Παιδιά εθισμένα στο Facebook – Τι κινδύνους ενέχει το e-κόλλημα

Τους ύπουλους κινδύνους που κρύβει το υπερβολικό κόλλημα των εφήβων με τα social media και κυρίως το Facebook που αποτελεί το νέο τόπο συνάντησης της πιτσιρικαρίας καταγράφουν επιστήμονες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» μετά τις πρόσφατες μελέτες που απέδειξαν ότι τα Ελληνόπουλα είναι επιρρεπή στην κατάχρηση της διαδικτυακής επικοινωνίας και τον e-εθισμό, ενώ στρέφονται και πρωταθλητές στο διαδικτυακό εκφοβισμό στην Ευρώπη.

Η πρόσφατη

δημοσιοποίηση αυτών των ερευνών σε αποκλειστικά δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου γεννά φόβους στους γονείς στους οποίους απαντά καθησυχαστικά η επικουρική καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής κ. Άρτεμις Τσίτσικα, επιστημονική υπενθύμιση της ΜΕΥ, συστήνοντας ωστόσο επαγρύπνηση.

«Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε το Διαδίκτυο και να υποβαθμίσουμε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει στην ζωή των παιδιών. Η διαδικτυακή επικοινωνία έχει απίστευτες δυνατότητες για τους εφήβους και το Facebook είναι το νέο στέκι, η νέα πλατεία, το καφέ όπου τα παιδιά μαζεύονται και επικοινωνούν. Στο Διαδίκτυο οι έφηβοι έχουν την δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν διαρκώς, να μην χάνουν επαφή, να ενημερώνονται, να κάνουν το πρώτο βήμα στο φλερτ.

Όπως αναφέρει η ειδικός, η κατάχρηση της διαδικτυακής επικοινωνίας οδηγεί στην απώλεια των κοινωνικών δεξιοτήτων και των εμπειριών που αντλούν τα παιδιά από το φυσικό κόσμο. «Επίσης οι έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να παρουσιάσουν πλαστά χαρακτηριστικά στο προφίλ τους οπότε χάνουν την δυνατότητα αυτοβελτίωσης. Σε ότι αφορά τα φλέρτ μέχρι ενός σημείου το Διαδίκτυο δίνει στους εφήβους το «πάτημα» να προσεγγίσουν το πρόσωπο που θέλουν να γνωρίσουν αλλά ταυτόχρονα μειώνει τις κοινωνικές τους δεξιότητες ειδικά στα αγόρια, ου είναι πιο μονοκόμματα και αμήχανα.

Στο σοβαρό θέμα του e-εθισμού , τα social media (και ειδικά το Facebook) είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη της εξάρτησης στα κορίτσια ενώ αντίθετα κύρια αίτια ανάπτυξης e-εθισμού στα αγόρια είναι τα online games.

Αν κάποιος έχει 500 e-φίλους σίγουρα έχει πέσει θύμα διαδικτυακής εξάρτησης και δεν έχει φίλους στον πραγματικό κόσμο. Το κλειδί για την απομάκρυνση των κινδύνων είναι η σωστή εκπαίδευση των παιδιών. Δεν απαγορεύουμε την χρήση του Διαδικτύου αλλά θωρακίζουμε το παιδί να ξέρει να το χειρίζεται σωστά. Αν μάλιστα το παιδί μας ανήκει στην 2η διαδικτυακή φυλή (του ζογκλέρ που μπαινοβγαίνει στο διαδίκτυο ελέγχοντας την κατάσταση) ή στην 3η διαδικτυακή φυλή (του κορεσμένου που κολλά στο Ίντερνετ κάνει τον κύκλο του, μπουχτίζει και αυτοδιορθώνεται ή απλώς ερωτεύεται και φεύγει) τότε δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα», καταλήγει η κ. Τσιτσίκα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα