«Πράσινο φως» για την Eurobank

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα επιτρέψει στην τράπεζα

να είναι βιώσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση και χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Εξάλλου η Ελλάδα δεσμεύτηκε να λάβει μία σειρά μέτρων για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της Eurobank όσο και για την πιστωτική πολιτική του ομίλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο βάση των κανόνων της ΕΕ που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις, την ενίσχυση αναδιάρθρωσης που χορηγήθηκε από την Ελλάδα στην Eurobank, όπως τις ανακεφαλαιοποιήσεις από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) που έγιναν το 2012 και το 2013, καθώς και τη στήριξη του ΕΤΧΣ όσον αφορά τη συνεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση.

Επίσης η Επιτροπή ενέκρινε και την αγορά της Νέας Proton Bank και του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη Eurobank. Η ενσωμάτωση των δύο τραπεζών θα ενισχύσει την βιωσιμότητα του ομίλου χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε ότι: «η αναδιάρθρωση της Eurobank αποτελεί σημαντικό βήμα για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε σήμερα ενισχύει τη βιωσιμότητα της τράπεζας και την καθιστά αρκετά ισχυρή για να μπορέσει να στηρίξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα με τη χορήγηση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία».

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι όσον αφορά την αύξηση του τρέχοντος κεφαλαίου της Eurobank, το οποίο στηρίζεται από το ΕΤΧΣ, η τιμή εγγραφής των νέων μετοχών καθορίστηκε με βάση τις δύο ανεξάρτητες εκτιμήσεις της εύλογης αξίας της τράπεζας. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί η υπερβολικά μεγάλη μείωση των συμμετοχών του ΕΤΧΣ, που κατέχει περισσότερο από το 90% της Eurobank από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Σε περίπτωση που το ΕΤΧΣ πρέπει να καταβάλλει σημαντικά κεφάλαια στο πλαίσιο της τρέχουσας ανακεφαλαιοποίησης, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις διεθνείς δραστηριότητας της Eurobank. Η συγκεκριμένη δέσμευση έδωσε την δυνατότητα στην Επιτροπή να εκδώσει την απόφαση πριν καν ακόμα οριστικοποιηθεί η αύξηση του κεφαλαίου.

Κατά την αξιολόγηση, η Κομισιόν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι οι δυσκολίες της τράπεζας δεν οφείλονται στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου αλλά στην κρίση δημόσιου χρέους και την βαθιά ύφεση που άρχισε από το 2008.

Φωτογραφία Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα