Παράλληλο πρόγραμμα α λα ΑΝΕΛ- Ατζέντα Καμμένου με συντηρητικό πρόσημο και η στάση του Μαξίμου

Υπάρχει πράγματι κυβερνητική κρίση, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου αναφορικά με ην υποχρεωτική στράτευση των γυναικών και την ίδρυση στρατιωτικών σχολείων; Η απάντηση είναι αρνητική, γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να κρατήσει «χαμηλά την μπάλα». Αυτό που υπάρχει σαφώς όμως είναι η προσπάθεια του κ. Καμμένου να διαμορφώσει μια δική του, παράλληλη ατζέντα, με στόχευση

στα συντηρητικά κοινά που στηρίζουν τους ΑΝΕΛ, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου έχει μπει σε τροχιά φλερτ με την Ένωση Κεντρώων, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται να χρειαστεί και ευρύτερες κοινοβουλευτικές εφεδρείες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Δ. Ευγενίδης

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη του ασφαλιστικού και με χριστουγεννιάτικη ΠΝΠ στις 24 Δεκεμβρίου πέρασε ένα σημαντικό κομμάτι του παράλληλου προγράμματος που δεν έχει επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναζητά στίγμα για το κόμμα του. Οι ΑΝΕΛ, καίτοι συνεργάζονται αρμονικά με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν δημιουργούν προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό και στις κρίσιμες ψηφοφορίες, προσπαθούν να «αναβαπτισθούν» προκειμένου να μην «ξεμείνουν» μόνο με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Άλλωστε, η κυβέρνηση επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στα μη μνημονιακά πεδία, όπως φερ ειπείν στην Πιαδεία και στην Υγεία, ενώ και η χριστουγεννιάτικη ΠΝΠ που πέρασε ρύθμιζε επείγοντα ζητήματα σε ένα ευρύ φάσμα φορέων και δραστηριοτήτων. Πλην όμως, όλες οι παραπάνω ενέργειες πιστώνονται στη συνείδηση του κόσμου στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι ΑΝΕΛ να χρειάζονται αντίβαρο.

Στη λογική του…παράλληλου προγράμματος των ΑΝΕΛ λοιπόν, ο πρόεδρος του κόμματος επέλεξε να αναδείξει για ακόμα μια φορά ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις ένοπλες δυνάμεις, όπως η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών και η ίδρυση στρατιωτικών σχολείων. Τα συντηρητικά κοινά που στηρίζουν διαχρονικά τους ΑΝΕΛ είναι, επομένως, το ακροατήριο που έχει επιλέξει να «ζεστάνει» και πάλι ο κ. Καμμένος, γνωρίζοντας βέβαια πως είναι αρκετά δύσκολο τέτοια ζητήματα να υλοποιηθούν και πρωτίστως αυτό των στρατιωτικών σχολείων. Άλλωστε, μια σειρά υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας της ΚΕ Παναγιώτης Ρήγας, η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγγου και ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης διέψευσαν το σενάριο, ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου μέσω κύκλων σχολίαζε πως το ζήτημα δεν τίθεται.

Ο κ. Καμμένος όμως είχε κάνει αυτό που ήθελε. Έριξε το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση, σε μια περίοδο με λίγη επικαιρότητα, με αποτέλεσμα αυτό να αναδειχθεί και να πρωταγωνιστήσει στην ειδησεογραφία. Και, ακόμα και αν δεν γίνει, ο κ. Καμμένος θα μπορεί να πει πως προσπάθησε και πως η προσπάθειά του αυτή δεν ευοδώθηκε. Παράλληλα, ο κ. Καμμένος ασχολείται με ζέση και με τα του υπουργείου του, προσπαθώντας να αναδείξει τη μαχητικότητα των ενόπλων δυνάμεων, πάλι με στόχευση και σε αυτό το ειδικό κοινό των ΑΝΕΛ, το οποίο αισθάνεται και δυσαρεστημένο από την εφαρμογή του Μνημονίου, πλην όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα εθνικά θέματα.

Συνεχίζεται το κυβερνητικό φλερτ με την ελάσσονα αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα με τα σενάρια Καμμένου, συνεχίζεται και το φλερτ του Μεγάρου Μαξίμου με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, καθώς η δυσκολία του ασφαλιστικού θα μπορούσε να σημαίνει και κοινοβουλευτικές απώλειες για την κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, τα «μαξιλαράκια» θα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το κόμμα του κ. Λεβέντη θα μπει ασμένως στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα παράσχει κοινοβουλευτική στήριξη εν λευκώ. Αντιθέτως, ο κ. Λεβέντης εμμένει στα της οικουμενικής και πέραν τούτου ουδέν. Όπως υπενθύμιζε ανώτερο στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων στο KoolNews.gr «δεν θα μπούμε για να πάρουμε τον μουντζούρη για τα μέτρα που ήρθαν και έρχονται». Άλλωστε, στην πλατεία Καραϊσκάκη δεν θέλουν να έχουν τη μοίρα του ΛΑΟΣ και της ΔΗΜΑΡ.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και το άνοιγμα που έκανε μέσω της Real News ο Νίκος Παππάς εκ νέου και στο Ποτάμι. «Νομίζω ότι, το Ποτάμι βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Εμείς θα θέλαμε να επιλέξει καθαρά τη στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο», είπε στην εν λόγω συνέντευξη ο κ. Παππάς, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο για το μέλλον. Πλην όμως, με τον κ. Καμμένο παρόντα και ομιλούντα για στρατιωτικά σχολεία, θα υπήρχε περιθώριο συμπόρευσης με κόμματα όπως το Ποτάμι, έστω και σε επίπεδο απλης κοινοβουλευτικής στήριξης.

Διαβάστε επίσης: Αδειάζει τον Καμμένο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση του για γυναίκες στα χακί

The post Παράλληλο πρόγραμμα α λα ΑΝΕΛ- Ατζέντα Καμμένου με συντηρητικό πρόσημο και η στάση του Μαξίμου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα