Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35ετία και χωρίς όριο ηλικίας

Ελκυστικότερη είναι η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία ακόμη και πριν τα 58, σύμφωνα με τις διατάξει ς του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που είχαν την πρώτη έναρξη της ασφάλισής τους πριν από το 1983 σε ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και στο δημόσιο.Σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» δίνεται ένας πλήρης οδηγός συνταξιοδότησης για άνδρες, γυναίκες και μητέρες με ανήλικο

παιδί, που είναι ασφαλισμένοι στα ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

1. Ποιοι χρόνοι αναγνωρίζονται για σύνταξη με 35ετία;

Οι άνδρες μπορούν α να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική τους θητεία, τυχόν χρόνο γονικής άδειας και διάστημα ασθενείας έως και 200 μέρες για την τελευταία δεκαετία. Η στρατιωτική θητεία συνεπάγεται και την απώλεια του δικαιώματος για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας καθώς ανανωρίζεται ως χρόνος για όσους έχουν συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας τους. Οι γυνάικες μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο γονικής άδειας χωρίς εξαγορά, αν πρόκειται για άδεια άνευ αποδοχών.

2. Τι ισχύει για χρόνο ασφάλισης πριν από το 1983 και σε ποιους αφορά;

Όσοι εργάστηκαν ως μαθητευόμενοι σε ΔΕΚΟ και στη συνέχεια αναγνώρισαν το διάστημα αυτό στον ίδιο οργανισμό που μετέπειτα προσλήφθηκαν, μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο αυτό για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Επίσης όσοι είχαν ασφαλιστεί σε οποιαδήποτε ταμείο κύριας ασφάλισης πριν από το 1983 και μετέπειτα διορίστηκαν σε ΔΕΚΟ, θεωρούνται παλαιοί ασφαλισμένοι και κατοχυρώνουν έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.

3. Πότε και ποιους συμφέρει η εξαγορά στρατού για σύνταξη με 35ετία;

Συμφέρει ξεκάθαρα όσους είναι άνω των 58 ετών και έχουν κλείσει 35ετία. Ια παράδειγμα υπάλληλος που ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ το 1982 σε ηλικία 24 ετών για ένα έτος , ενώ από το 1985 και μετά είναι στη ΔΕΗ, σήμερα έχει συνολικά 29 έτη ασφάλισης και είναι 54 ετών. Είναι συμφέρον στα 8 του να εξαγοράσει 2 έτη στρατιωτικής θητείας έτσι ώστε να κλείσει 35ετία στα 58 και να βγει στη σύνταξη δύο χρόνια νωρίτερα.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα