Παπανδρέου στο CNN: Το δημοψήφισμα δεν το ζήτησα για πλάκα

Στην «χαμένη τέχνη της δημοκρατίας» αναφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε νέο του άρθρο που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNN.

Ο πρώην πρωθυπουργός γράφει ότι «οι δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν μια στιγμή της αλήθειας. Από την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ,

οι ηγέτες αγωνίζονται να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες και σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις». Παράλληλα γράφει για την ανάγκη η πολιτική με τη συμμετοχή των πολιτών να γίνει ξανά τέχνη για να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο.

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι «οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τη συμβατική πολιτική αλλά και απογοητευμένοι από την απουσία αποτελεσματικών πολιτικών που εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες», δηλώνοντας πεπεισμένος πως «το πραγματικό θέμα δεν είναι ο καθορισμός των οικονομικών λύσεων, αλλά η επανεξέταση των δημοκρατικών μας θεσμών».

Περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα, με την σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί για να πάρουμε δάνεια και αναγνωρίζει ότι εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα ήταν φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως και νέοι Έλληνες που είναι τώρα αντιμέτωποι με το 60% της ανεργίας και οι οποίοι δεν ευθύνονταν για την κρίση.

Λέει επίσης ότι η σκληρή αυτή λιτότητα, έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικίας και έλλειψης ευκαιριών, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη και όχι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων. "Τέτοιος πολιτικός καιροσκοπισμός είναι τοξικός", γράφει ο πρώην πρωθυπουργός και λέει μάλιστα ότι στην Ελλάδα, παρέτεινε την κρίση, καθυστέρησε μεταρρυθμίσεις και το κόστισε στη χώρα μας ακριβά".

Αναφερόμενος στον δημοψήφισμα, εξηγεί ότι έκανε αυτή την πρόταση προκειμένου να δώσει στο λαό την δυνατότητα να πουν ναι ή όχι στο πρόγραμμα διάσωσης. Τέλος, εξηγεί ότι αν και η πρότασή του έπεσε στο κενό οδήγησε σε κυβέρνηση συνεργασίας, σε πολιτική συναίνεση γιατί μόνο έτσι μπορούν οι χώρες να βγουν από την κρίση και το αδιέξοδο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα