Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «Μεγάλος Δικτάτωρ» Τσάρλι Τσάπλιν

Aποτέλεσε την πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ο Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν, ο γνωστός σε όλους μας Σαρλό γεννήθηκε σαν σήμερα στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο.

Αν και γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας, τα παιδικά του χρόνια ήταν δραματικά καθώς ο αλκοολικός πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του, τον ίδιο και το μεγαλύτερο αδερφό του, με αποτέλεσμα η οικογένεια να μείνει χωρίς πόρους. Η μητέρα του άφησε τη δουλειά της και προσπαθούσε να επιβιώσει ως ράφτρα, ενώ μετακινούνταν συνέχεια από τη μία φτωχογειτονιά στην άλλη.

Η κλονισμένη ψυχική

υγεία της μητέρας οδήγησε τα παιδιά σε σχολείο για ορφανά και τελικά στον πατέρα τους και την επίσης αλκοολική φιλενάδα του. Ο μικρός Τσάρλι βρέθηκε σε θεατρικό πάλκο σε ηλικία μόλις 5 ετών, αντικαθιστώντας τη μητέρα του σε ένα κωμικό ρόλο. Προκειμένου να επιβιώσει έπαιζε από μικρός σε διάφορες παραστάσεις, ώσπου σε ηλικία 21 ετών εγκαταλείπει τη Βρετανία ακολουθώντας ένα περιοδεύοντα θίασο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από το 1915 έως το 1916 ο νεαρός Τσάπλιν έκανε συμβόλαιο με την εταιρία Εσανέι και γύρισε 15 ταινίες μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Αλήτης. Εκεί απέκτησε και δύο χαρακτηριστικά της καρικατούρας του μετέπειτα Σαρλό καθώς υποδυόταν ένα περιπλανώμενος άνεργος που μια κοπέλα που πίστευε πως ήταν ερωτευμένη μαζί του. Το ρόλο αυτό αρχικά υποδυόταν η Έντνα Περβάιανς, που ήταν και ερωμένη του στην πραγματική ζωή.

Έπειτα υπογράφει με τη Μιούτουαλ όπου παρέμεινε για έναν ακόμη χρόνο και γύρισε άλλες 12 ταινίες τελειοποιώντας την τεχνική του στην παντομίμα και σε σκηνές γκανγκ.

Από το 1947 και μετά θεωρείται ανεπιθύμητος στην Αμερική και ο ίδιος θα υποστεί τις συνέπειες του μακαρθισμού. Μάλιστα οι υπερσυντηρητικοί πολιτικοί κύκλοι ζητούν την απέλασή του λόγω των αριστερών πολιτικών του φρονημάτων. Το 1952 αποφασίζει να φύγει και επιστρέφει στην Ευρώπη, αυτή τη φορά όμως όχι στη Βρετανία αλλά στην Ελβετία όπου θα παραμείνει με την τέταρτη σύζυγό του Όνα. Ταξίδεψε ξανά στη Αμερική μόνο μια φορά, το 1972 για να παραλάβει τιμητικό Όσκαρ, για τη συνολική συνεισφορά του στην Έβδομη Τέχνη. Το 1975 η βασίλισσα Ελισάβετ τον ανακήρυξε ιππότη.

Ο Τσάπλιν παντρεύτηκε 4 φορές και απέκτησε 11 παιδιά! Τα οκτώ με την τέταρτη σύζυγό του Όνα, κόρη του Ευγένιου Ο’ Νηλ, η οποία όταν παντρεύτηκαν ήταν μόλις 18 χρόνων, ενώ εκείνος 54! Ωστόσο έζησαν μαζί μέχρι το θάνατό του, στις 25 Δεκεμβρίου του 1977, ενώ είχαν ζήσει μαζί επί 34 χρόνια! Ένα από τα παιδιά του είναι η γνωστή ηθοποιός Τζεραλντίν Τσάπλιν, το πρώτο από τα 8 παιδιά του με την τελευταία του σύζυγο, Όνα.

Οι σημαντικότερες ταινίες

1917: Ο Μετανάστης
1918: Σκυλίσια Ζωή
1921: Το Χαμίνι (η πρώτη μεγάλου μήυκους ταινία του)
1923: Ο Προσκυνητής
1923: Μια Γυναίκα από το Παρίσι
1925: Ο Χρυσοθήρας (έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών)
1931: Τα Φώτα της Πόλης
1936: Μοντέρνοι Καιροί (εδώ εμφανίζεται τελευταία φορά ως Σαρλό)
1940: Ο Μεγάλος Δικτάτωρ
1952: Τα Φώτα της Ράμπας
1957: Ένας Βασιλιάς στη Νέα Υόρκη (ζώντας στην Ευρώπη πια)
1967: Η Κόμισσα του Χονγκ Κονγκ (με τη Σοφία Λόρεν και τον Μάρλον Μπράντο)


Ο Μεγάλος δικτάτωρ από tvxorissinora

Keywords
Τυχαία Θέματα