Προεκλογική περίοδος 6 μηνών – Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας τον Ιανουάριο

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε εν δυνάμει προεκλογική περίοδο. Μπορεί η κυβερνητικοί εταίροι να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τις 180 ψήφους βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά επειδή προφανώς αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ετοιμάζονται και για εκλογές, μέσα στο χειμώνα του 2015.

Το απόλυτο κλειδί είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη μείωση του χρέους και

η συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους 12,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 χωρίς νέο δανεισμό και άρα χωρίς νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα.

Όπως σημειώνεται στην Καθημερινή της Κυριακής, στόχος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κυβερνητικού του εταίρου Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να έχουν ολοκληρωθεί -με επιτυχία- οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έως τα Χριστούγεννα προκειμένου, τον Ιανουάριο του 2015, να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον κ. Κάρολο Παπούλια, στο προεδρικό Μέγαρο. Αν φυσικά αυτό δεν συμβεί, ούτε στην τρίτη ψηφοφορία όπου απαιτούνται 180 ψήφοι, τότε η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Η Αθήνα εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί χωρίς η χώρα να υποχρεωθεί σε νέο δανεισμό και χωρίς να αντληθούν πόροι από το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, εκτιμούν ότι μπορεί να καλυφθεί κατά τον εξής τρόπο:

8,3 δισ. θεωρείται ότι έχουν καλυφθεί μέχρι τον Μάιο του 2015,1 δις. έχει δοθεί ήδη, μέσω της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013,Στο χρηματοδοτικό κενό του 2015 μπορεί να διοχετευθεί τμήμα των κεφαλαίων που άντλησε η Ελλάδα από την έξοδο στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο και τώρα, αλλά και από τη νέα έξοδο που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Συνολικά θα πρόκειται για ένα ποσό δανεισμού της τάξης των 6 δισ. ευρώ -έχουν αντληθεί ήδη 4,5- παρότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι νέα έξοδος της χώρας στις αγορές τους επόμενους μήνες δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς με δεδομένο το διαφαινόμενο αδιέξοδο σε σχέση με την επερχόμενη προεδρική εκλογή, οι ξένοι επενδυτές μπορεί να προσεγγίζουν την Ελλάδα ως χώρα αυξημένου πολιτικού ρίσκου,2,7 δισ. -που δεν είναι απαραίτητο να χρειαστούν- μπορούν να αντληθούν μέσω της αξιοποίησης της ρευστότητας φορέων του Δημοσίου,2 δισ. αφορούν το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζει η τρόικα για το 2015. Η Αθήνα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό είναι κάτω του 1 δισ., αλλά είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα καλυφθεί.

Ο αντίλογος των δανειστών

Το μήνυμα «επιστρέψτε στο πρόγραμμα» στέλνει προς κάθε κατεύθυνση το κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται από την Τετάρτη στην Αθήνα. Η ατζέντα είναι «ογκώδης», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά η ολοκλήρωση κάποιων μεταρρυθμίσεων πριν από τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη αξιολόγηση που συνδέεται με την τόσο αναμενόμενη από την ελληνική κυβέρνηση ελάφρυνση του χρέους.

Έτσι, σκοπός της επίσκεψης των εκπροσώπων της Τρόικας είναι να κοιτάξουν μία μία τις 289 σελίδες της συμφωνίας του Απριλίου και να σημειώσουν αυτά που έχουν γίνει και αυτά που μένει να γίνουν για να ξεκινήσει η πέμπτη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο.

Το ποσό που συνδέεται μαζί της «δεν είναι αμελητέο», όπως λένε, καθώς περιέχει την τελευταία δόση από την Ε.Ε. αξίας 1,8 δισ., 3,4 δισ. από το ΔΝΤ, αλλά και 1,9 δισ. από την επιστροφή των κερδών του ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου που θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι της Τρόικας στην Αθήνα, τα βασικά σημεία που θα δουν από κοντά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία είναι:

Η αντιμετώπιση του «κενού» που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τις αποδοχές των εργαζομένων που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη.Η αξιολόγηση του μηχανισμού συλλογής εσόδων από τον ΦΠΑ και κατά πόσον μπορεί να απλουστευτεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός κοιτώντας όλες τις κατηγορίες φόρων.Tο σύστημα υγείας και κυρίως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠYΥ και κατά πόσον είναι ισοσκελισμένος, η αύξηση των γενοσήμων στην αγορά φαρμάκων, καθώς και το σύστημα clawback σε φάρμακα και κατά πόσο μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό οι 2,4 εκατομμύρια ανασφάλιστοι.

Παρόλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα τελικά μπορεί να το χρειαστεί. Οι ίδιοι βλέπουν δημοσιονομικό κενό 2 δισ. για το 2015, ενώ εκτιμούν ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη η πρόβλεψη της ελληνικής πλευράς που υποστηρίζει ότι τέτοιο κενό δεν υπάρχει. Το κενό αυτό, συμπληρώνουν, μπορεί να καλυφθεί με τη συνέχιση μέτρων που λήγουν το 2014.

Η άποψη των εκπροσώπων της Tρόικας είναι ότι όσο το ελληνικό πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του τόσο λιγότερα είναι τα περιθώρια για ευελιξία.

Οι αποφάσεις Σαμαρά Βενιζέλου

Κατά την πολύωρη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, συζητήθηκαν εκτενώς οι ενστάσεις της Τρόικας. Όμως, η ταύτιση και των δύο είναι πλήρης στη θέση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και ότι από τον επόμενο χρόνο θα πρέπει σταδιακά να αντιστραφεί η πορεία υπερφορολόγησης που ακολουθείται από το 2010 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο κύκλο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, που θα αρχίσει το φθινόπωρο, η Αθήνα θα επιμείνει για βελτιώσεις σε τρία πεδία:

Στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το μέτρο αποδεδειγμένα δεν έχει αποδώσει και, κατ’ ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κινηθεί ακόμη και μονομερώς, όπως έκανε με τον ΦΠΑ στην εστίαση. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, το ΠΑΣΟΚ θα «ανοίξει» επισήμως τη σχετική συζήτηση ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.Στην αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι ότι η υφιστάμενη ρύθμιση έχει αποφέρει μηδενικά έσοδα.Στη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015. Η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι η πλήρης κατάργησή της από τον επόμενο χρόνο δεν είναι πλέον ρεαλιστικός στόχος, όχι μόνον λόγω της αντίδρασης της Τρόικας, αλλά κυρίως εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν στον προϋπολογισμό οι πρόσφατες αποφάσεις για δικαστικούς και ένστολους.
Keywords
περιοδος, καθημερινή της κυριακής, πετρελαιο θερμανσης, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, ελλαδα, εκλογες, μνημονιο, νέα, σαμαρας, βενιζελος, τροικα, Χριστούγεννα, ψηφοφορία, βουλη, αθηνα, δις, ΔΝΤ, τραπεζες, ΦΠΑ, προυπολογισμος, πετρελαιο, ΠΑΣΟΚ, υφιστάμενη, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, μετρο, αυξηση φπα, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, γενοσημα, εκλογες 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, ληξιπροθεσμες οφειλες, νεο μνημονιο, φπα στην εστιαση, εξοδος, καθημερινη, νεα μετρα, ομολογα, προγραμμα, αγορα, αυξηση, ασφαλιστικα ταμεια, ατζεντα, βρισκεται, γινει, δεδομενο, δημοσιο, δις, δοθει, εγχειρημα, ευκολο, ευρω, υπαρχει, επιτυχια, εστιαση, καθημερινή της κυριακής, κυβερνηση, μηνες, μειωση, πεδια, πεμπτη, ρυθμιση, σελιδες, σιγουρο, συζητηση, τμημα, τρια, τριτη, υφιστάμενη, φαρμακα, φυσικα, φτανει, φθινοπωρο, ψηφοφορία, αγορες, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, πηγες, πληροφοριες, υγειας
Τυχαία Θέματα