Σε κόκκινο συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό και τη «συνδιαχείριση» του Αιγαίου

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτης και την Παρασκευή, με το προσφυγικό ζήτημα να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος.

Ανώτερος κυβερνητικοί αξιωματούχοι άλλωστε παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του πως η διαπραγμάτευση για το προσφυγικό είναι ίσως και η πιο δύσκολη, μιας και πλέον το ζήτημα αφορά άμεσα τα ευρωπαϊκά κράτη. Μάλιστα, η Σύνοδος λαμβάνει χώρα και πριν το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή στη Γερμανία, όπου

θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Άλλωστε, αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανκ Τίμερμανς και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν βρίσκεται αυτές τις μέρες στη γείτονα χώρα, με την ΕΕ να αποδίδει μεγάλη σημασία στο ρόλο της Τουρκίας για την ανακοπή των τεράστιων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

«Ίσως και να είναι η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει ως σήμερα», είναι η επωδός στα γραφεία κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Μάλιστα, η πεντάωρη διυπουργική συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα, μιας και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής έχει μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια πολύ σημαντική μάχη, με την Ελλάδα να έχει αναλάβει μεν υποχρεώσεις έναντι της Ευρώπης, όπως την έγκαιρη υλοποίηση των hotspots στα νησιά του Αιγαίου που θα λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής, πλην όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκτιμάται πως το πανευρωπαϊκό πλέον πρόβλημα προσφέρει μια καλή ευκαιρία για συνολική επαναθεώρηση του προβλήματος που επηρεάζει άμεσα πλέον, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει αρκετά ζητήματα επί τάπητος, όπως επί παραδείγματι τη διεύρυνση του όρου «πρόσφυγας» και για άλλες εθνοτικές ομάδες, πέραν των Σύριων, μιας και σε άλλες περιοχές υπάρχουν ενεργά πολεμικά μέτωπα.

Δεν θα πρόκειται για εύκολη αποστολή, δεδομένων των μεγάλων ροών σε όλη την Ευρώπη, πλην όμως η ανακοπή των ροών έχει καταστεί για την ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν εφάμιλλη με την επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο ευρωπαϊκό και εθνικό.

Ένα ακόμα ζήτημα, επίσης, το οποίο είναι σε γνώση της κυβέρνησης, είναι πως υφίστανται άμεσες πιέσεις από την Ευρώπη προς την Ελλάδα να βελτιώσει την υποδοχή των προσφύγων, αλλά και να συνδράμει από κοινού με την Τουρκία στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου στην καλύτερη περιφρούρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Koolnews.gr από το Βερολίνο, αυτές οι πιέσεις συνδέονται άμεσα και με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, με την Ελλάδα να αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και σε αυτό το μέτωπο, σε περίπτωση που δεν «παίξει με τους όρους» που θέτουν οι Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προσφυγικού ζητήματος.

Άλλωστε και η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάιερ, την οποία το KoolNews.gr είχε προαναγγείλει πρώτο και έχει επιβεβαιωθεί ανεπίσημα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι σε άμεση συνάρτηση με την πρόοδο που θα κάνει η Ελλάδα κυρίως στο ζήτημα των hotspots. Κατά τις πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα, ημερομηνία για την έλευση του Γερμανού αξιωματούχου έχει ήδη βρεθεί, πλην όμως δεν έχει κλειδώσει ακόμα, καθώς στο Βερολίνο περιμένουν την πρόοδο που θα κάνει η Ελλάδα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Πώς τίθεται de facto η συνδιαχείριση του Αιγαίου

Αυτό πάντως που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, με τους οποίους συνομίλησε το KoolNews.gr, είναι πως η στάση της Γερμανίας και η επιμονή της για κοινή δράση Ελλάδας-Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου μπορεί να οδηγήσει, στη λογική του collateral damage (παράπλευρη απώλεια) σε μια de facto συνδιαχείριση του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία.

Η Γερμανία επιθυμεί να ανακοπούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές στη ρίζα τους και γι’ αυτό θεωρείται κρίσιμος ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία όμως είναι βυθισμένη σε εσωτερικές αναταραχές και δεν ασχολείται με το ζήτημα. Πλην όμως, Γερμανία και ΕΕ θέλουν οπωσδήποτε τη σύμπραξη της Τουρκίας, με ορισμένους να φοβούνται πως ο κύριος Έρντογαν θα ζητήσε κοινή δράση σε επίπεδο ακτοφυλακής, κάτι που θα αποτελεί επί της ουσίας πρόβα συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

Άλλωστε, η προτροπή του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ περί συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου («άλλωστε είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ» είπε ), προκάλεσε για πρώτη φορά την έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ, με μια ανακοίνωση, η οποία πριν εκδοθεί συζητήθηκε και με το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου, ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλάσσιων συνόρων» τονίζεται ρητά στην ανακοίνωση.

Όπως προαναφέρθηκε όμως, το εν λόγω ζήτημα δεν είναι απολύτως στα χέρια της Ελλάδας, μιας και Άνγκελα Μέρκελ δέχεται σφοδρότατες πιέσεις και από το εσωτερικό του κόμματός για αυστηρότερες δράσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα, σε συνεδρίαση της ΚΟ του CDU που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο, η καγκελάριος για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με τόσο σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών, οι οποίοι λένε πως πρέπει να λειτουργήσει η διαδικασία της επαναπροώθησης, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που ισχυρίζονται απροκάλυπτα πως η Γερμανία πρέπει να κλείσει τα νότια σύνορά της με την Αυστρία, κάτι που ειπώθηκε και μπροστά στην κυρία Μέρκελ.

The post Σε κόκκινο συναγερμό το Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό και τη «συνδιαχείριση» του Αιγαίου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα