Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία με απόλυτο φαβορί τον Ερντογάν

Το πρώτο του βήμα για την ολοκλήρωση του σχεδίου του που είναι η ολοκληρωτική του επικράτηση στον πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας κάνει σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναμένεται να αναδειχθεί σήμερα, από τον πρώτο κιόλας γύρο, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της γείτονος χώρας.

Με διακηρυγμένη την πρόθεσή του να αλλάξει το Σύνταγμα της Τουρκίας για να δώσει ενισχυμένες εξουσίες στο αξίωμα που θα κατέχει για τα επόμενα πέντε χρόνια ο Ερντογάν έχει διχάσει την κοινωνία,

έχοντας πάντως μαζί του την πλειοψηφία των πολιτών.

Κυβερνώντας την Τουρκία από το 2003 ως πρωθυπουργός και παρά τις όλες εντονότερες επικρίσεις που δέχεται για αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, ουσιαστικά σήμερα ζητά λευκή πενταετή επιταγή ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο.

Τα 53 εκατομμύρια των ψηφοφόρων παρακολούθησαν μία εκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε με την προσωπική του ακτινοβολία και με τη βοήθεια εκλογικού υλικού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στις πύρινες κορώνες του πρωθυπουργού, ο υποψήφιος των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού και του εθνικιστικού, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο 70χρονος διακεκριμένος ιστορικός, δεν μπόρεσε να αντιπαραθέσει παρά την εικόνα της πραότητας και της σύνεσης.
Οσο για τον υποψήφιο της κουρδικής μειονότητας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον 41χρονο δικηγόρο με το φωτογενές χαμόγελο, η αριστερή του ρητορική υπέρ των ελευθεριών των μειονοτήτων μάλλον δεν θα τού επιτρέψει να ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ψηφοφόρων της κουρδικής μειονότητας.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του ινστιτούτου Konda επιβεβαίωσαν την τάση, δίνοντας στον Ερντογάν το 57% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 34% για τον Ιχσάνογλου και 9% για τον Ντεμιρτάς.

Πολύ σίγουρος για τον εαυτό του, ο Ερντογάν έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία καλώντας τους οπαδούς του «να τινάξουν στον αέρα τις κάλπες» για να δώσουν «ένα δημοκρατικό χαστούκι» στους αντιπάλους τους. «Αν το θελήσει ο Θεός, μία νέα Τουρκία γεννιέται αύριο», ήταν η τελευταία του χθεσινή δήλωση.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσει τους άλλους δύο διεκδικητές του αξιώματος από τον πρώτο γύρο. Εάν χρειαστεί, η διεξαγωγή δεύτερου γύρου θα γίνει αργότερα εντός του μήνα.

Ποιοι είναι οι ανθυποψήφιοί του

Ο 60χρονος πλέον Ερντογάν, πρόβαλε στην προεκλογική του εκστρατεία το έργο του κατά τα 11 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στο θώκο του πρωθυπουργού (από τον Νοέμβριο του 2002), ιδίως την πορεία της τουρκικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ παρουσίασε τα σχέδιά του για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας, με τη θέσπιση μιας εκτελεστικής προεδρίας.

Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, 71 ετών, είναι ο κοινός υποψήφιος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Ο Ιχσάνογλου, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ενός διακυβερνητικού διεθνούς θεσμού, τάσσεται αντίθετα με τον Ερντογάν υπέρ της διατήρησης του θεσμού της προεδρίας ως ενός συμβολικού αξιώματος με ενοποιητικό χαρακτήρα - όπως συνέβη με τη θητεία του απερχόμενου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, 41 ετών, ο υποψήφιος των Κούρδων, ελπίζει να αντλήσει ψήφους από την τουρκική αριστερά, καθώς το πρόγραμμά του επικεντρώνεται στην προώθηση φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ντεμίρτας, ο πρώτος Κούρδος ο οποίος διεκδικεί το αξίωμα, τάσσεται επίσης υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, ζήτημα το οποίο συνεχίζει να αποτελεί ταμπού στην Τουρκία. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσει έως και το 10% των ψήφων.

Υπήρξαν διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η δημόσια τηλεόραση στην Τουρκία παραχώρησε στον Ερντογάν πολλές περισσότερες ώρες προβολής από ό,τι στους αντιπάλους του, δίνοντάς του έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα.

Ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να υπηρετήσει δύο θητείες. Ο Ερντογάν έχει πει πως ελπίζει να είναι ακόμη ο αρχηγός του κράτους το 2023, όταν η Τουρκία συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν ερίζουν ότι εάν ο νυν πρωθυπουργός επιτύχει το σκοπό του να αποκτήσει μια εκτελεστική προεδρία, θα συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός τα τελευταία χρόνια.

Η νίκη από τον πρώτο γύρο θεωρείται σημαντική για τον Ερντογάν, που έτσι θα αποκτήσει τη δυνατότητα να προωθήσει την προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος. Εάν κερδίσει, θα πρέπει να αποχωρήσει από το θώκο του πρωθυπουργού αλλά και από την αρχηγία του κόμματός του, βάσει του Συντάγματος. Το AK αναμένεται να συγκαλέσει ένα συνέδριο της ηγεσίας του αμέσως μετά τις εκλογές ώστε να αναδείξει νέο ηγέτη και πρωθυπουργό.

Η αναμέτρηση θεωρείται πολλαπλώς ένα δημοψήφισμα για τον δημοφιλή πρωθυπουργό, που όμως πολώνει την κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα είναι μοιρασμένο στα δύο σε ό,τι αφορά το έργο του.

Πάντως το ισλαμοσυντηρητικό AK αναδείχθηκε στην πρώτη θέση στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου συγκεντρώνοντας το 43% των ψήφων, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις κινητοποιήσεις και τις ταραχές του περυσινού καλοκαιριού με αφορμή την ανάπλαση του Πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Το πρώτο θύμα του… προέδρου

Ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ παραιτήθηκε λίγες μόλις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και ύστερα από τη δριμεία κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της ιδιοκτήτριας εταιρείας της εφημερίδας, του εκδοτικού ομίλου Dogan.

Στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης την Πέμπτη, ο Ερντογάν άσκησε κριτική εναντίον του ομίλου Dogan κατηγορώντας τον ότι πρόβαλε αντιισλαμικά σχόλια σε έναν από τους τηλεοπτικούς του σταθμούς και ότι η κάλυψή του των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας είναι φιλοισραηλινή.

Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν συχνά εκφράσει ανησυχία για την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας τις απολύσεις διευθυντών και δημοσιογράφων.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου συνδέουν την αποχώρηση του Ενις Μπερμπέρογλου χθες Παρασκευή από την Hurriyet με τέτοιου είδους πιέσεις, αλλά το ίδιο το έντυπο το διαψεύδει κάνοντας λόγο για «πολιτικά σενάρια» και υποστηρίζει ότι ο Μπερμπέρογλου αποχώρησε οικειοθελώς.

Ο ίδιος, πάντως, ο Μπερμπέρογλου δεν έχει προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση.

Ο Ερντογάν αναμένεται ότι θα γίνει ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά η εμμονή του με την εξουσία έχει πολώσει τη χώρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πολεμικές σχέσεις με τον όμιλο Dogan, διαψεύδει τις κατηγορίες για αυξανόμενους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έχει αντίθετα ενισχύσει αυτές τις ελευθερίες από τότε που ανέλαβε την εξουσία για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια.

The post Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία με απόλυτο φαβορί τον Ερντογάν appeared first on KoolNews.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, ερντογαν, τουρκια, λωρίδα της γάζας, συνταγμα, γνώμονα, νέα, chp, mhp, δημοψηφισμα 2015, δημοσκοπηση, hurriyet, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αποτελεσματα, βημα, γνωμη, θητεια, πιεση, προγραμμα, τηλεοραση, hurriyet, ανθρωπινα δικαιωματα, αφορμη, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γνώμονα, δυνατοτητα, δηλωση, δωσει, ευρω, εκστρατεια, ελευθερια, εμμονη, ετων, ζητα, ιδιο, ιδρυση, θεος, εικονα, κεμαλ, κεμαλ ατατουρκ, κυβερνηση, κομμα, λευκη, λογο, λωρίδα της γάζας, νικη, ορια, ουσιαστικα, πεμπτη, ρητορικη, σιγουρος, σωμα, σχεδια, σχολια, ταση, φορα, χαμογελο, ωρες, δικαιωματα, χωρα, χερια, χουριετ
Τυχαία Θέματα