Μάργκαρετ Θάτσερ (13/10/1925 – 8/4/2013): Η κόρη του μπακάλη που έγινε Σιδηρά Κυρία

15:09 8/4/2013 - Πηγή: KoolNews

Η κόρη του μπακάλη που κατάφερε να γίνει το σύμβολο του νεοφιλελευθερισμού της Ευρώπης, «έφυγε» τα ξημερώματα της Δευτέρας στον ύπνο της, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 87 ετών. Η βαρόνη Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Στην ιστορία έχει μείνει ως «η Σιδηρά Κυρία», προσωνύμιο που της είχε αποδώσει η εφημερίδα της Σοβιετικής Ένωσης «Ερυθρός Αστέρας», επίσημο «όργανο» του υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Άκρως συντηρητική, η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν εκείνη που χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα

«τρομοκράτη», υπερασπίστηκε τον δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.

Ήταν εκείνη που έστειλε το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, το 1982, για να ανακαταλάβει τα νησιά Φώκλαντ, στα οποία είχε εισβάλει ο στρατός της Αργεντινής, έπειτα από απόφαση του δικτάτορα Λεοπόλντο Γκαλτιέρι. Η βρετανική νίκη της γέμισε με εθνική υπερηφάνεια τους συντηρητικούς Βρετανούς και εκείνη εξασφάλισε τη νέα εκλογική νίκη, παραμένοντας ένοικος της πρωθυπουργικής κατοικίας στη Ντάουνιγκ Στριτ έως το 1990.

Η Θάτσερ ήταν υπέρ μιας πολύ χαλαρής Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ιδεολογική ταύτισή της με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, όξυναν σε μεγάλο βαθμό τον «ψυχρό πόλεμο» με τη Σοβιετική Ένωση.

Η οικονομική της πολιτική βασίστηκε στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδέες που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τότε στη Μεγάλη Βρετανία. Αύξηση επιτοκίων στο 15%, φορολόγηση των ιδιοκτητών σπιτιών ανάλογα με τα αριθμό των ανθρώπων που διέμεναν σε αυτά, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να καταστείλει απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης, ήταν εκείνη που έβαλε τέλος στο χουλιγκανισμό, που άνθιζε εκείνα τα χρόνια όχι μόνο στα αγγλικά, αλλά και στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η Θάτσερ πήρε την τολμηρή απόφαση να αποσύρει όλες τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να καθαρίσει με τον χουλιγκανισμό μέσα σε ένα χρόνο. Και έτσι έγινε.

Στις δύο θητείες που ακολούθησαν συγκρούστηκε με τα συνδικάτα και τις εργατικές ενώσεις, με πιο ακραία κόντρα αυτή με τους ανθρακωρύχους του Νιούκαστλ. Η απεργία τους κράτησε για ένα χρόνο.

Παρόλο που ήταν γυναίκα οι τακτικές της ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Άλλαξε το πρόσωπο της Αγγλίας, προσηλωμένη στους δείκτες της οικονομίας, εφαρμόζοντας μη φιλολαϊκές πολιτικές. Και παρόλο το σκληρό πρόσωπο που επέδειξε οι Βρετανοί ψηφοφόροι την εμπιστεύτηκαν σε τρεις εκλογικές μάχες. Όταν όμως παραιτήθηκε, στις 28 Νοεμβρίου 1990, η δημοφιλία της είχε πιάσει «πάτο».

Αποσύρθηκε από την πολιτική το 1992 και ζούσε μια ήρεμη ζωή, απολαμβάνοντας κάποιες παραστάσεις της όπερας. Τα τελευταία χρόνια απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, αφού έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Με την ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» επανήλθε στην παγκόσμια επικαιρότητα. Η Μέριλ Στριπ ήταν εκείνη που ερμήνευσε. Λίγο μήνες πριν, τον Δεκέμβρη του 2012, είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από τη χοληδόχο κύστη.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ θα ταφεί στο St. Paul’s Cathedral με στρατιωτικές τιμές, και θα είναι η πρώτη μετά τον Γουίνστον Τσέρτσιλ που λαμβάνει τέτοια τιμή, ενώ η σωρός της θα αποτεφρωθεί έπειτα από την κηδεία της.

Keywords
σιδηρα κυρια, εγινε, κυρια, μαντελα, στρατος, νέα, ηπα, απεργια, κηδεία, υπουργειο εσωτερικων, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, εκλογες ηπα, απεργια 8 νοεμβριου, τελος του κοσμου, αστυνομια, γηπεδα, γυναικα, εγκεφαλικο, εθνικη, ηπα, κοντρα, νησια, αυξηση, αλτσχαιμερ, αλλαξε το, γινει, εσωτερικων, ετων, εφημεριδα, ζωη, κηδεία, ιδεες, ηλικια, υπνο, κυστη, μηνες, ναυτικο, νελσον μαντελα, νικη, νιουκαστλ, ξημερωματα, πινοσετ, πολεμικο ναυτικο, σοβιετικη ενωση, τιμη, φωκλαντ, ενωση, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, υπουργειο, μεινει, ομαδες
Τυχαία Θέματα