«Προάγει μίσος και έχθρα» – Έγκλημα προσεχώς το σκάκι στη Σαουδική Αραβία!

Αξιωματικοί που ξιφουλκούν μεταξύ τους μέχρι θανάτου, άλογα που πασχίζουν να φάνε τη… χαίτη το ένα του άλλου, πύργοι που αντί για πόρτες έχουν τις πύλες της κολάσεως (οι λευκοί, στους μαύρους κατοικεί ο Κόμης Δράκουλας), βασιλιάδες που στέλνουν τις βασίλισσες τους να βγάλουν τα μάτια τους.

Κάπως έτσι φαντάζει πιθανόν το σκάκι στον μεγάλο Σαουδάραβα Μουφτή σεΐχη Abdul Aziz bin-Abdullah, ο οποίος απεφάνθη ότι το κατά γενική ομολογία πιο εγκεφαλικό παιχνίδι στον κόσμο «προάγει την εχθρότητα και το μίσος». Με αυτή την ανακήρυξη ο ανώτερος

κληρικός της Σαουδικής Αραβίας έθεσε ουσιαστικά στο στόχαστρο το σκάκι, προδιαγράφοντας την αναγγελία φετφά για την απαγόρευσή του στην χώρα.

Φαίνεται ότι το συντηρητικό και πλήρως ελεγχόμενο από τους σουνίτες ιερείς (και μάλιστα στην πιο φανατική εκδοχή της εφαρμογής της σαρία) σαουδαραβικό καθεστώς, έψαχνε έναν ακόμα... αντίπαλο. Και τον βρήκε στα 64 ασπρόμαυρα τετράγωνα, παρομοιάζοντας επιπλέον το παιχνίδι με «χάσιμο χρόνου» και «εύκολο τρόπο να σπαταλά κανείς χρήμα».

Η τοποθέτηση αυτή δεν είναι καινούργια στον αραβικό κόσμο, καθώς αντίστοιχοι νόμοι από τους κληρικούς έχουν απαγορεύσει το σκάκι τόσο στο Ιράκ όσο και στο Ιράν. Στην περίπτωση του Σαουδάραβα σεΐχη δεν έχει εκδοθεί ακόμα φετφά που να απαγορεύει το σκάκι στην χώρα του, ωστόσο αυτό αναμένεται πια να είναι το επόμενο βήμα. Ο ίδιος συνέκρινε το σκάκι με ένα προ-ισλαμικό αραβικό παιχνίδι, το «μαϊσίρ», το οποίο απαγορεύεται από το Κοράνι.

Η πρόταση του ανώτατου κληρικού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ομοσπονδία Σκάκι της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι διοργανώτρια ενός διεθνούς τουρνουά αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μέκκα. Ο πρόεδρός της υποστηρίζει ότι το μήνυμα του ανώτατου Μουφτή είναι παλαιότερο, και σχετίζεται με το παίξιμο του παιχνιδιού για λόγους κερδοσκοπίας ή στοιχημάτων.

Το σκάκι είναι απαγορευμένο και στο σιϊτικό Ιράκ, και μάλιστα όχι μόνο σε πραγματικές συνθήκες με αληθινά πιόνια αλλά και αυτό που παίζεται στους υπολογιστές, με τα στοιχήματα να θεωρείται η μεγαλύτερη «αμαρτία». Στο Ιράν, το σκάκι απαγορεύεται ήδη από το 1979 όταν ανάλαβε η Ισλαμική Επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ όπως είναι φυσικό απαγορεύεται και στις περιοχές που κατέχουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι κληρικοί στη Σαουδική Αραβία εκδίδουν διαρκώς φετφάδες για να απαγορεύσουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι, από το Πόκεμον και τους μπουφέδες φαγητού μέχρι την κατασκευή χιονάνθρωπων!

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων σε όλο τον κόσμο σχολιάζουν με σκωπτικό τρόπο τη σχετική απαγόρευση, με πιο χαρακτηριστικό σχόλιο το ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται στη Σαουδική Αραβία ένα παιχνίδι στο οποίο μια γυναίκα είναι η πιο ισχυρή σε όλο το στράτευμα. Πόσο μάλλον ένα παιχνίδι το οποίο τελειώνει όταν «πέφτει» ο βασιλιάς…

The post «Προάγει μίσος και έχθρα» – Έγκλημα προσεχώς το σκάκι στη Σαουδική Αραβία! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα