθεί κατά 80% περίπου.

Το γεγονός αυτό έχει αναγνωριστεί στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα έχει επαινεθεί από το σύνολο των υπολοίπων Κρατών-Μελών. Επίσης, παρά τις ευνόητες δυσκολίες που παρουσιάζονται στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής, ο αριθμός που εισέρχεται από τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που εισερχόταν στην ελληνική επικράτεια από τα χερσαία σύνορα στο παρελθόν.

Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι ο ελληνικός λαός καταβάλλει από το υστέρημά του, σε εποχή τεράστιας οικονομικής κρίσης, ποσά εξαιρετικά σημαντικά για την αντιμετώπιση ευρωπαϊκού προβλήματος, χωρίς να έχει την αντίστοιχη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα έτη 2013 και 2014 η Ελλάδα καταβάλλει συνολικά 247, 442 εκ ευρώ, έναντι συνεισφοράς 177,787 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ενώ υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 75, 425 εκ. ευρώ, στο συνολικό εκτιμώμενο ποσό που απαιτείται και το οποίο ανέρχεται στα 500, 655 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο ποσό θεωρείται εξαιρετικά μικρό σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, ιδίως εάν συνυπολογισθεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και η πολιτική-κοινωνική κατάσταση των χωρών της Αφρικής και της Ασίας με τις οποίες συνορεύει.

Επιτρέψτε μου ακόμη να θέσω υπόψη σας τις θέσεις που ανέπτυξα κατά την εισήγησή μου στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 19 Ιουνίου 2013, όπου και επισήμανα μεταξύ άλλων την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης, αλλά και την ανάγκη θεσμοθέτησης κλείδας αναδιανομής για τους μετανάστες που ζητούν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικειμενικά κριτήρια, όπως το ΑΕΠ, η έκταση και ο πληθυσμός της κάθε χώρας.

Ελπίζω να κατανοείτε και εσείς κ. Πρόεδρε ότι δεν είναι δυνατόν ορισμένες χώρες μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Επιθυμώ τέλος να σας διαβεβαιώσω ότι η τραγωδία της Λαμπεντούζα συγκλόνισε και εμένα προσωπικά, όπως και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.»

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα