Ποιοι προτείνουν στο Σαμαρά τριπλές εκλογές και συγκυβέρνηση με το Ποτάμι

16:29 1/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό περίπου δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πλέον κάτι περισσότερο από οριακή, τα κόμματα παλεύουν να μειώσουν τις διαρροές ψηφοφόρων και το σενάριο των τριπλών εκλογών επανέρχεται στο τραπέζι.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Η ταυτόχρονη… πληροφορία από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη για συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου

ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές ελάχιστα πείθει καθώς οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Κι αυτό δεν το αποκλείουν ούτε οι βουλευτές ούτε οι υπουργοί στις ιδιωτικές τους συζητήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του koolnews.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κατατεθεί ήδη εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό και για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά -προβλέποντας ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό- εισηγούνται δραστικές αποφάσεις:

Αλλαγή ονομασίας της Νέας Δημοκρατίας σε Νέα Ελλάδα,Ανασχηματισμό με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής στο νέο σχήμα μετά τις ευρωεκλογές και ενδεχομένωςΣυμπράξεις - συμμαχίες με όμορα κόμματα.

Στόχος, να παραμείνει μέχρι το 2016 η κυβέρνηση, περνώντας και τον κάβο των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2015 με τα περίφημα «μαξιλαράκια» από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Το σενάριο των τριπλών εκλογών, εκτός των άλλων, σκοντάφτει και στην κοινή λογική: Αν στηθούν και εθνικές κάλπες, το ζητούμενο είναι με ποιόν θα κάνει κυβέρνηση η ΝΔ, ακόμη και αν έρθει πρώτη (πράγμα που δεν προκύπτει από τις έρευνες.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ θα έχει μειωμένη δύναμη και λιγότερους βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ θα παλέψει να μπει στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ επίσης δείχνουν να έχουν μεγάλη κάμψη.

Το μόνο που απομένει είναι μια συνεργασία με το Ποτάμι το οποίο -εφόσον προκηρυχθούν τριπλές εκλογές- ασφαλώς θα συμμετάσχει και με την δυναμική των δημοσκοπήσεων ίσως αποτελέσει τον εταίρο-ρυθμιστή για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο: Η νέα -οριστική κατά τα φαινόμενα- ρήξη μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Βενιζέλου οδηγεί σε ανοικτές απειλές.

Στην προειδοποίηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον πρώην πρωθυπουργό ότι έχει εκκρεμότητες (υπονοώντας προφανώς την μαύρη τρύπα στα ταμεία του κόμματος) απαντούν παπανδρεϊκοί εξίσου αιχμηρά: «Μην θυμηθούμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη που επί υπουργίας Βενιζέλου είχε ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης…» λένε.

«Ο Παπανδρέου είναι τελειωμένος πολιτικά»

Στη Χαριλάου Τρικούπη καταλογίζουν ευθέως τεράστιες ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Όση ευθύνη θα έχει ο Βενιζέλος, άλλη τόση θα έχει και ο Παπανδρέου» σημειώνουν θυμίζοντας ότι ούτε παπανδρεϊκοί μπήκαν στο ευρωψηφοδέλτιο, ούτε ο ίδιος στήριξε την προσπάθεια - τουναντίον λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.

«Εκεί που ήταν ο Τσίπρας στο καναβάτσο, εκεί που το πράγματα έδειχναν καλύτερα για την κυβέρνηση μετά τη συμφωνία με την Τρόικα, ήρθε ο ΓΑΠ και μας βύθισε πάλι στην εσωστρέφεια» λένε συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Εκτιμούν, πάντως, ότι οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού στοχεύουν απλώς στο να φτιάξουν το προφίλ του και όχι σε κάποια κίνηση ανατροπής καθώς «δεν έχει πλέον το ηθικό και πολιτικό βάρος για κάτι τέτοιο, είναι τελειωμένος».

Την ίδια ώρα, η ΕΛΙΑ δεν τραβάει δημοσκοπικά με τα στελέχη της να έχουν ως στόχο πλέον ένα ευρωβουλευτή και τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα των εκλογών να είναι έκδηλος. «Αναγκαστικά πρέπει να φτιάξουμε συμμαχίες με άλλους όμορους χώρους, όπως το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ, εκεί θα καταλήξει το πράγμα» προβλέπει έμπειρος κομματικός του ΠΑΣΟΚ.

Ο δημοσκοπικός κατήφορος της ΔΗΜΑΡ

Στη ΔΗΜΑΡ η ανησυχία κλιμακώνεται καθώς βλέπουν όχι μόνο την δημοσκοπική καθίζηση, αλλά και την κοινωνική απήχηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκδήλωση που έκανε το κόμμα προ ημερών στα Γιάννενα, με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη, μαζεύτηκαν περίπου 120 άτομα, όταν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις το Ποτάμι μάζεψε… 300 και ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 700.

Η εσωτερική γκρίνια παραμένει με τους βουλευτές Γρηγόρη Ψαριανό και Βασίλη Οικονόμου να χρεώνουν ευθύνες στον Φ. Κουβέλη για αγνόηση της ΚΟ του κόμματος, ενώ δεν λείπουν και οι αιχμές για την στρατηγική που ακολουθήθηκε σε σχέση με τις συμμαχίες.

Εφόσον η ΔΗΜΑΡ καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξουν και πάλι τα σενάρια περί συμμετοχής της στη συγκυβέρνηση.

Το Ποτάμι είναι ορμητικό

Στο «Ποτάμι», ανεβασμένοι από τις δημοσκοπήσεις, φλερτάρουν με την αλαζονεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πρόσφατα ότι «μας ενδιαφέρει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι ρυθμιστές». Ωστόσο, η κοινή λογική λέει ότι - όσο και αν τον θέλουν οι άλλοι - αν μιλά από θέση ισχύος την επαύριο των ευρωεκλογών θα σκεφτεί πολύ (αν δεν απορρίψει) συμμαχίες με κόμματα που συμβολίζουν το «φθαρμένο». Οι ζυμώσεις πάντως με στελέχη όμορων χώρων είναι διαρκείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα