Περαιτέρω ελαστικότητα -πόση ακόμα- ζητά το ΔΝΤ στην ελληνική αγορά εργασίας

Με την αναγνώριση της σημαντικής προόδου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά και με συστάσεις για μεγαλύτερη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις και μείωση του κόστους εργασίας συνοδεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την

εκταμίευση της δόσης του 1,78 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και το 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις.

Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων (άνοιγμα επαγγελμάτων) και να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Το ΔΝΤ εισηγείται συγκεκριμένα προς τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας, δηλαδή στον επανακαθορισμό του κατώτερου μισθού και σε παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων.

Επίσης απευθύνει συστάσεις για περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών στις αγορές προϊόντων και για τροποποίηση της νομοθεσίας στον τομέα των εξαγωγών.

ΔΝΤ προς ΕΚΤ: Μειώστε κι άλλο τα επιτόκια

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια και να ξεκινήσει νέο γύρο μη συμβατικής νομισματικής χαλάρωσης για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης εν μέσω λιτότητας.

Σε έκθεση για την οικονομία της ευρωζώνης, το ΔΝΤ ανέφερε ότι τα τρέχοντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να μειώσουν φέτος τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ανάκαμψη στην ευρωζώνη δεν θα υπάρξει πριν το 2014, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται, προσδίδοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα