Σαμαράς και Τσίπρας «παίζουν τον μουτζούρη» αδιαφορώντας για την ουσία και τα προβλήματα της χώρας

Κατά παράφραση του γνωστού θεατρικού έργου του Έντουαρντ Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» παίζεται τις τελευταίες ώρες, με φόντο και τη δραματική διαπραγμάτευση ένα έργο με τίτλο «Ποιος φοβάται την πολιτική συναίνεση», καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν… τον μουτζούρη* για το ενδεχόμενο να γίνει μια συνάντηση σε επίπεδο κορυφής.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Στην πραγματικότητα, η ανάγκη της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, έστω και σε έναν minimum βαθμό, προβάλλει

αδήριτη λόγω και της σκληρής στάσης που κρατά η Τρόικα σε όλα τα ζητήματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως θα πρέπει να γίνει κάποια κίνηση, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί τη σημασία της διαπραγμάτευσης αλλά και να προσλάβει πλήρως τα μηνύματα που αποστέλλουν οι δανειστές μας. Άλλωστε, εδώ και αρκετό καιρό, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει μια άποψη, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εμφανίζεται ως παρατηρητής, την ώρα που τρέφει ελπίδες διακυβέρνησης.

Έτσι, οι θιασώτες αυτού του σεναρίου, έχοντας υπ’ όψιν την κυβερνητική θέση πως διαπραγμάτευση και λύση για τη μεταμνημονιακή μέρα πάνε πακέτο, προσπαθούν να δημιουργήσουν ευνοϊκούς όρους για μια ελάχιστη συνεννόηση των βασικών πολιτικών κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει όρους και όρια και δίνει…πάσα στο Μαξίμου

«Με ανοιχτή ατζέντα. Θα πάμε και για τα θέματα της οικονομίας, θα πούμε καθαρά αυτό που πιστεύουμε». Τάδε έφη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατά το χθεσινό τακτικό briefing των πολιτικών συντακτών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, ο κύριος Σκουρλέτης μπορεί να άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, ήταν όμως σαφής ως προς ορισμένες παραμέτρους. Απέρριψε τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε μια τέτοια συνάντηση, λέγοντας πως θεσμικά η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό, ενώ ξεκαθάρισε πως, «αν η κυβέρνηση αναζητά συνενόχους, τότε το αντίκρισμα μιας τέτοιας συνάντησης θα είναι μικρό». Αν αντίθετα μια τέτοια συνάντηση ιδωθεί ως προάγγελος μιας σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, η οποία θα προετοιμάσει τη χώρα για πρόωρες εκλογές, τότε θα είναι θετική.

Είναι σαφές πως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεν μια ολίσθηση προς πιο συναινετικές θέσεις, τίθενται όμως με πλήρη σαφήνεια όροι και όρια. Άλλωστε, κατηγορηματικός ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία, σημειώνοντας πως ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκλωβιστεί σε μια συμφωνία που θα έχει συναφθεί μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα. Επιπρόσθετα, κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως η κυβέρνηση ψάχνει προφάσεις εν αμαρτίαις, καθώς «βλέπει πως η πολιτική της καταρρέει και θέλει τώρα να βάλει στο παιχνίδι και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτή η στάση, λοιπόν, προβάλλει ως τροχοπέδη συναίνεσης αλλά και ως πάσα στην κυβέρνηση για να αρνηθεί την προσέγγιση.

«Δεν μπορεί αυτός που καλείται να θέτει τους όρους» λέει το Μαξίμου

Πάγιος υποστηρικτής της συναίνεσης είναι πρωτίστως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κύριος Βενιζέλος, άλλωστε, και έξω από το Μαξίμου το έθεσε με απόλυτη σαφήνεια, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει ενιαίο και αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας, ενώ συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπενθύμιζαν και τις πρόσφατες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, οι οποίες επί της ουσίας αποτελούσαν κάλεσμα στην αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τη «στείρα άρνηση». Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Βενιζέλος δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή.

Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει εκτός κάδρου τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πάντως, προκάλεσε αντιδράσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς κύκλοι του κόμματος έκαναν λόγο για «φόβο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ισχύ των επιχειρημάτων», ενώ σχολίαζαν με δεικτικό τρόπο και το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμα προσέλθει στο υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα, όπως του έχει απευθύνει πρόσκληση ο κύριος Βενιζέλος.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, είναι κάθετα αρνητικό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, άλλωστε, απέρριψε το σενάριο μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΣΚΑΙ και Παραπολιτικά FM.

Πρωθυπουργικός συνεργάτης μιλώντας στο koolnews.gr ήταν πιο σαφής. «Δεν μπορεί αυτός που περιμένει να δεχθεί την πρόκληση να θέτει τους όρους σε αυτόν που θα τον καλέσει. Ο στόχος του κυρίου Τσίπρα δεν έχει αλλάξει. Θέλει να έρθει εδώ για καθαρά κομματικούς λόγους και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, όπως είναι ο σχεδιασμός του. Τα προβλήματα της χώρας, όπως η διαπραγμάτευση, δεν τον αφορούν. Και εμείς λοιπόν δεν θα του δώσουμε το βήμα».

Τέλος, έτερος συνεργάτης του κυρίου Σαμαρά, ευθυγραμμιζόμενος με τα προαναφερθέντα, διερωτάτο μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τόσο αυστηρούς όρους για την πρόσκλησή του, ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση και να μην…προσκληθεί.

«Και γιατί να γίνει μια τέτοια συνάντηση όταν έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις;»

Το ερώτημα φαντάζει εύλογο μεν, η απάντηση όμως εντάσσεται στα όσα δραματικά συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν στο άμεσο μέλλον.

Τα βασικό ζήτημα που τίθεται είναι πως τόσο η Τρόικα όσο και ευρωπαϊκά κέντρα επιθυμούν συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κάθε ενδεχόμενο, άσχετα με το ποιος θα βρίσκεται επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα και η κυβέρνηση θα ήθελε με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στην εξίσωση. Αυτό θα σήμαινε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα γινόταν μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και θα σταματούσε να κάνει παρατηρήσεις με την ιδιότητα του εξωτερικού παρατηρητή. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως ξεκαθαρίζουν τα στελέχη του Μαξίμου, πως θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να στήσει προεκλογικό show εντός του Μεγάρου Μαξίμου με εκβιαστικό τρόπο.

Από την άλλη, η ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τέλμα, αμφιταλαντευόμενος ως εκκρεμές ανάμεσα στην ευρωπαϊκή στροφή και την πιο ριζοσπαστική τάση Λαφαζάνη. Τα στελέχη του ερμηνεύουν με προβληματισμό τα όσα συμβαίνουν στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και φοβούνται πως με κάποιον τρόπο θα τους ζητηθεί σύμπραξη. Επομένως, με όποιον τρόπο μπορούν, οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αμυνθούν και να αφήσουν το κόμμα τους εκτός «μνημονιακού κάδρου».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι πιέζουν για έγγραφη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε το 2011 με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θέλουν να «καεί» μια ενδεχόμενη εναλλακτική. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκεται είναι να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, εντός του οποίου ακόμα και μια «ανατρεπτική εναλλακτική» θα είχε μικρά περιθώρια δράσης, όπως άλλωστε παραδέχθηκε πολύ πρόσφατα και ο ιθύνων νους περί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

Φωτογραφία: Eurokinissi

* Ο Μουτζούρης είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με την τράπουλα. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να μείνεις χωρίς φύλλα στο χέρι. Αυτός που θα μείνει με ένα φύλλο είναι ο χαμένος. Πριν ξεκινήσετε, αφαιρείτε από την τράπουλα όλες τις φιγούρες και κρατάτε μόνο τον Ρήγα Μπαστούνι.

The post Σαμαράς και Τσίπρας «παίζουν τον μουτζούρη» αδιαφορώντας για την ουσία και τα προβλήματα της χώρας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα