Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, πράξη δεύτερη: απαγορεύονται οι προβλέψεις

Λίγες μέρες μετά το παιχνίδι κυπέλλου, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντιούνται ξανά, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα, στο ΟΑΚΑ και με κόσμο στις εξέδρες. Οπότε θα έλεγε κανείς ότι εφόσον ο Παναθηναϊκός

κέρδισε στο πρώτο ραντεβού της σεζόν στο ΣΕΦ, έστω και χωρίς κόσμο, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα μέσα στο σπίτι του, με τον κόσμο στο πλευρό του. Σωστό; Δεν είμαι και τόσο σίγουρος...

Γράφει ο Κώστας Βαϊμάκης

Οι νίκες μπορεί να είναι χρήσιμες, ειδικά όταν σου εξασφαλίζουν την προοπτική ενός τίτλου όπως είναι το κύπελλο, αλλά και οι ήττες μπορεί να είναι ιδιαίτερα διδακτικές. Και ο τρόπος που νίκησε ο Παναθηναϊκός, μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ χρήσιμος μπούσουλας για τον Σφαιρόπουλο, για το πώς να αντιμετωπίσει την ομάδα του Τζόρτζεβιτς – ίσως ο Σφαιρόπουλος να έγινε λίγο σοφότερος, βλέποντας επίσης το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Λοκομοτίβ Κούμπαν και την ήττα των πράσινων, ειδικά με τον τρόπο που ήρθε στο τέταρτο δεκάλεπτο.

Τα δυο σημαντικά κόκκινα προβλήματα

Ποια ήταν τα βασικά «θέματα» που είχε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι κυπέλλου; Ένα που μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα κι ένα που δείχνει ιδιαίτερα πολύπλοκο. Το πρώτο, ήταν τα προβλήματα στη frontline: με τον Χάντερ εκτός λόγω τραυματισμού και τον Γιανγκ να εμφανίζεται ελαφρώς «τρακαρισμένος», να κάνει δυο γρήγορα φάουλ και να μην μπορεί να παίξει όσο δυνατά θα ήθελε, ο Σφαιρόπουλος αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τον Αγραβάνη, ακόμα και τον Τσαϊρέλη για να βρει κορμιά μέσα στις δυο ρακέτες, χωρίς ουσιαστικά να κάνει τη δουλειά του όπως ήθελε. Σήμερα όμως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει Χάντερ στη 12άδα, επιπλέον ο Γιανγκ έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι κόντρα στην Τσεντεβίτα, που του έδωσε μπόλικους πόντους αυτοπεποίθησης. Κι αν ο πολύ αθλητικός και γοργοπόδαρος Γιανγκ όντως έχει πάρει τα πάνω του, τότε μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους βαρείς και αργούς Ραντούλιτσα και Κούζμιτς, που έχουν πολλά καλά (ο Ραντούλιτσα τουλάχιστον...) αλλά ούτε το πικ-εν-ρολ μπορούν να ακολουθήσουν, ούτε μπορούν να τρέξουν γρήγορα το γήπεδο και να προλάβουν έναν «ημίψηλο ψηλό».

Το άλλο πρόβλημα του Ολυμπιακού, δεν φαίνεται να μπορεί να λυθεί στην παρούσα φάση και έχει να κάνει με το περιφερειακό σουτ: ο Σλούκας λείπει και προφανώς δεν αντικαταστάθηκε από παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά, ο Χάκετ είναι πολύ καλός παίκτης αλλά άλλου τύπου σε σχέση με τον Σλούκα, ο Μάντζαρης είναι ένα αμυντικό εργαλείο που όμως έχει μείνει στάσιμος τα τελευταία χρόνια και δεν έχει δείξει εκτελεστική πρόοδο και πέφτουν πλέον πολλές και διάφορες αρμοδιότητες και ευθύνες πάνω στον αρχηγό, Βασίλη Σπανούλη. Μόνο που ο Bill σ' αυτό το ξεκίνημα της χρονιάς δεν δείχνει σε καλή κατάσταση, κουβαλάει μαζί του την κόπωση του Ευρωμπάσκετ και επιπλέον είναι ένας παίκτης που ξέρει πώς και πότε πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς. Και αυτό θα το κάνει εκεί που μετράνε οι νίκες και στοιχίζουν οι ήττες, κι αυτό είναι με τον καινούργιο χρόνο. Ακόμα όμως είναι Οκτώβριος, τα δυο ντέρμπι για πρωτάθλημα και κύπελλο έπεσαν πολύ κοντά κι ας μην ξεχνάμε ότι σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει όχι απλά η νίκη, αλλά και η διαφορά.

Τα πράσινα ερωτηματικά

Ο Παναθηναϊκός πέρυσι έχασε στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια και έχασε και στα play-offs. Άλλη ομάδα φυσικά η περσινή σε σχέση με την φετινή, άλλος προπονητής, άλλη φιλοσοφία, ξεκίνησαν οι πράσινοι τη σεζόν με τη νίκη στο κύπελλο, καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο μεγάλη «κάψα» θα υπάρχει στις εξέδρες για τη νίκη. Και ο κόσμος θα «πιέσει» για τη νίκη, αλλά μπορεί να αγχώσει και τους παίκτες του Παναθηναϊκού, αντί να τους μεταφέρει ενέργεια να τους μεταδώσει ανυπομονησία, αντί να τους γκαζώσει, να τους αποσυντονίσει. Μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο κύπελλο μέσα στο άδειο ΣΕΦ, σε ένα ματς που καμία φωνή και καμία διακοπή δεν υπήρξε για να τον αποσυντονίσει ή να του χαλάσει το μυαλό.

Αλλά ας πούμε ότι το γεμάτο ΟΑΚΑ θα βοηθήσει τελικά τους γηπεδούχους ή έστω δεν θα τους δυσκολέψει τη ζωή, στο πρώτο φετινό εντός έδρας παιχνίδι μετά από τρία εκτός. Το πρόβλημα που αναδείχθηκε με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, το μπλακ-άουτ στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι «τρύπες» στην άμυνά του, τα χαμένα ριμπάουντ και οι διεισδύσεις των αντιπάλων που δεν κατάφεραν να ανακόψουν οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς, είναι πράγματα που ο προπονητής του Παναθηναϊκού είδε να συμβαίνουν χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βρει τον τρόπο να μην ξανασυμβούν κόντρα στον Ολυμπιακό. Που είναι καλύτερη ομάδα από τη Λοκομοτίβ και έχει καλύτερο προπονητή στον πάγκο του από τον Μπαρτζώκα.

Συν τοις άλλοις, πράγματα που ενδεχομένως να ήταν έκπληξη για τον Ολυμπιακό στο ματς του κυπέλλου, που δεν είχε προλάβει να διαβάσει το ερυθρόλευκο σκάουτινγκ, πλέον δεν είναι μυστικά: Πάβλοβιτς, Ραντούλιτσα, Κούζμιτς και Φελντέιν έδωσαν το πρώτο δείγμα γραφής τους και πλέον ο Σφαιρόπουλος θα είναι πιο «ψυλλιασμένος» και πιο έτοιμος για να τους «ματσάρει». Κι αν ο προπονητής του Ολυμπιακού βρει τρόπο να περιορίσει τον Ραντούλιτσα, τον παίκτη στον οποίο ακουμπάει τη μπάλα ο Παναθηναϊκός όποτε ο Σέρβος είναι στο παρκέ, τότε θα χαλάσει τα πλάνα του Τζόρτεβιτς και ο Καλάθης με τον Διαμαντίδη θα πρέπει να «αυτοσχεδιάσουν». Στα συν του Παναθηναϊκού, το όπλο που λέγεται Τζέιμς Γκιστ, που όσο τινάζει τη ναφθαλίνη από πάνω του μετά την εξάμηνη απραξία, τόσο καλύτερος θα (ξανα)γίνεται, αλλά και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς που έχει βάλει σκοπό φέτος να απογειωθεί, πεισμωμένος και από το «κόψιμό» του από την Εθνική το καλοκαίρι.

Λογαριασμός και σούμα

Όσο κωμικό είναι να μιλάνε κάποιοι για «κόκκινη δυναστεία» (όχι φυσικά οι παίκτες ή οι προπονητές του Ολυμπιακού) επειδή πέρυσι «σκούπισαν» τον Παναθηναϊκό, σε μια χρονιά όπου υπήρχε μεγάλη διαφορά ποιότητας κι επιπλέον ο Παναθηναϊκός έχασε Παππά και Γκιστ στο τέλος, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι να λένε οι πράσινοι (και εδώ όχι οι παίκτες και οι προπονητές) για «πελάτες» και εύκολη επικράτηση στο ΟΑΚΑ. Σε ένα τέτοιου είδους ντέρμπι, στο ξεκίνημα της σεζόν, με προσθαφαιρέσεις και για τις δυο ομάδες, με κούραση από το Ευρωμπάσκετ, με ταξίδι στην Κίνα πριν λίγες μέρες για τους γηπεδούχους και παίκτες ντεφορμέ ή προερχόμενους απο τραυματισμό, προγνωστικά δεν χωράνε. Καλό μπάσκετ πιθανότατα δεν θα δούμε ούτε απόψε, αλλά τουλάχιστον ελπίζουμε να δούμε πάθος, μάτια που γυαλίζουν και παίκτες που αρνούνται να χάσουν.

The post Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, πράξη δεύτερη: απαγορεύονται οι προβλέψεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα