«Πνίγεται» το Όσλο: Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού λόγω μετανάστευσης

Μπροστά σε ένα απρόσμενο πρόβλημα έχει βρεθεί η πρωτεύουσα της Νορβηγίας-το Όσλο-το τελευταίο διάστημα. Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλλο από την πληθυσμιακή έκρηξη.

Το 2006 ο δήμος της πόλης σε σχετική μελέτη προέβλεπε πως ο ο πληθυσμός της θα φτάσει τους 600.000 κατοίκους το 2018. Ο αριθμός αυτός ωστόσο επιτεύχθηκε ήδη από τον Ιανουάριο του 2011 και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 650.000 κατοίκους.

Το Όσλο εξακολουθεί

να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό και οι προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα κάνουν λόγο για 952.000 κατοίκους το 2035. Αυτό σημαίνει ότι η πόλη μπορεί να έχει ένα εκατομμύριο κατοίκους το 2037.

Σύμφωνα με την κοινή πρακτική, οι ειδικοί έχουν παρουσιάσει τρία διαφορετικά μοντέλα για την αύξηση του πληθυσμού. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξουν 952.000 πολίτες στο Όσλο το 2035.

Η λεγόμενη εναλλακτική λύση συνεπάγεται έναν πληθυσμό 765.000 το 2035, ενώ η μέση λύση κάνει λόγο για 852.000 άτομα το 2035.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ελαφρά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την προηγούμενη πρόβλεψη, η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ραγδαία. Πρέπει να οικοδομήσουμε το Όσλο για να δεχθεί το νέο πληθυσμό λέει ο Stian Berger Rosland ΔιοικητικόΔήμαρχο του Οσλο.

Εξηγεί την υψηλή ανάπτυξη εξαιτίας της μεγάλης μετανάστευσης και από το εσωτερικό της χώρας αλλά βέβαια και από το εξωτερικό.

- Πώς η πόλη θα λύσει την έλλειψη στέγης λόγω της αύξησης του πληθυσμού; ρωτούν τον δήμαρχο οι δημοσιογράφοι.

- Αυτό είναι κάτι που δουλεύουμε όλη την ώρα. Τα επόμενα χρόνια θα κατασκευαστούν σπίτια στις περιοχές Hovin, Filipstad , Økern και σε άλλα σημεία της πόλης. Θέλουμε επίσης να διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο δήμος έχει δαπανήσει πρόσφατα δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων σχολείων. Η ισχυρή αύξηση του πληθυσμού σημαίνει ότι το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα