Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Τον κακό μας τον καιρό

Ναι, υπάρχει τέτοια και είναι σήμερα. Τουλάχιστον μας δίνει την αφορμή για να παραδεχτούμε δημόσια μια τεράστια αλήθεια των μετεωρολογικών προβλέψεων που μας «ακουμπάει» όλους καθημερινά.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Ο καιρός ως αφορμή για άνοιγμα κουβέντας, για επικοινωνία είναι το κλασικότερο ice-breaker topic από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος. Είναι βέβαιο ότι ακόμα και οι Homo Neanderthal όταν τελείωναν τα καθημερινά νέα για το πόσα μαμούθ

κυνήγησαν ή πόσες γυναίκες έσυραν στη σπηλιά τους υπό την απειλή του ρόπαλου, συζητούσαν για τον καιρό. Πόσω μάλλον οι απόγονοί τους...

Ο καιρός και η εξέλιξη του απασχολεί τον άνθρωπο αιώνες τώρα για λόγους κατανοητούς, καθώς επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής του: Τα ταξίδια, τις μετακινήσεις, τις καλλιέργειες, τη διάθεσή του στο φινάλε. Στη χώρα μας, όμως, η συζήτηση για τον καιρό έχει λάβει εδώ και πολλά χρόνια διαστάσεις φετίχ. Ο Έλληνας λατρεύει να μιλάει για τον καιρό, είναι εθισμένος στο να μιλάει για τον καιρό, να παρακολουθεί τις διαθέσεις του, να τον αναλύει συνεχώς σαν οιωνοσκόπος ακόμα κι αν δεν λέει κατ’ ουσίαν τίποτα σημαντικό γι’ αυτόν: «Ζέστη σήμερα», «θα βρέξει αύριο», «μαζεύτηκαν σύννεφα», «καιρό έχει να χιονίσει».

Η μικρή αυτή καθημερινή ιεροτελεστία στη χώρα μας έχει και τους αντίστοιχους ήρωές της, τους μετεωρολόγους που έχουν αναλάβει την ενημέρωσή μας πάνω στο φλέγον αυτό θέμα, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: Από τους παλιούς «θρύλους» της δημόσιας τηλεόρασης όπως ο Γιώργος Μελανίτης (γνωστότερος ως «σαμουράι»), ο Δημήτρης Ζιακόπουλος και η Ευρυδίκη Καραμανή, μέχρι τους νεότερους Σάκη Αρναούτογλου, Χριστίνα Σούζη και φυσικά τον περφόρμερ Τάσο Αρνιακό.

Αυτά βέβαια για όσους βλέπουν ακόμα τηλεόραση. Γιατί η πραγματική «μπίζνα» του καιρού γίνεται στο ίντερνετ. 24ο δημοφιλέστερο ελληνικό σάιτ μεταξύ των χρηστών είναι το «παμπάλαιο» meteo.gr, ενώ δεκάδες ακόμα ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και όλα βρίσκουν χώρο, views και έσοδα από διαφημίσεις, καθότι η αγάπη του έλληνα για τον καιρό είναι πραγματικά ακόρεστη.

Πού είναι, λοιπόν, το θέμα και ποια η «μεγάλη αλήθεια» των προβλέψεων που μας βασανίζει; Ότι ενώ άπαντες καθημερινά συζητούν, ψάχνουν, ανταλλάσσουν απόψεις και εκτιμήσεις για τον καιρό με βάση τις τελευταίες προβλέψεις, αυτές στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι λανθασμένες! Όπως έχουν πολλάκις εξηγήσει οι μετεωρολόγοι -όποτε κλήθηκαν να μιλήσουν σχετικά με το θέμα- οποιαδήποτε καιρική πρόβλεψη που ξεπερνάει το 48ωρο είναι επισφαλής. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών, μάλιστα, συγκλίνουν στο ότι τις περισσότερες φορές ο καιρός είναι τόσο απρόβλεπτος που ούτε καν 12 ώρες μπροστά δεν μπορείς να δεις και να πεις -κι ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα βελτιωθεί με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να αναπαράγουμε ευλαβικά αυτά που διαβάζουμε, βλέπουμε ή ακούμε και καμιά φορά τσατιζόμαστε κιόλας όταν οι προβλέψεις διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Το πιο σουρεαλιστικό, πάντως, του θέματος «κουβέντα για τον καιρό» είναι ότι παρότι αν υπήρχε follow up στις προβλέψεις (ειδικά τις εβδομαδιαίες) θα μετράγαμε ποσοστά αποτυχίας που θα άγγιζαν πιθανώς ακόμα και το 90%, το αυτί μας δεν ιδρώνει, κανείς δεν γκρινιάζει, ουδείς χάνει τη δουλειά του επειδή «παραπληροφόρησε» και η ζωή συνεχίζεται κανονικότατα. Το ίδιο μάλιστα συμβαίνει ακόμα κι όταν κάποιος το πρωί προβλέψει «χιονιά που έρχεται μέσα στη μέρα» και το ίδιο απόγευμα μας βρει στην παραλία για μπάνιο. Περίεργο;

Θεωρητικά ναι, μια που είμαστε γνωστοί γκρινιάρηδες τα «που είναι το κράτος;» θα έπρεπε να έχουν πάει σύννεφο. Όμως δεν το κάνουμε. Και δεν το κάνουμε διότι, καθώς φαίνεται, η κουβέντα για τον καιρό μας αρέσει περισσότερο κι από την ακρίβεια ή όχι των προβλέψεων γι’ αυτόν. Με λίγα λόγια είτε ο μετεωρολόγος ή/και τα σάιτ δικαιωθούν ή όχι, το μόνο που κρατάμε είναι ότι η αφορμή για «καιροσυζήτηση» παραμένει ζωντανή. Μπορεί πλέον να αφορά συχνότερα λ.χ. «τα λαμόγια που έλεγαν για 28 βαθμούς και είμαστε ακόμα με τα πουλόβερ», ωστόσο την βαθιά ανάγκη μας για κουβέντα και σχολιασμό του καιρού στην καθημερινότητα δεν έχει βρεθεί ακόμα τίποτα που να μπορεί να την υποκαταστήσει.

The post Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Τον κακό μας τον καιρό appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα