Προς ανακεφαλαιοποίηση(;) στην Probank – Δυνατότητα εισόδου νέων επενδυτών

Στην τελική ευθεία για την ανακεφαλαιοποίησή της εισέρχεται η Probank, οι μέτοχοι της οποίας στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση ενέκριναν την αλλαγή του καταστατικού της, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε μετόχους να διατηρούν ποσοστό άνω του 5% επί του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση της τράπεζας για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, οι οποίες έχουν υπολογιστεί από την

Τράπεζα της Ελλάδος στα 282 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Probank βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, με την έκδοση νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το 2012 η Probank πέτυχε αύξηση της καταθετικής της βάσης κατά 5,6% στα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ οι πάσης φύσεως χορηγήσεις μειώθηκαν κατά 4,8% στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 81%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο στην εγχώρια τραπεζική αγορά. Η αύξηση των εξόδων από τόκους λόγω κυρίως των προθεσμιακών καταθέσεων επηρέασε τα αποτελέσματα.

Μετά από φόρους η τράπεζα εμφάνισε το 2012 ζημία 15,9 εκατ. ευρώ έναντι 263 εκατ. ευρώ και σε ενοποιημένη βάση 18,5 εκατ. ευρώ έναντι 264,1 εκατ. ευρώ το 2011.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα