Σε εξέλιξη η επέλαση του χιονιά – Στα λευκά η παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Χιονοπτώσεις, θυελλώδεις βοριάδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, που σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας θα φτάσει έως και τους 19 βαθμούς Κελσίου!

Από το πρωί της Τετάρτης ο καιρός σε όλη την Ελλάδα έχει αλλάξει. Η ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία ξεκίνησε βόρεια φέρνοντας το χειμώνα στη χώρα, η οποία θα μπει στον… πάγο έως την Πρωτοχρονιά.

Στα λευκά αναμένεται να ντυθούν αρκετές περιοχές της Αττικής, ενώ δεν αποκλείεται να πέσουν νιφάδες και στην Αθήνα. Για όσους τον αναζητήσουν πάντως, ο χιονοπόλεμος θα είναι καθ’ όλα εφικτός, αφού η Πάρνηθα αποτελεί εγγύηση για τέτοιες καταστάσεις. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα πέσει σταδιακά 10 με 12 βαθμούς.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τα κύρια χαρακτηριστικά της σημαντικής μεταβολής του καιρού είναι:

1. Τοπικές χιονοπτώσεις

Α. Σήμερα Τετάρτη σημειώνονται στα ορεινά - ημιορεινά αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Β. Αύριο Πέμπτη (παραμονή Πρωτοχρονιάς) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Εύβοιας και της Πελοποννήσου και από τις βραδινές ώρες πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Γ. Μεθαύριο Παρασκευή (Πρωτοχρονιά) σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Ευβοίας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

2. Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ο όποιος στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

3. Οι ενισχυμένοι βόρειοι - βορειοανατολικοί άνεμοι που η ένταση τους στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 με 8 Μποφόρ.

Ο καιρός αύριο Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς: στη Μακεδονία (έκτος της κεντρικής Μακεδονίας) και τη Θράκη νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές κακοκαιρία με βροχές η χιονόνερο στα νότια θαλασσιά και παραθαλάσσια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα τμήματα. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από τη νύχτα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και νότια. Παγετός κατά τόπους τη νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά.

Τα έκτακτα μέτρα Περιφέρειας και Δήμων στην Αττική

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής καθώς και της Περιφέρειας, εν αναμονή της κακοκαιρίας που θα πλήξει το λεκανοπέδιο τα επόμενα 24ωρα και θα «ντύσει» στα λευκά αρκετές περιοχές. Η πρόγνωση της ΕΜΥ κάνει λόγο για πιθανή χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στους δήμους των Βορείων Προαστίων οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν και το μεγαλύτερο κύμα της χιονόπτωσης. Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της δηλώνει έτοιμη να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που θα προκύψουν από την επέλαση του χιονιά ενώ παράλληλα ενημερώνει για τους θερμαινόμενους χώρους που θα λειτουργήσουν για τους πολίτες.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται και οι περισσότεροι δήμοι παρέχοντας θερμαινόμενους χώρους για τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους με την ταυτόχρονη λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας για τους δημότες οι οποίοι θα πληγούν από την κακοκαιρία.

Στο δήμο Αμαρουσίου θα λειτουργεί θερμαινόμενη αίθουσα για όλους τους δημότες καθώς και 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση (μέσω του 213-2038000 ή του 15321)ενώ όπως διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, σε επιφυλακή βρίσκονται τα μηχανήματα και οι αλατιέρες του δήμου.

«Τα μηχανήματα είναι έτοιμα, το προσωπικό είναι έτοιμο, αλάτι υπάρχει, οι χώροι οι θερμαινόμενοι είναι έτοιμοι», δήλωσε στο «Newsit» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αχαρνών, Τάσος Χίος, ο οποίος τονίζει πως τα τηλέφωνα του δήμου θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση ακόμη και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε θέση «μάχης» βρίσκονται και οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του δήμου Χαλανδρίου με το δήμαρχο της πόλης, Σίμο Ρούσσο, να επισημαίνει οτι το ΚΑΠΗ θα παραμένει ανοιχτό για τις ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν μια ζέστη γωνιά, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα λειτουργούν τα τηλέφωνα της πολιτικής προστασίας (210-6895824).

Περισσότερο εξοικειωμένη με τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η δημοτική αρχή της Πεντέλης η οποία έχει θέσει σε κυκλοφορία τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθώς και ειδικά τζιπ για το άνοιγμα των κεντρικών οδικών αρτηριών δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που οδηγούν στα νοσοκομεία της περιοχής. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το κέντρο επιχειρήσεων στον αριθμό 1556 προκειμένου να ζητούν βοήθεια σε περίπτωση εγκλωβισμού από το χιόνι.

The post Σε εξέλιξη η επέλαση του χιονιά – Στα λευκά η παραμονή της Πρωτοχρονιάς appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα