Σφραγίδα Μητσοτάκη στη ΝΔ μέσω του «ξηλώματος» της ΟΝΝΕΔ – Η μάχη με τους μηχανισμούς

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαζόταν μια επίδειξη πυγμής ενόψει του συνεδρίου της ΝΔ, τότε οι άνθρωποι της ΟΝΝΕΔ, αλλά και ο πρώην πλέον γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, μέσω της εμπλοκής του, του την προσέφεραν απλόχερα. Ούτε οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πίστευαν πόσο ευνοϊκές θα ήταν οι συγκυρίες, προκειμένου να προχωρήσουν στην κάθαρση του οργανισμού της ΟΝΝΕΔ.

Έτσι, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε αναγνώρισε το αποτέλεσμα που παρουσίασαν από την ΟΝΝΕΔ, αρνήθηκε να δεχτεί τους συνέδρους που η ΟΝΝΕΔ παρουσίασε ως εκλεγμένους, ενώ, μετά από μια μέρα έντονων διεργασιών, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος υπέβαλλε την παραίτησή του, προκειμένου να προλάβει τη διαγραφή, ενώ ο πρώην πλέον πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γεωργιάδης αποτέλεσε επίσης παρελθόν, αυτός όμως με κανονική διαγραφή. Και κάπως έτσι διαμορφώνεται το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως το περιέγραφε ανώτερη κομματική πηγή στο KoolNews.gr αργά το βράδυ: «ρήξη με τις παθογένειες του κόμματος και καταστατικές τομές για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της ΝΔ»

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν από το βράδυ της Κυριακής ειλημμένη: δεν επρόκειτο να αποδεχθεί τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την ΟΝΝΕΔ, μιας και αντιλαμβανόταν πως τα νούμερα που παρουσιάστηκαν ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα, καθώς διαδικασίες ψηφοφοριών δεν έγιναν επί της ουσίας. Συνεπώς, πώς θα μπορούσαν να είχαν εκλεγεί μέλη της Κ.Ε., μέλη της Π.Ε. της ΝΔ και εκπρόσωποι στο συνέδριο της ΝΔ; Πλην όμως και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ αντιλαμβανόταν πως μόνο η μη αναγνώριση του αποτελέσματος δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα. Έτσι, επί της ουσίας επελέγη το «ξήλωμα» της ΟΝΝΕΔ, δια της καρατόμησης των βασικών υπευθύνων για το φιάσκο του Σαββάτου.

Η αρχή έγινε με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία σηματοδότησε και το «τέλος εποχής» της ΟΝΝΕΔ, όπως την ξέραμε ως σήμερα. Και αυτό, διότι κανείς δεν είναι σίγουρος για τη μορφή που θα έχει η νεολαία του κόμματος την επαύριο του συνεδρίου της ΝΔ. Όπως ήταν φυσικό, μετά από μια τόσο σκληρή δήλωση, θα έπρεπε να ακολουθήσουν και οι απομακρύνσεις προσώπων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κάθαρση. Έτσι, από το απόγευμα ήταν ειλημμένη η απόφαση της διαγραφής των κ.κ. Παπαμιμίκου και Γεωργιάδη. Στη ΝΔ περίμεναν λίγο και, κάπου στην πορεία, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος πρόλαβε και παραιτήθηκε. Ο Βασίλης Γεωργιάδης σκεφτόταν την παραίτηση, αλλά εν τέλει…έμεινε με τη σκέψη, μιας και ο κ. Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στο Πειθαρχικό του κόμματος, με το αντικείμενο της διαγραφής, όπερ και επισημοποιήθηκε το βράδυ.

Γιατί ο Κυριάκος δεν είχε κανένα περιθώριο στις περιπτώσεις Παπαμιμίκου-Γεωργιάδη

Η αλήθεια είναι πως τα περιθώρια ελιγμών που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην περίπτωση των κ.κ. Παπαμιμίκου και Γεωργιάδη ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Η περίπτωση του κ. Παπαμιμίκου ήταν πιο σαφής. Ο ίδιος, εδώ και πολύ καιρό, είναι persona non grata για μεγάλο μέρος των νεοδημοκρατών, πλην όμως είχε διατηρήσει τη θέση του έως το συνέδριο, έστω και με αναπληρωτή τον βέρο «μητσοτακικό» Λευτέρη Αυγενάκη. Από ένα σημείο και μετά όμως ο κ. Παπαμιμίκος αυτονομήθηκε και, με φόντο τις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων, προέδρων των τοπικών επιτροπών, αλλά και των ΝΟΔΕ, αναλώθηκε σε προσωπικές κινήσεις, ακόμα και ενάντια σε επιλογές της ηγεσίας. Μάλιστα, τη μέρα της έναρξης του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ εμφανιζόταν ακόμα και ως υποψήφιος γραμματέας της ΝΔ, απέναντι στην προεδρική επιλογή, τον Λευτέρη Αυγενάκη. Η εμπλοκή του όμως στην ΟΝΝΕΔ και στην προσπάθεια για το μοίρασμα της εσωτερικής πίτας, μετά και το φιάσκο, κατέστησαν την περίπτωσή του μη υπερασπίσιμη για κανέναν. Η αποχώρησή του ήταν μονόδρομος, ιδίως αν σκεφτεί κανείς τι έλεγε γι’ αυτόν το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή της κρίσης.

Η περίπτωση του Βασίλη Γεωργιάδη, από την άλλη, ήταν κάπως διαφορετική. Αν και ο ίδιος εντασσόταν στη σφαίρα επιρροής του Απόστολου Τζιτζικώστα, βρήκε δίαυλο επικοινωνίας με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και ήταν η επιλογή (και) της ηγεσίας για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ. Από τη γαλάζια ηγεσία του χρεώνεται όμως τόσο το φιάσκο του συνεδρίου, όσο και η στάση του από την Κυριακή και μετά, όταν και παρουσίαζε τα γεγονότα του Σαββάτου ως μη γενόμενα και…πανηγύριζε σχεδόν για τη μείωση του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής σε 120. Με τη σειρά του βέβαια ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται πως κάποιοι (σ.σ. δείχνοντας την ηγεσία) ήθελαν να του επιβάλλουν πράγματα ως δεδομένα και πως ο στόχος είναι να μετατραπεί η ΟΝΝΕΔ σε…γραμματεία του κόμματος. ‘Έτσι, αρνήθηκε να παραιτηθεί. Όπως και να έχει όμως, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και δεν δέχεται ως συνέδρους τους εκπροσώπους της, ο πρόεδρος της νεολαίας ήταν εκείνη τη στιγμή παρελθόν. Απλώς, η επισημοποίηση άργησε μερικές ώρες.

Σφραγίδα Μητσοτάκη στη νοοτροπία της ΝΔ

Όπως και να έχει, ο τρόπος που κινείται ο κ. Μητσοτάκης στην εσωκομματική σκακιέρα δείχνουν πως θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στον τρόπο που θα λειτουργεί το κόμμα, κάτι που λέει πολλά ενόψει συνεδρίου και με βάση τις καταστατικές αλλαγές που θέλει να προωθήσει.

Μπορεί από την αρχή της θητείας του να μην κινήθηκε ως…Βάσκος αυτονομιστής και να μην μετέβαλλε άρδην τις ισορροπίες, πλην όμως σε αρκετές περιπτώσεις ενήργησε αυτόματα. Κάπως έτσι τέθηκαν εκτός κόμματος για τα λεγόμενά τους ο Φαήλος Κρανιδώτης και ο Σταμάτης Κάρμαντζης, ενώ και στην περίπτωση της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος του κόμματος κράτησε στιβαρή στάση και επέμεινε σε αυτό που είχε αποφασίσει. Η αντίδραση στο εσωτερικό της ΝΔ ήταν απρόσμενα θετική, καθώς κορυφαία στελέχη από όλες τις πτέρυγες συντάχθηκαν με την απόφαση αυτή. Ακόμα και πολύπειροι καραμανλικοί επικρότησαν τη στάση του κ. Μητσοτάκη, ενώ μόνο κάποιοι κράτησαν αποστάσεις, αναφορικά με τον τρόπο που απομακρύνθηκε η προηγούμενη ηγετική ομάδα υπό τον Σάκη Ιωαννίδη.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει πως, αυτό που λέγεται στο παρασκήνιο, εν τέλει γίνεται και πράξη. Διότι, οι σφοδρές αντιδράσεις στην ηγετική ομάδα της ΝΔ καταγράφονταν ήδη από το βράδυ του Σαββάτου και κορυφώθηκαν την Κυριακή, όταν η ΟΝΝΕΔ παρουσίαζε μια ειδυλλιακή εικόνα. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα η δυσαρέσκεια να μείνει σε φιλολογικό επίπεδο και ο κ. Μητσοτάκης να επιδοθεί σε κάποια κίνηση εντυπωσιακού, προς χάρη των ισορροπιών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό για τον τρόπο που κινείται και θα κινείται εν γένει ο πρόεδρος της ΝΔ. Άλλωστε, το μεγαλύτερο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να μετατρέψει τη ΝΔ από ένα κόμμα πανίσχυρων μηχανισμών σε ένα κόμμα αρχών και θέσεων.

The post Σφραγίδα Μητσοτάκη στη ΝΔ μέσω του «ξηλώματος» της ΟΝΝΕΔ – Η μάχη με τους μηχανισμούς appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα