Ποια… προστασία; Άλλαξαν (προς το χειρότερο) οι όροι για τους πλειστηριασμούς, τρεις ώρες πριν την ψηφοφορία!

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες όμως καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτους τους δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια, έφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, μόλις τρεις ώρες πριν την ψήφισή του.

Με νομοτεχνική βελτίωση που πέρασε στο νομοσχέδιο, αποσύρεται εντελώς η διάταξη που προέβλεπε πως το Δημόσιο θα επωμίζονταν όλη τη ζημιά από τυχόν μη πληρωμή όλης της συμφωνημένης δόσης του δανειολήπτη προς τις τράπεζες από το 2017 και μέχρι τη λήξη της τριετούς προστασίας που ούτως

ή άλλως ορίζεται από το νόμο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όποιος ευάλωτος δανειολήπτης αιτηθεί κρατικής ενίσχυσης για τα τρία χρόνια που προβλέπει το νέο πλαίσιο, ώστε το κράτος να πληρώνει μέρος της δόσης την οποία πρέπει εκείνος να δώσει στην τράπεζα, θα επωμίζεται την υποχρέωση να την αποπληρώσει στο μέλλον.

Διατηρείται η διάταξη, σύμφωνα με την οποία μόνο για το 2016 το Δημόσιο θα καλύπτει τη διαφορά του ποσού ανάμεσα στη δόση που θα ορίσει το δικαστήριο και των χρημάτων που τελικά θα καταβάλει ο δανειολήπτης. Όμως και σε αυτή την περίπτωση το χρέος δεν θα διαγράφεται υπέρ του δανειολήπτη, αλλά θα επιβαρύνει τις δόσεις των επόμενων ετών.

Με τις νέες διατάξεις, δεν αλλάζουν τα βασικά κριτήρια για τα εισοδήματα (εύλογες δαπάνες διαβίωσης) και την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, εντούτοις προστίθενται κι άλλα ποιοτικά κριτήρια, όπως π.χ. ότι θα πρέπει να είναι συνεργάσιμοι δανειολήπτες με τις τράπεζες, ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πληρώνουν το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους και ότι σε κάθε περίπτωση υποχρεούνται να πληρώνουν ελάχιστη συνεισφορά.

Επίσης διευκρινίζεται ότι θα ισχύει και για αυτή την κατηγορία το κριτήριο πως η ρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει πως οι πιστωτές τους δεν θα βρεθούν σε χειρότερη θέση χωρίς της συναίνεσή τους από το αν αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση του ακινήτου του δανειολήπτη.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με απόφαση που θα δημοσιεύσει εντός 30 ημερών, θα καθορίζει τη διαδικασία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής των οφειλετών, του τρόπου που θα υπολογίζεται το ποσό που θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης και την ενδεχόμενη ζημιάς των πιστωτών.

The post Ποια… προστασία; Άλλαξαν (προς το χειρότερο) οι όροι για τους πλειστηριασμούς, τρεις ώρες πριν την ψηφοφορία! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα