Σε «εθνικό πένθος» η Τυνησία – 8 νεκροί από τρομοκρατική επίθεση στα σύνορα με την Αλγερία

Σε τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε την Τυνησία ο πρόεδρός της Μονσέφ Μαρζουκί για τον θάνατο 8 στρατιωτικών σε ενέδρα τρομοκρατών στα σύνορα της χώρας με την Αλγερία.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας, διέκοψε την ροή του κανονικού της προγράμματος και άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι και πατριωτικά τραγούδια.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει πως πρόκειται για την «σφοδρότερη» επίθεση κατά των δυνάμεων

ασφαλείας που υπέστη η Τυνησία εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ο πρόεδρος της χώρας, χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» την επίθεση. Μάλιστα στο όρος που επιχειρήθηκε η επίθεση στην περιοχή Τζέμπελ Σαάμπι, ο στρατός από τον Δεκέμβριο προσπαθεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει μια ομάδα που φαίνεται πως έχει σύνδεση με την Αλ Κάιντα.

Στο διάγγελμά του, ο Τυνήσιος Πρόεδρος ανέφερε ότι «σε όλες τις χώρες του κόσμου, όταν ένα κράτος έρχεται αντιμέτωπο με τρομοκρατικές επιθέσεις, οι πολίτες έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Κάτι τέτοιο δεν βλέπω να συμβαίνει στην Τυνησία. Το μόνο που βλέπω είναι ο διχασμός και το χάος». Έκλεισε με μια πρόσκληση για ενότητα προς όλες τις δυνάμεις του έθνους. «Καλώ όλους τους πολιτικούς, αυτή την ιστορική στιγμή, να σταθούν ενωμένοι για το έθνος», είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάτοικοι της πόλης αλ-Κασρίν δήλωσαν ότι χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους, κοντά στο σημείο της επίθεσης, ενώ πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που ζητούσαν την ανατροπή της κυβέρνησης. Στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα της χώρας, πάνω από 10.000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους, σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις.

«Η Τυνησία είναι ελεύθερη, έξω η τρομοκρατία, έξω ο Γανούσι», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα. «Από τη στιγμή που αυτοί (Ενάχντα) ανέλαβαν την εξουσία, το μόνο που βλέπουμε να γίνεται είναι καταστροφές», δήλωσε στο Reuters ένας διαδηλωτής, ενώ φώναζε «Φύγετε, σας μισούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα