Αντιτρομοκρατική: Πώς έφτασε στις συλλήψεις της Θεσσαλονίκης – Ο… άσος κούπα και ο κάδος-έκπληξη

Επί 33 μέρες παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τους δύο 30χρονους συλληφθέντες χθες στην Θεσσαλονίκη, ως ύποπτους για τρομοκρατική δράση και τελικά προχώρησαν στην σύλληψη, εξαιτίας ενός μοιραίου λάθους που έκανε ο ένας από αυτούς.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, λίγο πριν την ανάρτηση της προκήρυξης χθες το

απόγευμα, στον ιστότοπο indymedia, για ανάληψη ευθύνης από την FAI-IRF, για την αποστολή παγιδευμένου φακέλου στον πρώην διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο, ο 30χρονος, ο οποίος μένει στην Σταυρούπολη, πέταξε σε κάδο απορριμμάτων μια σακούλα με σκουπίδια.

Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν, έλεγξαν την σακούλα, μέσα στην οποία βρήκαν χειρόγραφο κείμενο της προκήρυξης, πριν αυτή ακόμα αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Τα σημειώματα ήταν σχισμένα σε 49 κομμάτια, ενώ στην σακούλα υπήρξαν διάφορα άλλα σκουπίδια, μεταξύ των οποίων και τέσσερα τραπουλόχαρτα. Τα τελευταία συνδέονται από τους αστυνομικούς με τον παγιδευμένο φάκελο, γιατί, όπως λένε, ο συγκεκριμένος εκρηκτικός μηχανισμός, είχε ένα τραπουλόχαρτο «άσσο κούπα», τοποθετημένο στον διακόπτη πυροδότησης. Μάλιστα εκτιμούν ότι ο φάκελος ανεφλέγη στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι Αττικής, γιατί έπεσε στο έδαφος από τα χέρια κάποιου υπαλλήλου και γλίστρησε το τραπουλόχαρτο. Έτσι αποκαλύφθηκε η βόμβα και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι αστυνομικοί, μετά τα ευρήματα στον κάδο απορριμμάτων και αμέσως μόλις αναρτήθηκε η προκήρυξη στο διαδίκτυο, συνέλαβαν τον 30χρονο, στο διαμέρισμά του στην Σταυρούπολη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν επιχείρηση στον υπό κατάληψη χώρο «Ναδίρ», κοντά στο πανεπιστήμιο, όπου συνέλαβαν και το δεύτερο, ο οποίος διέμενε εκεί.

Ο τελευταίος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έχει συλληφθεί τέσσερις φορές από το 2006, από τις αστυνομικές αρχές. Το 2006 συνελήφθη δύο φορές, μία για παράνομα παίγνια και μία για κλοπή, ενώ 2010 συνελήφθη μαζί με άλλους 11 στο ΑΧΕΠΑ και στις 7-7-2012 συνελήφθη για συμμετοχή μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων αντιεξουσιαστών και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Για την όλη επιχείρηση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, συνεχάρη σήμερα τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εκρήξεις, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμούς, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών.

Επίσης, η δικογραφία αφορά κι άλλα πρόσωπα και ειδικότερα τους έγκλειστους στις φυλακές, που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, που κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις προαναφερόμενες τρομοκρατικές πράξεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ, από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή των δύο 30χρονων σε τέσσερις πρόσφατες ενέργειες που αποτελούν μέρος γενικευμένου σχεδίου τρομοκρατικών ενεργειών, με την ονομασία «Σχέδιο ΦΟΙΝΙΚΑΣ» που τιτλοφορούνται κατά περίπτωση, ως «Σχέδιο ΦΟΙΝΙΚΑΣ πράξη πρώτη», «πράξη δεύτερη», «πράξη τρίτη» και «πράξη τέταρτη».

Η «πράξη Τρίτη» αφορά στον εμπρησμό ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Αναλυτικά: • Η πρώτη ενέργεια του σχεδίου ήταν η έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού την 7η Ιουνίου 2013, στην Δάφνη Αττικής.

Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

• Η δεύτερη αφορά έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Ναυπλίου, στο 'Αργος, την 12η Ιουνίου 2013. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η «'Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) - Διεθνής Συνωμοσία Εκδίκησης».

• Η τρίτη περίπτωση αφορά την εμπρηστική ενέργεια στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου «Σέρατον» στην Τζακάρτα της Ινδονησίας την 26η Ιουνίου 2013. Την ενέργεια αυτή ανέλαβε η FAI-IRF, ως «χειρονομία αλληλεγγύης» στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά, που ήταν προφυλακισμένος για συμμετοχή στους «Πυρήνες», ενώ η σχετική προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «Ας κάνουμε το σχέδιο Φοίνικας ένα διεθνές σχέδιο εκδίκησης!».

• Η τέταρτη τρομοκρατική ενέργεια αφορά την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου, στις 3η Ιουλίου 2013, που είχε ως παραλήπτη τον Δημήτρη Χωριανόπουλο. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η FAI-IRF.

Σε έρευνες που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εκτός από το χειρόγραφο κείμενο της προκήρυξης, μεταξύ άλλων και τα εξής: - Φάκελοι προπληρωμένου τέλους των ΕΛΤΑ για την αποστολή δεμάτων, χωρητικότητας έως 4,5 κιλά βάρους ο καθένας, τσεκούρι με ξύλινη χειρολαβή, μάλλινη κουκούλα τύπου full face, σκληροί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, φορητές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευή καταγραφής εικόνας, 27 ξύλινα κοντάρια, τρία κράνη μοτοσικλετιστή, πλαστική αντιασφυξιογόνα μάσκα, ένα πολυμηχάνημα και βιβλία αναρχικού περιεχομένου.

Τους φακέλους για αποστολή δεμάτων, όπως είπε αρμόδιος αξιωματικός, τους είχε αγοράσει από την Καβάλα ο 30χρονος που διαμένει στην Σταυρούπολη.

Οι αστυνομικοί οι οποίοι παρακολουθούσαν τους δύο 30χρονους, είχαν προβληματιστεί για το πως έστειλαν τον παγιδευμένο φάκελο, αφού δεν τους είδαν να πηγαίνουν σε κάποιο ταχυδρομείο. Τελικά διαπιστώθηκε ότι τον είχαν αφήσει σε κατάστημα που έχει σύμβαση με τα ΕΛ-ΤΑ και παραδόθηκε από εκεί μαζί με άλλη αλληλογραφία.

Ο 30χρονος από την Σταυρούπολη, δεν είχε απασχολήσει ποτέ την Αστυνομία, ενώ ήταν γνωστό ότι κινείται στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες πιθανόν να προσχώρησε στην οργάνωση.

Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να είχαν σκοπό να στείλουν και άλλους παγιδευμένους φακέλους, ενώ ερευνούν τυχόν επαφές του 30χρονου που συνελήφθη στο «Ναδίρ», με άτομα στην Αθήνα, γιατί κατά την διάρκεια της παρακολούθησης τους είχε κατέβει 4-5 φορές από την Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφερόμενος στην επιχείρηση για την σύλληψη των δύο 30χρονων δήλωσε: «H Ελληνική Αστυνομία είχε μία πάρα πολύ σημαντική επιτυχία. Κατάφερε μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα, νομίζω το πιο σύντομο από κάθε άλλη φορά, να εντοπίσει τους δράστες τρομοκρατικών ενεργειών και να τους συλλάβει. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο φαίνεται να υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας. Θα ήθελα να συγχαρώ το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και ξεχωριστά τον καθένα από τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μεγάλη αυτή επιχείρηση. Θα ήθελα επίσης να πω ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα βασικό γεγονός: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής. Δεν πρέπει να μας αποκοιμίζουν οι επιτυχίες. Είναι όμως μία μάχη, την οποία η ελληνική κοινωνία συστρατευμένη μπορεί να την κερδίσει».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

Η Αστυνομία παρακαλεί τους πολίτες, για οποιαδήποτε πληροφορία, να επικοινωνούν στους αριθμούς κλήσης 170, 1014 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής, με την διαβεβαίωση ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα