Σαμαράς: Τριπλές κάλπες; Όχι ευχαριστώ, εγώ έχω τα μαξιλαράκια μου και τη Μέρκελ μου

10:15 1/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Παρά τους κλυδωνισμούς που προκαλεί στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ η στάση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, το μήνυμα που δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση ακόμα έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της εντάσσονται πλέον οι «καλές ειδήσεις».

Ρερορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Καταλύτης η στάση Παπανδρέου:

«Μήπως τελικά διαγράψει ο Παπανδρέου τον Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ;» αναρωτιούνταν κάποιοι με σκωπτική διάθεση τις τελευταίες ώρες. Το κατά τα άλλα χιουμοριστικό ερώτημα αποκαλύπτει όμως και μια σύγκρουση, η οποία αναμένεται να καταστεί ακόμα ευκρινέστερη αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, οπότε και από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν οι αντιδράσεις του κ. Παπανδρέου.

Προς ώρας αρκετά σενάρια εκπορεύονται, τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και ο πρώην Πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με συνεργάτες του είναι «ιδεολογικά συνεπής» θα περιμένει τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές.

Ξανά σενάρια για τριπλές κάλπες: Μάλιστα, από χθες έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους τα σενάρια για τριπλή κάλπη τον Μάιο, κάτι το οποίο απορρίπτεται όμως με την πρώτη κουβέντα από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες. Πάντως, σε συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο επικρατεί ο συλλογισμός πως δεν πρόκειται να στηθούν εθνικές κάλπες, αν επίκειται ανασχηματισμός.

Έτσι, μιας και από το ρεπορτάζ προκύπτει πως στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται ο δομικός ανασχηματισμός μετά τις Ευρωεκλογές αλλά και η έναρξη της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση, μιας και η παρούσα βουλή είναι προαναθεωρητική, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το σενάριο της τριπλής κάλπης δεν έχει ιδιαίτερη βάση αυτό το χρονικό διάστημα. Το σενάριο της τριπλής κάλπης, το οποίο υπάρχει πάντα στο τραπέζι βέβαια ως ύστατο σενάριο, θα μπορούσε να έχει ενεργοποιηθεί, αν χτες ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης είχε υπερψηφίσει τη διάταξη για τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, τότε ο κ. Βενιζέλος κατά πάσα πιθανότητα θα είχε τολμήσει την οριστική ρήξη, διαγράφοντας τον κ. Παπανδρέου. Σε αυτή την περίπτωση, το σενάριο για τριπλή κάλπη θα μπορούσε να λάβει σάρκα και οστά.

Τα μαξιλαράκια: Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν τα περίφημα «μαξιλαράκια», στα οποία έχει αναφερθεί συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς σε ανύποπτο χρονικό διάστημα και αναμένεται πλέον να αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Με δεδομένο πως το άθροισμα των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι 152, στην κυβερνητική πλειοψηφία εντάσσονται πλέον και οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Τα δυο κορυφαία στελέχη της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλέον στο εγχείρημα της Ελιάς θα συμπορεύονται πλέον ανοιχτά με την κυβέρνηση, ενώ ο κ. Λοβέρδος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να επανακάμψει και στο κυβερνητικό σχήμα, όταν γίνει ο σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός.

Όπως εξηγούσε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, είναι πολλοί εκείνοι οι βουλευτές, οι οποίοι δεν θα αφήσουν την κυβέρνηση να πέσει σε καμία περίπτωση, σκιαγραφόντας έτσι το προφίλ βουλευτών-μουτζαχεντίν, οι οποίοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν εκτροπή και προσφυγή στις κάλπες.

Πάντως, στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποκλείεται να ενταχθούν σε επόμενες ψηφοφορίες, οι οποίες θεωρούνται και πιο εύκολες, ακόμα και ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι στη χθεσινή ψηφοφορία εναντιώθηκαν υπό συνθήκες πόλωσης στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη σημασία είχε πάντως και η απουσία από την ψηφοφορία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρη Ψαριανού και Βασίλη Οικονόμου, οι οποίοι βρίσκονταν στο καφενείο της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του Φώτη Κουβέλη εντός της ΔΗΜΑΡ, καθώς θεωρούσαν πως δεν συζητήθηκε επαρκώς η στάση του κόμματος στην ψηφοφορία.

Έτσι, αρκετοί δεν απέκλειαν, αν υπήρχε δυσκολία για την κυβέρνηση στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι δυο βουλευτές να λειτουργούσαν ως αερόσακοι για την κυβέρνηση.

Η στρατηγική των καλών ειδήσεων: Κυβερνητική πηγή σημείωνε με νόημα πως το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο του πολυνομοσχεδίου θα ακολουθήσει «βομβαρδισμός» με καλές ειδήσεις, για να παγιωθεί η εντύπωση μιας χώρας που αλλάζει.

Με αιχμή του δόρατος τις επενδύσεις-χθες ανακοινώθηκε η θετική γνωμοδότηση του ΤΑΙΠΕΔ για την κατακύρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό στην Lamda Development-, την καταγραφόμενη θετική πορεία των spreads, στην οποία από κυβερνητικούς παράγοντες δίνεται μεγάλη σημασία ως δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας αλλά και τις θετικές δηλώσεις για χρέος και δημοσιονομικό κενό που περιμένει η κυβέρνηση πριν από τις Ευρωεκλογές από τους εταίρους μας, σχεδιάζεται η κυβερνητική στρατηγική για να εμπεδωθεί η εικόνα πως πλέον εισερχόμαστε στη φάση, την οποία ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει ως «Νέα Ελλάδα».

Φυσικά, αυτή η στρατηγική εντάσσεται και στη φαρέτρα της κυβέρνησης ενόψει και των ευρωεκλογών, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου δίνεται το μήνυμα πως η επικοινωνιακή αξιοποίηση καλών ειδήσεων και η εμπέδωση της αλλαγής πορείας από την κοινή γνώμη θα αποτελέσουν καταλύτες για τη θετική πορεία της ΝΔ στην ευρωκάλπη.

Στόχος οι ευρωκάλπες και επισκέψεις ξένων παραγόντων: Είναι γεγονός πως και μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφης του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, η κυβερνητική πλειοψηφία εισέρχεται σε μια περίοδο κοινοβουλευτικής νηνεμίας, όπως την χαρακτηρίζουν κοινοβουλευτικά στελέχη, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στους σχεδιασμούς για τις ευρωκάλπες.

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνουν να κλείσουν την επόμενη εκκρεμότητα, ήτοι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, όπου το τελευταίο όνομα που κλείδωσε είναι της δημοσιογράφου Μαρίας Σπυράκη.

Από τα κεντρικά της ΝΔ πάντως τονίζουν πως ίσως οι εκπλήξεις δεν έχουν τελειώσει, δίνοντας έτσι μήνυμα για την ένταξη στο ψηφοδέλτιο προσώπων-έκπληξη που δεν έχουν υποχρεωτικά σχέση με τον στενό κομματικό πυρήνα της ΝΔ.

Στο πλαίσιο της τόνωσης του ευρωπαϊκού προφίλ της κυβέρνησης, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα δώσουν μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας, αρχής γενομένης από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα έχει συνάντηση με το Αντώνη Σαμαρά σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αργότερα μέσα στον Απρίλιο αναμένεται κορυφαίος Ευρωπαίος παράγοντας να κάνει θετικές ανακοινώσεις για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό του 2015 σε επαινετικό τόνο, ο οποίος όμως δεν θα προσφέρεται για δημοσιονομική χαλάρωση.

Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις πρώτες μέρες του Μαΐου αναμένεται επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, χωρίς πάντως προς ώρας να έχει καθοριστεί επακριβώς η ημερομηνία.

Αν τελικά η κυρία. Μέρκελ έρθει στη χώρα μας, η παρουσία της σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα αποτελέσει μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης ενόψει και της κρίσιμης αναμέτρησης της 25ης Μαΐου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα