Ο Δένδιας «τελειώνει» τις διαδηλώσεις των 200 ατόμων – Δεν θα κλείνουν τους δρόμους

Eιδική νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο των διαδηλώσεων όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα 200 άτομα επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείο Δημοσίας Τάξης.

«Το 2012 έγιναν 796 διαδηλώσεις στην Αθήνα κάτω των 200 ατόμων», σημείωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της

ΑΔΕΔΥ.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τον Οκτώβριο να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σχέδιο που θα προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες στις λεγόμενες «μικρές» διαδηλώσεις δεν θα μπορούν να κλείνουν όλες τις λωρίδες κυκλοφορίας στους κεντρικούς οδικούς άξονες των μεγάλων πόλεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα έχει ήδη συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και πλέον πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να κατατεθεί και να εφαρμοστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και θα ισχύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο.

«Αυτό είναι και προς το συμφέρον όσων διαμαρτύρονται, αφού είναι φυσικό προκλητικά μικρές διαδηλώσεις, που αποκλείουν μία πόλη 5 εκατομμυρίων, να προκαλούν την αντίθεση της πλειονότητας των πολιτών. Αποδεχόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να ζουν, να κινούνται και να έχουν στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο διάλογος θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξει λογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Κατά τη συνάντηση, η ΓΣΕΕ εξέφρασε την αντίθεσή της σε ρυθμίσεις που περιορίζουν κοινωικά και πολιτικά δικαιώματα. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναλαμβάνουν την ευθύνη μόνο για τις μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις και απέδωσε το πλήθος των διαμαρτυριών στις πολιτικές που ασκούνται. Ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ, με τους άλλους φορείς της Αθήνας και την κοινωνία των πολιτών, θα επιδιώξει συνεννόηση στο θέμα αυτό, «αλλά δεν θα δεχθεί την ποδηγέτηση της εκτελεστικής εξουσίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες το «σχέδιο Δένδια» προβλέπει τη θέσπιση 15 κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίζεται εάν οι διαδηλωτές θα επιτρέπεται ή όχι να κλείνουν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας ενώ διευκρινίζεται ότι οι όποιοι περιορισμοί δεν θα αφορούν τις κινητοποιήσεις τριτοβάθμιων σωματείων (π.χ. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) ούτε τις κινητοποιήσεις πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Την ευθύνη να αποφασίσει εάν μια κινητοποίηση είναι «μικρή» ή «μεγάλη» θα έχει ο επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που θα έχει την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων τάξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα