Πίσω στο 1995…

Του Σπύρου Καβαλιεράτου

Εχουν περάσει 18 χρόνια από τότε που Ολυμπιακός και Ρεάλ αντάμωσαν σε τελικό Ευρωλίγκα. Από τότε άλλαξαν πολλά, όχι μόνο στο μπάσκετ, αλλά και στη ζωή μας την ίδια…

Πάμε λοιπόν…

1. Εγινε και τότε στο φάιναλ φορ “εμφύλιος”, στον ημιτελικό, όμως σε εκείνη την περίπτωση ήταν ελληνικός. Ο Ολυμπιακός

αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό. Η Ρεάλ είχε αποκλείσει την Λιμόζ.

2. Τη μάχη της εξέδρας την κέρδισαν οι Μαδριλένοι, αφού το φάιναλ φορ έγινε στην Ισπανία. Το χωρητικότητας 8.000 θέσεων Πρενθίπε Φελίπε φιλοξένησε περίπου 1500 οπαδούς του Ολυμπιακού, ενώ η Ρεάλ είχε πάνω από 4.000 φίλους. Είχε βέβαια και τη συμπαράσταση των 1500 οπαδών του Παναθηναϊκού.

3. Οι ομάδες είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιούν δύο ξένους. Ο Ολυμπιακός είχε Εντι Τζόνσον και Αλεξάντερ Βολκόφ, η Ρεάλ τον Αρβιντας Σαμπόνις και τον Τζόε Αρλάουκας. Ο Σαμπόνις ήταν τότε 31 ετών και είχε ανακοινώσει πως θα είναι η τελευταία του σεζόν στη “βασίλισσα”. Είχε ήδη συμφωνήσει με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς για να συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ. Ο Αρλάουκας είναι στο Λονδίνο ως σχολιαστής, ο Σαμπόνις ως πρόεδρος της λιθουανικής ομοσπονδίας μπάσκετ.

4. Προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που πήρε την τρίτη του Ευρωλίγκα σε τέσσερα χρόνια. Είχε προηγηθεί ο τίτλος με την Παρτιζάν το 1992 και την Μπανταλόνα το 1994.

5. Προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ο νυν Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, που έχασε την τελευταία ευκαιρία να πάρει Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εκανε το 0 στα 5 σε φάιναλ φορ και την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός δεν έφτασε καν στο φάιναλ φορ.

6. Από τον Ολυμπιακό του 1995 βρίσκονται τώρα στην ομάδα ο Μίλαν Τόμιτς και ο Αντώνης Νταής. Ο Τόμιτς είχε στείλει τους ερυθρόλευκους στον τελικό με το μεγάλο τρίποντο επί του Παναθηναϊκού ένα λεπτό πριν από το τέλος του ημιτελικού. Ο Αντώνης Νταής είναι τώρα ασίσταντ μάνατζερ στην ομάδα, τότε ήταν υπάλληλος του ΤΑΚ Ολυμπιακός. ΚΑΕ δεν υπήρχαν ακόμα.

7. Στον Ολυμπιακό έπαιζε ο Γιώργος Λιμνιάτης. Στον τελικό έμεινε εκτός 10αδας. Πλέον, ο Λιμνιάτης είναι μέλος του προπονητικού τιμ της Εθνικής και βρίσκεται στο Λονδίνο για να σχολιάσει τους αγώνες για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης.

8. Οι δύο ομάδες είχαν και τότε και τώρα την ίδια έδρα. Ο Ολυμπιακός παίζει στο ΣΕΦ αφού μετακινήθηκε σε Γλυφάδα και Κορυδαλλό, η Ρεάλ στο Παλάθιος Ντε Λος Ντε Πόρτες, αφού πήγε κι αυτή στο Βισταλέγκρε και το Κάχα Μάχικα.

9. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τα πρώτα προπονητικά του βήματα στις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ.

10. Ο Πάμπλο Λάσο ήταν παίκτης της Βασκόνια (νυν Λαμποράλ Κούτσα) και την επόμενη σεζόν μετακόμισε στη Ρεάλ Μαδρίτης.

11. Το 1995 η Ρεάλ πήρε την 8η Ευρωλίγκα της και επέστρεψε σε τελικό μετά από 18 χρόνια.

12. Ο Ολυμπιακός έπαιξε από τότε άλλους τρεις τελικούς (1997, 2010, 2012) και νίκησε στους δύο.

13. Εκείνη την εποχή, κινητά τηλέφωνα είχαν ελάχιστοι, internet δεν υπήρχε, η όποια επικοινωνία γινόταν από σταθερά τηλέφωνα και φαξ. Οι δημοσιογράφοι δεν είχαν lap top, άλλοι χρησιμοποιούσαν γραφομηχανές και άλλοι έστελαν ανταποκρίσεις στις εφημερίδες με… χειρόγραφο!

14. Το φάιναλ φορ έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών και στη Σαραγόσα κυκλοφορούσαν… κουκουλοφόροι, που οι Ορθόδοξοι έδειχναν να φοβούνται και λίγο.

15. Τότε τα φάιναλ φορ διεξάγονταν Τρίτη και Πέμπτη και όχι Παρασκευή και Κυριακή όπως τώρα. Ηταν διοργανώτρια η FIBA και όχι η Ευρωλίγκα.

16. Το μπάσκετ ήταν σε πολλούς τομείς διαφορετικό. Η ομάδες χρησιμοποιούσαν 10αδες, σφύριζαν δύο διαιτητές , το τρίποντο ήταν στα 6.25 μ. και οι επιθέσεις γίνονταν στα 30”.

17. Οι αποστολές των ομάδων επέστρεφαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αλλοτε στο Δυτικό, άλλοτε στο Ανατολικό. Το “Ελ. Βενιζέλος” ήταν ακόμα… χωράφια.

18. Το κάπνισμα επιτρεπόταν ακόμα στις πτήσεις… Πλέον θεωρείται αυτονόητο ότι απαγορεύεται…

Keywords
Τυχαία Θέματα