Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας – Θλίψη για τον τηλεοπτικό «Γερο-Μανταρινάκη» που έφυγε στα 87 του χρόνια

Ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας που έγραψε τη δική στου ιστορία στον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο δεν βρίσκεται πια στη ζωή. «Έφυγε» στα 87 του χρόνια την Δευτέρα που μας πέρασε, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον μονάκριβο γιο του, Θανάση.

Μπορεί να συμμετείχε στα 209 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όμως στη νέα γενιά έγινε ιδιαιτέρως γνωστός από τη συμμετοχή του στο άκρως επιτυχημένο σίριαλ «Κωνσταντίνου και

Ελένης» των Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά, όπου υποδυόταν τον πατέρα της Ματίνας Μανταρινάκη, Μιχάλη. Ο ρόλος αυτός τον καθιέρωσε ως μία από τις πιο ευγενικές και συμπαθητικές φυσιογνωμίες της τηλεόρασης, αφού ο «Γερο-Μανταρινάκης» με την άνοια και την… τρέλα του έδωσε άλλη νότα στο επεισόδιο «Οι Γερμανοί ξαναξανάρχονται».

Γεννημένος στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου 1927, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 με την ταινία «Οχυρό 27» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο και στο θέατρο το 1948 (Θίασος Β. Αργυρόπουλου) με το έργο «Η απαγωγή της Σμαράγδως».

Επίσης, συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην ταινία «Από πού πάνε για τη χαβούζα;», όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία «Ο τσαρλατάνος» με τον Θανάση Βέγγο να κάνει τον Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του τον μπαρμπα - Λευτέρη, ο Βελέντζας έκανε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος.

Ερμήνευσε - πολλές φορές - ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες του 1950 - 70 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση («Μικρό σπίτι στο λιβάδι»). Επίσης, έκανε ένα σημαντικό πέρασμα και από το ραδιόφωνο. Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1993.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του.

The post Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας – Θλίψη για τον τηλεοπτικό «Γερο-Μανταρινάκη» που έφυγε στα 87 του χρόνια appeared first on KoolNews.

Keywords
Αναζητήσεις
κηδεία γιώργου βελέντζα, gero mantarinakis
Τυχαία Θέματα