Ποιος είναι ο «κανόνας του κατεστημένου» που τρομάζει τον Ομπάμα

Ο χρόνος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές μετρά πλέον αντίστροφα αφού την Τρίτη ο πλανήτης θα μάθει ποιος θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης του. Ο πλανητάρχης Ομπάμα μπορεί να διατηρεί το προβάδισμα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο πολλοί πολιτικοί αναλυτές βλέποντας τα ποσοστά του να είναι κάτω από 50% φέρνουν στο προσκήνιο τον φόβο κάθε ηγέτη: τον «κανόνα του κατεστημένου».

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα που στοιχειώνει

τα όνειρα κάθε ηγέτη όταν ζητά την επανεκλογή του, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι επιλέγουν τον αντίπαλο –στην συγκεκριμένη περίπτωση τον Μιτ Ρόμνεϊ- επειδή θεωρούν τον εν ενεργεία πολιτικό «κατεστημένο» και θέλουν την αλλαγή. Την ίδια ακριβώς πρόβλεψει έκανε για τον Ομπάμα μόλις χτες, ο Καρλ Ροβ, σύμβουλος του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, εκτιμώντας πως το ποσοστό που θα λάβει ο νυν Αμερικανός πρόεδρος θα είναι περίπου όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή 47,2%.

Πράγματι, αν κάποιος συλλέξει τα εκλογικά δεδομένα των αναμετρήσεων στη δεκαετία του 1980 και 1990 μπορεί να δει τον κανόνα του κατεστημένου να επαληθεύεται. Ωστόσο, από το 2004 και μετά η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει, καθώς οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής προτιμούν τους εν ενεργεία προέδρους και όχι τους αντιπάλους τους.

Που οφείλεται όμως αυτή η αλλαγή; Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η εξαφάνιση του κανόνα του κατεστημένου έχει να κάνει με την ίδια τη φύση των εκλογικών αναμετρήσεων η οποία άλλαξε τη δεκαετία του 1990 αφού οι εν ενεργεία πρόεδροι έχουν γίνει πολύ πιο επιθετικοί απέναντι στους αντιπάλους τους και πολύ πιο δεκτικοί στο να «σηκώνουν το γάντι» όταν τους προκαλούν. Αυτή η συμπεριφορά πριν τις κάλπες έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των αναποφάσιστων της τελευταίας στιγμής οι οποίοι πλέον αποφασίζουν πιο σύντομα και συνήθως κατά των νέων διεκδικητών της προεδρίας.

Προς το παρόν πάντως το επιτελείο του Ομπάμα έχει να ασχοληθεί με τον πονοκέφαλο του Οχάιο, καθώς εκεί οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει από την Τρίτη και δείχνουν ανατροπή του σκηνικού υπέρ του Μιτ Ρόμνει.

Μέχρι στιγμής 530.813 Δημοκρατικοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, 181.275 λιγότεροι από τις εκλογές του 2008. Αντίθετα οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι έφτασαν τους 448.357 σημειώνοντας αύξηση 75.858 ψηφοφόρων από την προηγούμενη αναμέτρηση αποδεικνύοντας την μεγάλη συσπείρωση των Ρεπουμπλικάνων.

Αυτή η δραματική αλλαγή 257.133 ψήφων μπορεί να αποβεί μοιραία για τον Μπαράκ Ομπάμα με αποτέλεσμα στο Δημοκρατικό κόμμα να τρέχουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προκειμένου να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες του Σαββάτου.

Σαν παρηγοριά στον πρόεδρο ωστόσο οι New York Times σε άρθρο τους χαρακτηρίζουν «αστικό μύθο» τα περί κατεστημένου! Παραθέτοντας τις εκλογικές έρευνες από το 1998 ως το 2009 διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδείκνυε την εφαρμογή του εν λόγω κανόνα. Ποια ήταν η συμβουλή της κορυφαίας εφημερίδας προς τα εκλογικά επιτελεία; Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα