Σε μέγεθος τσέπης! – Όλη η Ιστορία του Κόσμου συμπυκωμένη σε ένα γραφημα [εικόνα]

Ο ιστορικός χάρτης που δημιουργήθηκε από τον Τζόν Σπάρκς εκδόθηκε πρώτη φορά το 1931.

Το γιγαντιαίο φιλόδοξο γράφημα ενσωματώθηκε σε βιβλίο του 1920 και του 1930 και συνοψίζει τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας του κόσμου καταγράφοντάς τα σε μορφή που θα μπορούσε να διαβαστεί από οποιονδήποτε άνθρωπο χωρίς καμία γνώση ιστορίας.

Ο ενάμιση μέτρου χάρτης αργότερα με αντίτιμο ένα δολάριο ενσωματώθηκε σε ένα πράσινου εξωφύλλου βιβλίο όπου περιλαμβάνονται μέσα καταχωρίσεις ιστορικών και κριτικών. Το γράφημα διαφημίστηκε ως μια «καθαρή, ζωντανή και διατμημένη εκπόνηση»

ενώ την ίδια ώρα συναρπάζει παρουσιάζοντας την πραγματική εικόνα της εξέλιξης του πολιτισμού από τις χωμάτινες καλύβες των αρχαίων χρόνων στην μοναρχική αρχοντιά του μεσαίωνα έως και το ζωντανό πανόραμα πολιτισμού της σημερινής Αμερικής.

Έμφαση δίνεται στην κυριαρχία, δίνοντας χρώματα για να δείξει πως η δύναμη ποικίλων ανθρώπων εξέλιξαν την ιστορία.

Δεν είναι σαφές τι θέλει να υποδηλώσει το τεράστιο εύρος των έγχρωμων ρευμάτων. Με άλλα λόγια, αν η κάθετη στήλη του γραφίματος αναπαριστά τον χρόνο τότε τι υποδηλώνει η οριζόντια στήλη? Μήπως ο Σπάρκς βλέπει την ιστορία ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος όπου οι άνθρωποι και τα έθνη θα ζούσαν για να μοιράζονται περιορισμένους πόρους;

Δεδομένης της χρονολογίας που γράφτηκε -ο δημιουργός έφτιαξε ένα γράφημα μεταξύ δύο πολέμων και στην αρχή της Μεγάλης Ύφεσης- αυτός ίσως θα ήταν ο τρόπος σκέψης του.

Ο Σπάρκς ακολούθησε την επιτυχία του Ιστορικού Χάρτη, εκδίδοντας τουλάχιστον άλλους δύο τον Ιστορικό Χάρτη της Θρησκείας και τον Ιστορικό χάρτη της Εξέλιξης του Ανθρώπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα