ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι – ΑΝΕΛ: Τρία κόμματα, διαφορετικές πορείες

Με διαφορετική στόχευση και πολιτική στρατηγική θα κινηθούν το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, που δίνουν και οι τρεις τη μάχη του πολιτικού πλασαρίσματος μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό.

Στους ΑΝΕΛ τα πράγματα είναι λίγο πολύ απλά. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ένα παραπληρωματικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση, όπως ακριβώς συνέβη

και στο προηγούμενο επτάμηνο. Ο Πάνος Καμμένος, αποτραβηγμένος στο Υπουργείο Άμυνας δεν δημιουργεί ρήγματα στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ τέσσερις ακόμη βουλευτές του κόμματος κρατάνε υπουργεία στην κυβέρνηση. Βέβαια, δε λείπουν οι γκρίνιες. Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος έλειπε από τη Βουλή και την ψηφοφορία για την εκλογή Βούτση, μια ηχηρή απουσία από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, αυτή του Νίκου Νικολόπουλου ήρθε να υπενθυμίσει αυτό που ο ίδιος ο Πατρινός βουλευτής λέει σε όλους τους τόνους την τελευταία βδομάδα: Δε θα βάλει το στόμα του στο γύψο και θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία μέσα στη βουλή, δηλώνοντας πάντως ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η απουσία του από την ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Βουλής ήταν αναμενόμενη, καθώς ήθελε με αυτό τον τρόπο να δείξει την ενόχλησή του για τη μη υπουργοποίησή του στη νέα κυβέρνηση. Γκρίνια υπάρχει κι από άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ, γι' αυτό και αναμένεται με ενδιαφέρον η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος αυτή την εβδομάδα.

Στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν την επόμενη μέρα για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, μετά το πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, όπου και θα συμμετάσχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ στοίχημα παραμένει η ανανέωση των προσώπων. Το μεγάλο ερωτηματικό στην υπόθεση αυτή αποτελεί η στάση του Ποταμιού. Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν με νόημα ότι αυτή η συζήτηση θα γίνεται αργά και σταθερά και περιμένουν τις συνθήκες να ωριμάσουν. Ξέρουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα κομματικής σύμπλευσης, όμως εξηγούν ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ στελεχών των δυο κομμάτων.

Στο Ποτάμι ήδη από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής φάνηκε ότι η περίοδος του πολιτικού φλερτ με τον Αλέξη Τσίπρα πέρασε ανεπιστρεπτί. Στη Σεβαστουπόλεως έχουν αντιληφθεί το πόσο κακό έκανε στο κόμμα η αίσθηση του οιωνεί κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολιτευτική στρατηγική αναμένεται να αναπροσαρμοστεί με φουλ επίθεση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παράλληλα το κόμμα θα βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία πολιτικής ψυχοθεραπείας, με τις προσυνεδριακές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, μέχρι την κορύφωση, στις αρχές Δεκεμβρίου, και το 2ο τακτικό συνέδριο του κόμματος.

The post ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι – ΑΝΕΛ: Τρία κόμματα, διαφορετικές πορείες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα