Πέθανε η εμβληματική φεμινίστρια!

18:36 1/9/2012 - Πηγή: KoolNews


Νεκρή στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη βρέθηκε η συγγραφέας του κλασικού πλέον «Διαλεκτική του Σεξ» που διδάσκεται στα περισσότερα Πανεπιστήμιο του κόσμου, Σούλαμιρ Φάιερστοουν. 

Η Σούλαμιρ Φάιερστοουν ήταν νεκρή αρκετές ώρες πριν βρει το πτώμα της ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και σύμφωνα με την αδερφή της, Λάγια, πέθανε στα 67 της χρόνια από φυσικά αίτια. Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από τον ιατροδικαστή ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ζούσε μόνη, απομονωμένη και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Γεννημένη

στην Οτάβα του Καναδά και μεγαλωμένη από εβραϊκή οικογένεια Ορθοδόξων, επηρέασε με μοναδικό τρόπο το αμερικανικό φεμινιστικό κίνημα της δεκαετία του ’70, δημοσιεύοντας, σε ηλικία 25 ετών, το κλασσικό πλέον στη φεμινιστική βιβλιογραφία έργο της «Διαλεκτική του Σεξ», που αντλούσε έμπνευση από τη μαρξιστική ιδεολογία και τη σκέψη της Σιμόν ντε Μποβουάρ (συγγραφέα του «Δευτέρου Φύλου», το 1949).

Μαζί με το βιβλίο «Σεξουαλική Πολιτική» της Κέιτ Μίλετ και το «Ο Θηλυκός Ευνούχος» της Ζερμέν Γκριρ, το βιβλίο της αποτελεί ένα από τα κεφαλαιώδη έργα της δεκαετίας του ’70, ενώ ακόμη διδάσκεται ως βασικό εγχειρίδιο σε πολλά πανεπιστήμια.

Η ίδια υποστήριζε ανυποχώρητα την κατάργηση της διάκρισης των φύλων και πίστευε πως η καταπίεση των γυναικών προέρχεται από την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Προσπαθούσε να πείσει, λοιπόν, τους νέους της εποχής ότι η γυναικεία απελευθέρωση θα έλθει μόνον όταν το γυναικείο φύλο απαλλαγεί από τον ζυγό της κυοφορίας. Στην προσωπική της Ουτοπία, τα παιδιά του μέλλοντος θα κυοφορούνται εξωμήτρια και ισομερώς αμφότερα τα φύλα θα αναλαμβάνουν να τα μεγαλώσουν. «Η τυραννία της βιολογικής οικογένειας θα πρέπει να καταρρεύσει», τόνιζε αφοριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα