Σημίτης: Αν δεν υπάρξει μεγάλη Κεντροαριστερά θα προκύψει Παπάγος

Toν προβληματισμό του τόσο για τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα εκφράζει στους συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σημειώνοντας πως χωρίς σχέδιο η χώρα οδηγείται σταδιακά προς το περιθώριο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, ο κ. Σημίτης προβληματίζεται από το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου και θεωρεί τις τελευταίες εξελίξεις

στην Κύπρο ενδεικτικές της δυσαρμονίας και του μεγέθους του προβλήματος. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην Ευρώπη και μια διάσταση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας από τη μία πλευρά και της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας από την άλλη αναφορικά με την ανάπτυξη και την ανακατανομή των πόρων στη Γηραιά Ήπειρο. Το θέμα αυτό έχει μπει στον πάγο λόγω των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία και από τον ερχόμενο Σεπτέμβιο ο κ. Σημίτης αναμένει μεγάλη κινητικότητα και ευρείες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά πως η Ευρώπη πρέπει να περιμένει τις γερμανικές εκλογές όπως περίμενε και τις ελληνικές ενώ σημειώνει στους συνομιλητές του πως τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ περί εκβιασμού του Βερολίνου δεν πρόκειται να πετύχουν. Η μεγάλη διαπραγμάτευση που ο κ. Σημίτης εκτιμά να ξεκινά από τον Σεπτέμβιο θα διαρκέσει 2 με 3 χρόνια και ουδείς μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμά της. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει πως δεν πρέπει να αποκλείσει κανείς απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ιταλία ή την Ισπανία που μπορεί να αλλάξουν άρδην το συνολικό πλάισιο των διαπραγματεύσεων.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα; Συνεργάτες του κ. Σημίτη μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής επισημαίνουν πως το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση αυτό το διάστημα είναι να κινηθεί με σταθερότητα, αποφασιστικότητα και να μην επιτρέψει κινήσεις ή γεγονότα που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία. Παράλληλα η Αθήνα πρέπει να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο που θα αφορά τη στάση της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να προετοιμάσει συνεργασίες προκειμένου να αποφύγει την περιθωριοποίηση στην Ευρώπη.

Επιπλέον ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες απόψεις για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης εκτιμά πως η οικονομική πολιτική του Βορρά πρέπει να γίνει πιο ελαστική και να δοθεί βοήθεια στον Νότο. Παράλληλα η ΕΚΤ πρέπει να εκμεταλλευθεί τα περιθώρια που της προσφέρονται από την Συνθήκη του Μάαστριχτ και να μην αρνηθεί την αύξηση του πληθωρισμού στο 3-3,5% ώστε να σταθεροποιηθούν πολιτικά οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο κ. Σημίτης εκτιμά πως ένα τρίτο κούρεμα χρέους είναι απαραίτητο προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος ενώ θεωρεί αναγκαίες τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις προς τις Βρυξέλλες, ένα θέμα που αποτελεί ταμπού για το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο πρότυπο του ESM τα κονδύλια του οποίου θα προέρχονται από καταβολές των χωρών εκείνων που απολαμβάνουν πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση των αδύναμων χωρών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός σχεδιασμός στα πρότυπα των πρωτοβουλιών του Ντελόρ για τη χρηματοδότηση ενεργειακών, μεταφορικών και συγκοινωνιακών δικτύων αλλά και της έρευνας με παράλληλη ενίσχυση των ευρωπαϊκών οργάνων.

Ως προς την πολυπόθητη συμμαχία των χωρών του Νότου που πολλοί βλέπουν σαν σανίδα σωτηρίας, συνεργάτες του κ. Σημίτη μεταφέρουν τις επιφυλάξεις του σε σχέση με τα μέλη αλλά και τη δύναμη αυτής της συμμαχίας. Με την Ιταλία εγκλωβισμένη στην εσωτερική πολιτική κρίση, τη Γαλλία να ισορροπεί μεταξύ Βορρά και Νότου και την Ισπανία να βρίσκεται σε κρίσιμη θέση αναφορικά με το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το πολιτικό momentum για μια τέτοια συμμαχία φαίνεται μάλλον θολό και πάντως χωρίς αποτέλεσμα.

Τέλος σε ότι αφορά τα ελληνικά πράγματα, ο κ. Σημίτης φαίνεται να βλέπει θετικά τη δημιουργία ενός πόλου μεταξύ της ΝΔ και του ΚΚΕ ο οποίος να εκπροσωπεί τις δημοκρατικές, μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της χώρας. Φυσικά για να γίνει κάτι τέτοιο απαραίτητη είναι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα ως προς τους διστακτικούς στο εγχείρημα, ο κ. Σημίτης είναι κατηγορηματικός: «Τι θα πει δεν θέλουν; Να θελήσουν Την προηγούμενη φορά που δεν κατάφεραν να συννενοηθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις αφίχθη ο Παπάγας» φέρεται να είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα