Σε αυτοδίκαιη αργία οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι

Αυτοδίκαιη αργία για τους δημοσίους υπαλλήλους που κατηγορούνται για κακούργημα προβλέπει τροπολογία που θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο θα κατατεθεί εντός Οκτωβρίου.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορος Βερναδάκης, επιχειρώντας να βάλει «φρένο» στην επιστροφή στο Δημόσιο κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα πριν από την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Όπως διευκρίνισε, η αυτοδίκαιη αργία θα αίρεται όταν θα υπάρχει δικαστική αθωωτική απόφαση για τον κατηγορούμενο.

Ουσιαστικά ο κ. Βερναρδάκης

«άδειασε» τον συνάδελφό του Γιώργο Κατρούγκαλο που είχε ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στο Δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων.

Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε και τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου «ώστε να εξισορροπείται το δημόσιο συμφέρον με το τεκμήριο της αθωότητας».

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης συναντήθηκε με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή για την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, με τη νέα ρύθμιση θα επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία στους υπαλλήλους του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα αλλά και για άλλα αδικήματα όπως αυτά της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε ότι έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή πολλών πειθαρχικών συμβουλίων αυτή την εβδομάδα και οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται οφείλονται σε διοικητικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρακιντζής παρέδωσε στον υπουργό μία λίστα με περίπου 450 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων με απλά παραπτώματα -όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος- και περί τις 50-100 σοβαρές υποθέσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν: «φακελάκια» γιατρών, υπεξαιρέσεις εφοριακών, ναρκωτικά, ληστείες και άλλες υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Γενικός Επιθεωρητής τόνισε την ανάγκη άμεσης σύγκλησης των πειθαρχικών συμβουλίων για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο και κάλεσε του πολίτες να καταγγέλλουν τα όποια περιστατικά. «Υπάρχει μια περίεργη ''ομερτά'' κυρίως στην επαρχία και δεν καταγγέλλονται όλα τα περιστατικά», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Ρακιτζής αναφερόμενος στους υπαλλήλους που έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, υπογράμμισε πως «υπάρχει και η δυνητική αργία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προϊστάμενοί τους μέχρι τη σύγκληση των πειθαρχικών».

Πηγή: Ημερησία

The post Σε αυτοδίκαιη αργία οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε αυτοδίκαιη αργία οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι,