Σκέτη γλύκα! Συνταγή για τσουρέκι με φουντούκια και σοκολάτα από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

Ένα διαφορετικό τσουρέκι, από αυτά που έχεις συνηθίσει, καταφτάνει στο εορταστικό σου τραπέζι! Πλούσιο σε υφή, με μπόλικο καβουρδισμένα φουντούκια και λευκή σοκολάτα θα σε τρελάνει. Στο συστήνει και η Μυρσίνη Λαμπράκη.

Υλικά

5 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακό3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας1 φλιτζ. φουντούκια αποφλοιωμένα100 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
ψιλοκομμένη

Για τη ζύμη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη1 φλιτζ. γάλα1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου2 φλιτζ. αλεύρι για τσουρέκι (αμερικάνικου τύπου)3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακόΞύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Για το άλειμμα

1 αβγό3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

Για το πασπάλισμα

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη ζύμη. Ενώνετε το αλεύρι με τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε το γάλα μαζί με το εκχύλισμα αμυγδάλου σε χαμηλή φωτιά και το προσθέτετε χλιαρό στο αλεύρι μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια ζυμώνετε για 5 λεπτά. Τυλίγετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 με 1 ½ ώρα.

Φτιάχνετε τη γέμιση. Χτυπάτε σε ένα μπολ με ένα σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να είναι αρκετά μαλακό ώστε να απλώνετε. Ψήνετε τα φουντούκια στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβετε. Φτιάχνετε το τσουρέκι. Τοποθετείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε σε μακρόστενο σχήμα περίπου 40x50εκ. Απλώνετε το μείγμα του βουτύρου, πασπαλίζετε με τα φουντούκια και τη σοκολάτα και κάνετε τη ζύμη ρολό, τυλίγοντας από την πιο μακριά πλευρά, κλείνοντας με προσοχή τις άκρες της.

Μεταφέρετε το ρολό σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ρολό κατά μήκος, χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι πάνω πάνω. Αρχίζετε να πλέκετε τα κορδόνια προσέχοντας η κομμένη πλευρά να κοιτά πάντα προς τα πάνω, γυρνώντας ταυτόχρονα τη ζύμη για να σχηματίσετε ένα στεφάνι.

Μόλις τελειώσετε με το πλέξιμο της ζύμης, κόβετε και το σημείο που είχατε πριν αφήσει άκοπο και συνεχίζετε το πλέξιμο με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσει το στεφάνι σας και να ενωθούν οι άκρες.

Αφήνετε το τσουρέκι στο ταψί σκεπασμένο να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφού φουσκώσει, χτυπάτε το αβγό με λίγο κρύο νερό και με ένα πινέλο αλείφετε ολόκληρη την επιφάνειά του. Ψήνετε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζετε το τσουρέκι από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα, το πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και το κόβετε σε φέτες πριν το σερβίρετε.

The post Σκέτη γλύκα! Συνταγή για τσουρέκι με φουντούκια και σοκολάτα από τη Μυρσίνη Λαμπράκη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα