Σε πτώχευση η Ηλεκτρονική Αθηνών – Κλείνουν τα καταστήματα, στον αέρα 450 εργαζόμενοι

Τίτλοι τέλους έπεσαν και επίσημα σήμερα για την Ηλεκτρονική Αθηνών, καθώς το αρμόδιο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η διοίκηση της εταιρείας.

Μόλις προχθές, το υπουργείο Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι «συγκαλεί τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοσίας της Ηλεκτρονικής Αθηνών μετά από αίτημα της

Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αφενός μεν για να διευκρινιστεί η πρόθεση της εργοδοσίας για το μέλλον της επιχείρησης και την άλλη για να προστατευτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί αύριο πρωί στο υπουργείο Εργασίας, ωστόσο πλέον θα διεξαχθεί κάτω από νέες συνθήκες.

Στην Ηλεκτρονική Αθηνών απασχολούνταν περίπου 450 εργαζόμενοι, οι οποίοι πληρώνονταν κανονικά έως σήμερα. Το δίκτυο της Ηλεκτρονικής αριθμεί τα 41 περίπου καταστήματα πανελλαδικά και 3 καταστήματα στην Κύπρο.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989 ενώ η ιστορία της βρίσκεται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα, Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται σε ζημίες ύψους 3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της φθάνουν στα 88 εκατ. ευρώ ενώ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας:

«Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που – εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

The post Σε πτώχευση η Ηλεκτρονική Αθηνών – Κλείνουν τα καταστήματα, στον αέρα 450 εργαζόμενοι appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα