Ποιοι δικαιούνται το Δώρο Χριστουγέννων – Πώς θα το υπολογίσετε

Υποχρεωτική, έως τις 21 Δεκεμβρίου, είναι η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που εργάζονται με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει

από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το Δώρο των Χρυστουγέννων δικαιούνται να το λάβουν μόνο οι μισθωτοί του ιδωτικού τομέα. Ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί Δημοσίου και συνταξιούχοι όλων των Ταμείων δεν το δικαιούνται πλέον. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι άνεργοι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα λάβουν το δώρο από τις 16 έως τις 23 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι του ιδιωτικού τομέα είναι οι ακόλουθοι: Οσοι έχουν εργαστεί από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012 ακόμη και όσοι έχουν απολυθεί και η βάση του υπολογισμού είναι οι αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή όσα χρήματα έπαιρνε τότε ο εργαζόμενος.

Αν θέλει κανείς να υπολογίσει επακριβώς το ποσό που θα πάρει, μπορεί να συμβουλευθεί τους πίνακες που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η ΓΣΕΕ. Για να βρει το ποσό, πηγαίνει στη στήλη με τις ημέρες εργασίας, βρίσκει πόσες έχει εργαστεί και πολλαπλασιάζει τον συντελεστή μισθού με τον τρέχοντα μισθό του.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα περιμένουν το δώρο Χριστουγέννων, όμως δικαιούχοι του δώρου είναι οι εξής:

Δικαιούχοι του δώρου είναι όσοι έχουν εργαστεί από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2012 (ακόμη και όσοι έχουν απολυθεί) και η βάση του υπολογισμού είναι οι αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου, δηλαδή όσα χρήματα έπαιρνε τότε ο εργαζόμενος.

Η πληρωμή του δώρου θα γίνει έως την 21η Δεκεμβρίου και απαγορεύεται η καταβολή του σε άλλο είδος, ενώ υπενθυμίζεται ότι αν δεν έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου ασκείται ποινική δίωξη στον εργοδότη μετά είτε από μήνυση του εργαζόμενου είτε από καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Χρόνος καταβολής

Το δώρο Χριστουγέννων, που πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο δώρο των Χριστουγέννων

Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πριν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό).Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις, τη σπουδαστική άδεια.Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.Σε περίπτωση ασθενείας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Δεν αφαιρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθενείας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο δώρο Χριστουγέννων

Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.Δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα, δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης, γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.

Υπολογίστε το δώρο σύμφωνα με τους πίνακες της ΓΕΣΕΕ- ΚΕΠΕΑ εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα