Σκληρές κόντρες στην Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Απούσα η Χρυσή Αυγή

«Ότι μας ανήκει θα το διεκδικήσουμε με ορθό και νόμιμο τρόπο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Βουλή για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων επισημαίνοντας πως «σας διαβεβαιώνω ότι το θέμα άνοιξε για να κλείσει με την δικαιοσύνη να θριαμβεύει».

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να γίνει στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο -διμερώς και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών

θεσμών- υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την Τετάρτη. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής και ενημέρωση για τις εξελίξεις όλων των πολιτικών αρχηγών, εκτός της Χρυσής Αυγής – οι βουλευτές της οποίας απουσίαζαν από τη συζήτηση.

Ζήτησε να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα μελετήσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Το μόνο κόμμα που πρέπει να εξαιρεθεί από τη διακομματική αυτή επιτροπή είναι, όπως είπε, το «φιλοναζιστικό κόμμα, οι βουλευτές του οποίου σήμερα απουσιάζουν από τη συζήτηση στη Βουλή».

«Θέλω να εξάρω την άριστη δουλειά που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη συλλογή των εγγράφων και των αρχείων για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Από εδώ και πέρα χρειάζονται πολιτικοί χειρισμοί και προφανώς το εθνικό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τους αξιόλογους, κατά άλλα, λειτουργούς του Δημοσίου», ανέφερε για τον ρόλο που έχει προσδώσει η κυβέρνηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε υψηλούς τόνους ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε πως είναι ανιστόρητο και πολιτικά εσφαλμένο να λέγεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει διεκδικήσει έως σήμερα τις αποζημιώσεις, σημειώνοντας ότι αυτή η άποψη δικαιώνει τη θέση Σόιμπλε. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό του σχετικού πορίσματος ως απόρρητου και τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί (το πόρισμα) στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ότι «ήρθε η στιγμή το κοινοβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία».

Keywords
Τυχαία Θέματα