Ποιά φάρμακα θέλει η Τρόικα να φέρει στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Έντονες πιέσεις ασκεί η Τρόικα στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να περιοριστεί το ποσοστό κέρδους στα φαρμακεία.

Στις προθέσεις της Τρόικας είναι η πώληση φαρμάκων που δεν χρήζουν ιατρικής συνταγής στα σούπερ μάρκετ. Με αυτό το μέτρο, κρίνεται ότι θα μειωθεί κατά 15% το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

«Βόμβα» ετοιμάζει στον κλάδο των φαρμακείων

η Τρόικα καθώς ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να περιοριστεί περαιτέρω το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% και να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ φάρμακα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή.

Προς ενημέρωση των προθέσεων της Τρόικας συναντήθηκε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζητώντας μάλιστα την συνεργασία του ΠΦΣ έτσι ώστε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να παραθέσουν προτάσεις με ισοδύναμα οικονομικά οφέλη εφόσον επιθυμούν να αποφευχθεί από το νέο έτος η εφαρμογή των νέων αυτών μέτρων μείωσης του κέρδους.

Πάντως τα μέτρα αυτά που σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικας θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις τιμών των φαρμάκων και «άνοιγμα» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2014.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι το θέμα «παραμένει σε εκκρεμότητα». Αν ισχύσει θα περιλαμβάνει πάντως εκατοντάδες σκευάσματα, όπως παυσίπονα, αναλγητικά, δερματικές αλοιφές κ.α., με ετήσιες πωλήσεις στην χώρα μας περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι στις 14 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται και από άλλα καταστήματα πέραν των φαρμακείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ» ακόμα και στις χώρες που διατίθενται ελεύθερα πάντως, τίθενται περιορισμοί. Σε χώρες μάλιστα εκτός Ευρώπης όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους εμπορευματοποίησης, όπως πώληση με πιστωτικές κάρτες ή προσφορές «οικογενειακών» συσκευασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα