Ποιοι και γιατί θέλουν το λιμάνι του Πειραιά

Με την ανακοίνωση, το απόγευμα της Δευτέρας, των έξι παγκόσμιων κολοσσών που ενδιαφέρονται για το 67%, άρα και το ουσιαστικό management του Οργανισμού Λιμένου Πειραιά, ξεκινά ένα θρίλερ που αναμένεται να κρατήσει πολλούς μήνες.

Εως χθες οι μόνοι βέβαιοι διεκδικητές του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας το οποίο είναι ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα της Μεσογείου ήταν οι κινέζοι της Cosco που ήδη διαχειρίζονται δύο προβλήτες.

Αυτό σύμφωνα με ορισμένους τους δίνει ένα μικρό προβάδισμα

στη διαδικασία που ξεκινά με την ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ανταγωνιστές είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, πανίσχυροι όμιλοι που συνολικά ελέγχουν τα λιμάνια δεκάδων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την APM Terminals, την International Container Terminal Services (ICTS), την Ports America Group Holdings, την επενδυτική Cartesian Capital και τη νεοζηλανδική Utilico, προοιωνίζεται αφενός μια σκληρή μάχη και αφετέρου δίνει τη βεβαιότητα ότι το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα της Ευρώπης, μαζί με την ανάπτυξη των υπολοίπων υποδομών, κυρίως των logistics και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Φυσικά, η αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα υπάρξει έως το τέλος μεγάλο ενδιαφέρον και -κυρίως- μεγάλο τίμημα. Και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 14 όμιλοι, αλλά στο τέλος δεν κατέθεσε δεσμευτική πρόταση ούτε η θεωρητικά σίγουρη Gazprom.

Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη νέα δημοτική αρχή του Πειραιά, καθώς ήδη αρκετοί από τους υποψήφιους έχουν εκφραστεί κατά της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Χωρίς να παραγνωρίζεται και ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχουν κατατεθεί ήδη αρκετές προσφυγές.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Cosco θα παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού καθώς έχει μακροχρόνια σύμβαση.

Η σημερινή σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει ο ΟΛΠ με το ελληνικό δημόσιο (για το σύνολο των δραστηριοτήτων στο λιμάνι) λήγει το 2052. Τώρα πρέπει να αναμορφωθεί ώστε να καλύπτονται απαιτήσεις της Κομισιόν, αλλά και για να συμβαδίζει με τις νέες συνθήκες στην επιβατηγό ναυτιλία κ.λπ.

Αυτοί θέλουν το λιμάνι

Οι έξι μνηστήρες για τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, όπως τους παρουσιάζει ο ιστότοπος euro2day, είναι οι εξής:

Cosco (Hong Kong) Group Limited: Είναι θυγατρική της China Ocean Shipping (Group) Company και μέσω άλλης θυγατρικής διαχειρίζεται ήδη δύο προβλήτες του ΟΛΠ. Ο κινεζικός όμιλος έχει συμβάλει στην ανάδειξη του Πειραιά στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο εμπορικό λιμάνι διεθνώς.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η ΣΕΠ, η θυγατρική της Cosco, διακίνησε στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά 464,6 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, δηλαδή 32,8% περισσότερα σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2013.

Πέρυσι η εταιρεία διαχειρίστηκε 2,51 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, σημειώνοντας άνοδο 19,5%, σε σχέση με το 2012 οπότε και είχε αυξήσει τα μεγέθη της αυτά κατά 77,4% από το προηγούμενο έτος.

Μαζί με την προβλήτα Ι που διαχειρίζεται μόνος του ο ΟΛΠ ο Πειραιάς ξεπερνά τα 3,15 εκατ. εμπορευματοκιβώτια και βρίσκεται κοντά στην πρώτη θέση της Μεσογείου.

Ports America: Είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης τερματικών λιμενικών σταθμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και λειτουργεί σε περισσότερα από 42 λιμάνια με 80 διαφορετικούς επιμέρους σταθμούς. Έχει περισσότερα από 85 χρόνια πείρας μέσω εταιρειών που έχει απορροφήσει.

Η Ports America ανήκει στο επενδυτικό σχήμα Highstar Capital το οποίο κατέχει σημαντικές θέσεις στις αγορές τέτοιων υποδομών. Η Highstar Capital έχει επίσης διαφοροποιημένες επενδύσεις σε τομείς όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η διαχείριση υδάτων και λυμάτων, η μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου, τα ενεργειακά απόβλητα, οι μεταφορές και τα logistics, οι συνδυασμένες μεταφορές (Intermodal), καθώς και στις λιμενικές παραχωρήσεις.

APM Terminals: Ανήκει στον όμιλο του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk και είναι ένας από τους μεγαλύτερες διαχειριστές λιμένων του κόσμου. Λειτουργεί παγκόσμιο δίκτυο 64 τερματικών σταθμών σε 39 χώρες στις πέντε ηπείρους, επτά νέα λιμενικά έργα σε εξέλιξη, καθώς και πάνω από 160 επιχειρήσεις σε υπηρεσίες εσωτερικών μεταφορών.

Cartesian Capital Group LLC: Είναι επενδυτική εταιρεία (private equity και venture capital fund) που ειδικεύεται στις εναλλακτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στις αναδυόμενες αγορές με στόχο την επίτευξη αποδόσεων. Ιδρύθηκε το 2005 και εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ενώ διαθέτει γραφεία στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία.

Utilico Emerging Markets (UEM): Είχε ενδιαφερθεί και επισήμως για τον ΟΛΠ με επιστολή που έστειλε προ μηνών στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Πίσω από την UEM βρίσκεται ο επενδυτικός όμιλος Morrison & Co και ICM Limited από τη Νέα Ζηλανδία ο οποίος διαθέτει σημαντική παρουσία και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Utilico, με κεφάλαια περί τα 675 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, έχει τοποθετημένο περίπου το 22% των διαθεσίμων της σε διαχειριστές λιμένων ανά τον κόσμο.

Η Morrison & Co διαχειρίζεται και τον εισηγμένο επενδυτικό όμιλο Infratil Limited ο οποίος έχει παρουσία στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας (ηλεκτροπαραγωγή και φυσικό αέριο) στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

International Container Terminal Services, Inc. (ΙCTSI): Είναι εταιρεία με έδρα τις Φιλιππίνες, την οποία ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό νεοζηλανδοί και η οποία στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ .

Η ICTSI, που ιδρύθηκε το 1987 με ορμητήριο τον τερματικό σταθμό της Μανίλας, εξαπλώθηκε την τελευταία 20ετία σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα έχει παρουσία και σε γειτονικά λιμάνια της Αδριατικής και του Ευξείνου Πόντου.

Ελέγχει τον τερματικό σταθμό της Ριέκας στην Κροατία, του Βατούμι στη Γεωργία και τερματικό σταθμό στην Πολωνία. Μεγάλη παρουσία έχει και στη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό κ.α.) και κυρίως στην Ασία (Πακιστάν, Ινδία κ.α.).

Keywords
Τυχαία Θέματα