Προγραμματική με το βλέμμα στην ανάκαμψη από το 2014 φέρνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που έρχεται, καθώς αναμένεται να επιφυλάσσει εξελίξεις τόσο στο θέμα της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και στο θέμα του Αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Όσον αφορά την πρώτη, απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν τη δημοσίευση του κειμένου και μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας θα συγκεφαλαιώνει τη δέσμευση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου

σε μια κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει βραχύχρονη ημερομηνία λήξης αλλά θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία, σενάριο πάντως που με τα παρόντα δεδομένα φαντάζει δύσκολο. Σε οικονομικό επίπεδο, οι δύο εταίροι έχουν δεσμευτεί να μην λάβουν άλλα οριζόντια μέτρα, χωρίς να αποκλείονται πάντως διαρθρωτικά μέτρα, όπως άλλωστε είχε δηλώσει πρόσφατα και ο Υπουργός Οικονομικών, κύριος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του koolnews,gr, το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας συντάσσεται με την προοπτική πως το 2014 θα σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα, πως η χώρα θα επιστρέψει στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πως η ανεργία θα υποχωρήσει ελαφρώς. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως τονίζουν πως η όλη καθυστέρηση οφείλεται στις διαβουλεύσεις που γίνονται με τους επιτελείς του Μαξίμου, καθώς το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί δράσεις που δεν περιλαμβάνονταν στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ΝΔ. Επίσης, το μήνυμα που θα περνάει είναι πως παρά το ότι τα δύσκολα δεν έχουν ακόμα περάσει, θα γίνει προσπάθεια για αποκατάσταση των αδικιών στο άμεσο μέλλον. Είναι άλλωστε σαφής και διακηρυγμένη η πρόθεση του κ. Σαμαρά για μελλοντικές αποκαταστάσεις των χαμηλών συντάξεων και των μισθών στρατιωτικών και δικαστών, κάτι πάντως που φαίνεται να απέχει χρονικά, με βάση τουλάχιστον τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου.

Τέλος, θα επαναφέρεται η δέσμευση των δύο εταίρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υλοποίηση του προγράμματος, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο για νέο Μνημόνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η άποψη αυτή φέρεται να χάνει πόντους και να κυριαρχεί αντ’ αυτής η πεποίθηση για συντηρητική έξοδο στις αγορές το 2014. Πάλι βέβαια κεντρική θέση θα κατέχει η λέξη «ανάπτυξη», καθώς στην κυβέρνηση θεωρούν πως έχουν ένα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο με στοχευμένες παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε τροχιά σταθεροποίησης.

Στο επίπεδο της δημόσιας τάξης, η κυβέρνηση θα κηρύξει πόλεμο νομιμότητας, καθώς στην προγραμματική συμφωνία θα υπάρχει ρητή δέσμευση για εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αρμόδια πηγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωνε πως μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Έτσι και με δεδομένο πως διέρρευσε το πόρισμα του Εισαγγελέα για την υπόθεση της MARFIN, το ενδιαφέρον αναμένεται εν ευθέτω χρόνω να μετατοπιστεί στην υπόθεση των Σκουριών, όπου μάλιστα υπάρχουν και ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικού προσώπου, χωρίς πάντως αυτό να μπορεί να τεκμηριωθεί απόλυτα. Πάντως, η περιβόητη θεωρία των δύο άκρων δεν πρόκειται να υπάρχει στο κείμενο, μιας και αποτελεί βασικό σημείο τριβής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως πως θα απουσιάζει από τη ρητορική του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας της ΝΔ.

Έτσι, φαίνεται πως βασική αρχή της κυβέρνησης θα είναι η φράση «Ο νόμος είναι οδηγός μας», κάτι το οποίο αφήνει να διαφανεί και τη στόχευση της κυβέρνησης να εμφανιστεί ως εγγυητής της νομιμότητας και ως δύναμη σταθερότητας. Τέλος, στο πίσω μέρος του μυαλού και των δύο αρχηγών βρίσκεται και το θέμα της εκλογής Προέδρου, χωρίς να γίνεται κάποια σαφής αναφορά γι’ αυτό το θέμα στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν μοιάζει να περιορίζει το φάσμα των επιλογών του, πάντα σε απόλυτη σύμπνοια με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αποτέλεσμα να αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η διαρροή στο «Βήμα της Κυριακής» αναφορικά με Πρόεδρο που μπορεί να προέρχεται από την Αριστερά. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το σκεπτικό του Πρωθυπουργού θα είναι να φέρει με αυτή την επιλογή του τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση και να τον αναγκάσει να φανεί σαν δύναμη που μπορεί να λέει μόνο όχι.

Από τα επιτελεία των δύο κομμάτων τονίζουν πάντως πως η αναμονή αναμένεται να λάβει τέλος οσονούπω, καθώς είχαν δημιουργηθεί αρνητικές εντυπώσεις από το γεγονός πως απουσίαζε η πυξίδα από τη λειτουργία της κυβέρνησης, κάτι το οποίο όμως αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα