Πανικός, αυτοσχεδιασμοί και αυτογκόλ

Πολλά μου έρχονται να γράψω για το φιάσκο της κυβέρνησης με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις. Και αυτό γιατί πλέον ορισμένες κινήσεις των κυβερνώντων είναι τόσο αψυχολόγητες, ώστε αδυνατεί κανείς να τις επεξεργαστεί λογικά.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Φρονώ πάντως πως αυτό που σκέφτομαι το εξέφρασε εξαιρετικά χθες ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης. «Πώς είναι δυνατόν ένα τόσο θετικό μέτρο να γυρίζει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση; Κάποιο λάθος προφανώς έγινε. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι

νωπό ακόμη το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ» δήλωσε χθες ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Ο Μιχελάκης είπε ακριβώς αυτό που διερωτώνται όλοι οι βουλευτές της ΝΔ. Ενώ το κόμμα είναι μεσοσταθμικά 5 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται μια ρύθμιση, την οποία μπορούν να προβάλλουν. Μια ρύθμιση απτή, με άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Και κάπου εκεί ξεκινά η γνωστή ιστορία. Η κυβέρνηση, σκεπτόμενη μαξιμαλιστικά, ενέταξε στη ρύθμιση με τις ληξιπρόθεσμες και τις βεβαιωμένες οφειλές. Αν δεν έχετε καταλάβει, ενέταξαν στην ίδια ρύθμιση οφειλές, για τις οποίες υπάρχει βεβαιωμένη αδυναμία αποπληρωμής και δόσεις, των οποίων ο καιρός δεν έχει έρθει ακόμα! Τι ήθελαν να κάνουν; Να δώσουν μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παγιώσουν την εικόνα των φοροελαφρύνσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η καθαρή ήττα των ευρωεκλογών έφερε αναμπουμπούλα στην κυβέρνηση, δια τι να το κρύψωμεν άλλωστε; Έτσι, από ένα σημείο και μετά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο σημείο να διαγκωνίζονται στο ποιος θα πρωτοδιώξει την Τρόικα. Μέχρι και βόλτα στο Παρίσι την πήγαν, χωρίς όμως να εξαχθεί πολιτικό αποτέλεσμα. Έτσι έπιασαν τις μονομερείς ενέργειες με αποδέκτες το εσωτερικό ακροατήριο. Πρώτη μονομερής ενέργεια, η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Δεύτερη, η ένταξη και των βεβαιωμένων μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ρύθμιση. Θα τολμούσε η Τρόικα να αμφισβητήσει νόμο ψηφισμένο από την ελληνική Βουλή; Και όμως!

Μετά το απόλυτα λογικό βέτο της Τρόικα, μιας και θα προέκυπτε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό λόγω της στάσης πληρωμών, μια χρήσιμη ρύθμιση, ανάσα για τόσους πολίτες κάηκε επικοινωνιακά. Η κυβέρνηση στριμώχτηκε και πάλι στη γωνιά του ρίνγκ και δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα παντού. Έτσι εξηγείται γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζουν απλά τη λογική του ώριμου φρούτου.

Είναι προφανές πως υπάρχουν ευθύνες. Διότι, λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι ακούσιο λάθος από απροσεξία και καταντά εγκληματική αμέλεια από ανοησία. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι οποίοι προφανώς και αδυνατούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν. Όποιος δεν μπορεί λοιπόν, ας απαλλάξει τη χώρα από την παρουσία του, γιατί έρχονται μεγαλύτερες υποθέσεις, κομβικές για το μέλλον της χώρας, οι οποίες δεν επιδέχονται παιδαριωδών χειρισμών.

Η εικόνα της κυβέρνησης θυμίζει και πάλι το καταπληκτικό έργο του Πιραντέλλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Σαν μαθητευόμενοι μάγοι, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες ασκούνται στο ποιος θα κάνει την πιο χοντρή γκάφα, η οποία θα στοιχίσει περισσότερο στην κυβέρνηση. Και το χειρότερο είναι πως όσο «σφίγγουν τα γάλατα», τόσο αυτοί θα πιέζονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται αναλόγως και οι πιθανότητες να διαπράξουν ακόμα ένα σφάλμα.

Το ζήτημα είναι πως, αν κάποιος δεν τραβήξει τα χαλινάρια, η κυβέρνηση κινδυνεύει να φύγει από τη σφαίρα του Πιραντέλλο και του ποιοτικού θεάτρου και να περάσει σε αυτή της επιθεώρησης.

The post Πανικός, αυτοσχεδιασμοί και αυτογκόλ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα