Πρώτα θα βγει ο Ομπάμα και μετά θα πληρώσει η Ελλάδα

Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν πιθανό «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία πριν τις αμερικανικές εκλογές και αναβάλουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για την επομένη των αμερικανικών εκλογών.

Το Reuters

επικαλείται αξιωματούχους και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο υποστήριξαν ότι «Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτα σε μακροοικονομική κλίμακα που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου».

Οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν αρχικά προγραμματίσει να συντάξουν και να κοινοποιήσουν την έκθεση με τα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Οκτώβριο, ενδεχομένως και πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πια καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ξεκαθάρισαν κατά τις συζητήσεις με τους ομολόγους του στη Γερμανία και την Ευρώπη ότι καλό θα είναι να… μην υπάρξουν εκπλήξεις στον πλανήτη μέχρι τις εκλογές τους.

Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, ο Μπάρακ Ομπάμα προηγείται αλλά οι ψηφοφόροι παραμένουν ευαισθητοποιημένοι σε οποιοδήποτε γεγονός θα είχε επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. «Πιθανότατα η έκθεση της τρόικας θα δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές», ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος. Στην ερώτηση αν αυτό είναι αίτημα από την πλευρά των ΗΠΑ, απάντησε ότι «δεν θέλουν εκπλήξεις».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες με τους οποίους μίλησε το πρακτορείο, ανέφεραν πως υπάρχουν δύο λόγοι για να καθυστερήσει η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας. Ο πρώτος είναι καθαρά οικονομικός και έχει να κάνει με το γεγονός πως αν η έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά θεωρώντας πως θα απαιτηθεί μια ακόμα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως, να αυξήσει την πίεση για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, με αποτέλεσμα ένα ντόμινο που θα συμπαρασύρει και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός και έχει να κάνει με την θέληση των Ευρωπαίων να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα καθώς δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο την εκλογή του Μιτ Ρόμνει…

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, πηγές αναφέρουν ότι η Τρόικα διαψεύδει την είδηση που μετέδωσε το Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα