Προ ημερησίας…μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη με hard rock για δικαιοσύνη και διαπλοκή

Με τη χώρα στην κόψη του ξυραφιού - την αξιολόγηση ανοικτή και το Προσφυγικό σε κρίσιμη καμπή, το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται σήμερα το βράδυ στη Βουλή, εκεί οπου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να “αλλάξει” πολιτική πίστα και να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα θέματα της διαφθοράς και της δικαιοσύνης. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού μιλούν για νέα στοιχεία που αφορούν τη διαφθορά και είναι προφανές ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να

πείσει την ελληνική κοινωνία ότι παρά τη φορολογική αφαίμαξη που επέρχεται, η κυβέρνηση θα αγωνιστεί να πολεμήσει κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών εγκατεστημένα κυρίως στο χώρο του Τύπου.

Των Αλέξη Μαυραγάνη και Γιώργου Ευγενίδη

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα βέλη του Πρωθυπουργού θα κατευθυνθούν στον Πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη που μετά το σίριαλ της “γάτας Ιμαλαϊων” των περασμένων δυο εβδομάδων το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να δώσει τη δική του πολιτική απάντηση. Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να τεθεί ο Σταύρος Ψυχάρης, τα δάνεια που πήρε για την αγορά του ΔΟΛ αλλά και το ελλιπές πόθεν έσχες για τα έτη χρήσης 2002 - 2006. Κάτι τέτοιο άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο Πάνος Καμμένος λέγοντας την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή και πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Αμερική ότι αυτή τη φορά η κουβέντα στη Βουλή θα διεξαχθεί με ονόματα και επίθετα.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της σύμπνοιας του κυβερνητικού συνασπισμού που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τα απόνερα της υπόθεσης Μουζάλα, ήταν η κοινή συνεδρίαση του προεδρείου των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δυο κομμάτων την περασμένη Πέμπτη, για το συντονισμό δράσης στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί η σύνδεση της Νέας Δημοκρατίας με τη λίστα Μπόργιανς, με βασικό πολιτικό επιχείρημα ότι όσο η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν στην εξουσία αρνήθηκε να προχωρήσει την έρευνα που πρόσφερε η γερμανική πλευρά - αν και είναι αρκετά ασαφές το εάν πίσω στο 2012 υπήρχαν όντως λίστες με ονόματα λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση, οι τόνοι από πλευράς Πρωθυπουργού θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί, αφού θεωρείται βέβαιο πως το πεδίο της διαφθοράς θεωρείται ακόμη προσοδοφόρο πολιτικά για το ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν έχουμε κρατήσει καμία λίστα στα συρτάρια μας, δεν έχουμε αφήσει καμιά υπόθεση η οποία να μην έχει πάει στον εισαγγελέα. Το προτέρημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων Πρασίνων είναι ότι η πολιτική γίνεται μπροστά στον πολίτη” δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος δίνοντας έτσι ένα κλίμα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη σημερινή συζήτηση.

ΝΔ για την προ ημερησίας συζήτηση : Έτοιμη για όλα, αλλά όχι σε άμυνα

Υψηλούς τόνους αναμένεται να επιστρατεύσει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα της δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση όμως από τη ΝΔ διασαφηνίζουν πως δεν είναι αυτοί που βρίσκονται σε άμυνα. «Ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα της πολιτικής του και προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει διέξοδο. Δεν θα το κάνει εις βάρος μας», έλεγε χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής στο KoolNews.gr, καταδεικνύοντας το κλιμα που επικρατεί στη γαλάζια Κ.Ο.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Στη ΝΔ είναι έτοιμοι, αν ο πρωθυπουργός δεν μείνει αυστηρά σε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της δικαισούνης (σ.σ. δεν θα μείνει) να ανοίξουν την βεντάλια της συζήτησης και να περιλάβουν ευρύτερα θέματα, όπως την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία και στο προσφυγικό, όπου επίσης η ΝΔ έχει μεγάλο σκεπτικισμό αναφορικά με τη συμφωνία που επετεύχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση» είναι η μόνιμη γαλάζια επωδός, την οποία αναμένεται εκ νέου να διατρανώσει ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ενώ δεν έχει αλλάξει η πάγια γαλάζια αντίληψη πως ο πρωθυπουργός στην εν λόγω συζήτηση θα προσέλθει ως απολογούμενος και όχι ως τιμητής.

Πάντως, ακόμα και αν η συζήτηση μείνει αποκλειστικά στα θέματα της δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, για παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη και κατά συνέπεια για παρέμβαση στον πυρήνα του κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτιμά πως η κυβέρνηση επιστρατεύει το επιχείρημα της σκανδαλολογίας, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης και να στρέψει το ενδιαφέρον μακριά από τα όζοντα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ το επιχείρημα των επιτελών της ΝΔ ισχυροποιείται και από έρευνα, την οποία έχει στην κατοχή του και το Μέγαρο Μαξίμου και, σύμφωνα με την οποία, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τέτοια ζητήματα είναι μικρότερο του 10%.

Παράλληλα, στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν δύο βασικά πράγματα για την προσέγγιση της κυβέρνησης: θα επιχειρηθεί ταύτιση της ΝΔ με το όνομα του Αντώνη Σαμαρά και πιθανή αναφορά στη Λίστα Μπόργιανς, ενώ γαλάζια πηγή εκτιμούσε στο KoolNews.gr πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ενδοκυβερνητική σύγκρουση της προηγούμενης εβδομάδας λόγω του Γιάννη Μουζάλα, με διαρκείς επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση για συμπόρευση με τη διαπλοκή.

Τέλος, στη ΝΔ θα αναμένουν δύο ακόμα παραμέτρους: η πρώτη είναι, αν θα γίνει αναφορά στην υπόθεση με το πόθεν έσχες της συζύγου του κ. Μητσοτάκη Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη θα είναι θυελλώδης, αν και κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αποφύγει κάθε σχετική αναφορά. Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με υποθέσεις με σκιές που έχουν προκύψει κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει σχετικούς φακέλους από αρμόδια στελέχη της ΝΔ που χτένισαν τις εκκρεμείς υποθέσεις και, αν κρίνει πως χρειαστεί, μπορεί να κάνει σχετικές αναδρομές στην πορεία της συζήτησης.

The post Προ ημερησίας…μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη με hard rock για δικαιοσύνη και διαπλοκή appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα