Πλειστηριασμοί σε 7.000 ακίνητα που κατασχέθηκαν πριν από το 2008

Στο σφυρί 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός πρώτης κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί έως και το 2008 και των οποίων οι πλειστηριασμοί είχαν παγώσει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κύριο Ευ. Βενιζέλο, “ Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό

διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα”, ενώ επίσης πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει την στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων”.

Οι αλλαγές που μελετώνται

Από τον Ιανουάριο του 2014, θα τεθούν υπό πλειστηριασμό ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, σύμφωνα με το Έθνος, καθώς με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει δανειολήπτες οι οποίοι αν και κατέχουν 3 ή 4 ακίντα και υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν, καλυπτόμενοι από την απαγόρευση.

Οι πρώτες κατοικίες ανέργων και πολυτέκνων θα προστατεύονται, καθώς από το Σεπτέμβριο θα θεσπιστεί όρος «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» σύμφωνα με τους οποίους θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων με στόχο να διευκολυνθούν όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Κάτω από το μικροσκόπιο θα μπει η διάταξη η οποία προστετεύει την πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, με προϋπόθεση η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.

Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί, επίσης όποιος χρωστά το 80% του δανείου του από όποιον έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό. Τέλος, εξετάζεται η θέσπιση πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα