Ποιους εχθρούς, ποιους φίλους και γιατί, κατασκοπεύουν οι ΗΠΑ [εικόνα]

Η Ευρώπη δυσκολεύεται να μετουσιώσει σε πράξεις την αγανάκτηση που επέδειξε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών της από την Υπηρεσία Εθνική Ασφαλείας των ΗΠΑ. Ενώ θα περίμενες κανείς, μετά τις αποκαλύψεις οι 28 να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις για την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, οι Γερμανοί δείχνουν να αντιτίθενται και προσκολλούνται στο μόνιμο βρετανικό βέτο, εμποδίζοντας έτσι την προώθηση νομοθεσίας που θα ενισχύσει το δικαίωμα των πολιτών να προστατεύουν την προσωπική τους ζωή, η οποία

έπρεπε να είναι έτοιμη πριν από τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής έδειξε ξεκάθαρα την διγλωσσία που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες για το θέμα αυτό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. Σύμφωνα με τις New York Times δύο μόλις ημέρες μετά το τηλεφώνημα που έκανε στο Πρόεδρο των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα η Καγκελάριος της Γερμανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την υποκλοπή των συνδιαλέξεων από το κινητό της τηλέφωνο, η Ανγκέλα Μέρκελ συμφώνησε στην Σύνοδο Κορυφής με ευρωπαίους εταίρους της στην αναβολή υιοθέτησης του νέου νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, πιθανώς έως το 2015.

Έτσι διαφαίνεται έντονο το χάσμα μεταξύ των δηλώσεων των ηγετών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και των πολιτικών τους αποφάσεων. Αναλυτές εκτιμούν ότι «όλοι εμφανίζονται θιασώτες της προστασίας της ιδιωτικότητας στις δημόσιες δηλώσεις τους, αλλά στην πραγματικότητα οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις και αναζητούν τρόπους για να καθυστερήσουν την διαδικασία».

Φωτογραφία: ΤΑ ΝΕΑ

Η Νομοθεσία

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις δεν έβλαψαν μόνο την αμερικανική πλευρά καθώς οι ευρωπαίοι πολιτικοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν τον ρόλο των δικών τους μυστικών υπηρεσιών στις παρακολουθήσεις αν και είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τουλάχιστον οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διεξήγαγαν παρακολουθήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Αναφέρεται επίσης ότι η νομοθεσία που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία των ιδιωτικότητας προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση επιχειρηματικών κύκλων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία δημιουργίας ζώνης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, μια συμφωνία την οποία πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κατανοώντας αυτή την αλλαγή πολιτικής η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος αρμόδια για την Δικαιοσύνη Βίβιαν Ρέντινγκ αναγκάστηκε να εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις της και έβαλε στόχο κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες να πείσει τις αμερικανικές αρχές ότι τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων «αποτελούν ένα θεμελιώδες και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα».

Οι Γερμανοί έχουν πολλές αντιρρήσεις. Η Κομισιόν τους ζήτησε κατ’ επανάληψη να προσδιορίσουν συγκεκριμένα στοιχεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, λέει ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς». Πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης φαίνεται να μην βρίσκει κάποια χρησιμότητα στην ύπαρξη μιας ασπίδας προστασίας από τις εισβολές στην ιδιωτική ζωή.

Ανησυχία

Ωστόσο μεγάλη ανησυχία υπάρχει και μεταξύ των σημαντικών ευρωπαϊκών εταιρειών που, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times συνειδητοποιούν έντονα τις τελευταίες ημέρες πως όλα τα δεδομένα τους είναι προσβάσιμα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Βέβαια, στα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν φαίνεται πουθενά οι υπηρεσίες να έδωσαν κάποια επιχειρηματικά μυστικά που υπέκλεψαν από ευρωπαϊκές εταιρείες σε αμερικανικές, όμως πλέον πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θεωρούν ότι κινδυνεύουν εξίσου από την Κίνα και τις ΗΠΑ όσον αφορά την βιομηχανική κατασκοπεία.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα