Σε «ναυάγιο» η Σύνοδος Κορυφής λόγω του Κοινοτικού Προϋπολογισμού

Η ανένδοτη στάση των Βρετανών αλλά και οι άρνηση της Γαλλίας για μειώσεις στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό φαίνεται πως οδηγούν την Σύνοδο Κορυφής σε αποτυχία. Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν απογοητευμένοι από τις συζητήσεις και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας σε νέα συνάντηση.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

«Πιστεύω πως προχωρούμε λίγο, όμως αμφιβάλλω ότι θα φτάσουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φεύγοντας από τη σύνοδο κορυφής. «Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ” αυτή τη σύνοδο κορυφής», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενώπιον μερικών δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

«Η συνετή θέση είναι αναμφίβολα» να δοθεί «χρόνος στο χρόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας», συνέχισε. «Είμαι υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης», αλλά αυτό μπορεί «να γίνει σε δύο χρόνους, δεν είμαστε στη σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας», δήλωσε ο Ολάντ.

Η Μέρκελ είχε δηλώσει από την πλευρά της μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες πως είναι «δυνατό» να χρειαστεί μια νέα σύνοδος κορυφής για να υπάρξει αποτέλεσμα. Οι ηγέτες της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας έκαναν δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση.

Αυτό το νέο αδιέξοδο σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφορικά με την καταβολή μιας δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μια νέα σύνοδος του Eurogroup για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Στο νέο συμβιβαστικό σχέδιό του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι διατήρησε την αρχική πρότασή του για προϋπολογισμό 973 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Όμως προτείνει μια νέα κατανομή των κεφαλαίων στην προσπάθειά του να αποσπάσει μια συμφωνία. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατανέμονται 8 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον και 10,6 δισεκατομμύρια επιπλέον πηγαίνουν στην πολιτική συνοχής υπέρ των φτωχότερων χωρών.

Γι” αυτό αφαιρεί 20,3 δισεκ. από πολλά κονδύλια, τα 13 δισεκατομμύρια από τα οποία από τους προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη και τις μεγάλες υποδομές.

Στην πρώτη του πρόταση είχε μειώσει κατά 75 δισεκ. ευρώ το σχέδιο της Επιτροπής, που ζητούσε 1,047 τρισεκ. ευρώ. Όμως η ΚΑΠ έχανε 25,5 δισεκ. ευρώ, τα 13,2 από τα οποία από το κονδύλι που προορίζεται για τις άμεσες αρωγές και τις παρεμβάσεις στις αγορές. Οι περικοπές αυτές καταγγέλθηκαν ως «απαράδεκτες» από τους Γάλλους.

Το κονδύλι για τη συνοχή μειώθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Βαν Ρόμπαϊ δεν αγγίζει αντίθετα το κονδύλι που προορίζεται για τις δαπάνες λειτουργίας των θεσμών, ιδιαίτερα για τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΕ. Όμως προτείνει να

Keywords
Τυχαία Θέματα