Όταν το σινεμά συναντά την τέχνη της γαστρονομίας

Με αφορμή την κυκλοφορία του «Ένα Ταξίδι 30,5 Μέτρα Μακριά» του Σουηδού σκηνοθέτη Λάσε Χάλστρομ και της βραβευμένης με Όσκαρ Έλεν Μίρεν, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες ταινίες που φούντωσαν τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά.

Ήταν το 2000 όταν ο ίδιος σκηνοθέτης υπέγραψε την ταινία «Chocolat» δίνοντας τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στους Ζιλιέτ Μπινός, Τζόνι Ντεπ και Λένα Όλιν. Ένα παραδοσιακό γαλλικό χωριό αναστατώνεται

από την άφιξη μιας μυστηριώδους γυναίκας. H σοκολατερί της γίνεται αιτία να ξυπνήσουν κρυφές ορέξεις και πόθοι στους μέχρι τότε συντηρητικούς και καταπιεσμένους κατοίκους, κάτι που προκαλεί την έχθρα του δημάρχου, στυλοβάτη της παραδοσιακής ηθικής.

Μια τελειομανής σεφ, η Κέιτ, συνηθισμένη να διατηρεί απόλυτο έλεγχο στην κουζίνα ενός εστιατορίου του Μανχάταν όπου βασιλεύει, τα χάνει, όταν από την μια, υιοθετεί την εννιάχρονη κόρη της αδελφής της που πέθανε πρόσφατα, και όταν από την άλλη, προσλαμβάνεται στο εστιατόριο ένας άλλος σεφ, ανάλαφρος, εύθυμος και ερωτεύσιμος. Το εν λόγω στόρι έγινε μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες της μεγάλης οθόνης με τίτλο «Έχετε Κάνει Κράτηση;» με τους Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Άαρον Έκχαρτ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν.

H μεγάλη κυρία Μέριλ Στριπ πρωταγωνίστησε το 2009 στο φιλμ «Τζούλι και Τζούλια» του Νόρα Έφρον. Η ταινία γυρνά στο 1948 όπου η Τζούλια Τσάιλντ και ο διπλωμάτης σύζυγός της βρίσκονται στο Παρίσι. Εκείνη αποφασίζει, για να σκοτώσει το χρόνο της, ν' ασχοληθεί με τη μαγειρική. Μισόν αιώνα μετά, η 30χρονη Τζούλι Πάουελ βάζει μπρος ένα φιλόδοξο σχέδιο: να μαγειρέψει σε 365 μέρες τις 524 συνταγές της διάσημης σεφ Τζούλια Τσάιλντ.

Γαλλο-ισπανική ταινία, σε σκηνοθεσία Ντανιέλ Κοέν με τους Ζαν Ρενό, Μίκαελ Γιουν, Ραφαέλ Αγκογιέ, το «Ο Σεφ Και ο Σεφ Του» αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους σινεφίλ. Ο αυτοδίδακτος μάγειρας Τζακί προσπαθεί να εμφυσήσει στους πελάτες των λαϊκών εστιατορίων τις υψηλές αξίες της γαστρονομίας με πενιχρά αποτελέσματα. Από την άλλη, ο διάσημος σεφ Αλεξάντρ Λαγκάρντ βλέπει την έμπνευσή του να τον εγκαταλείπει. Η τύχη θα φέρει τους δυο outsider πρωταγωνιστές στην ίδια κουζίνα με κοινό σκοπό να διασώσουν το κύρος του διάσημου εστιατορίου.

Έκανε την πρώτη της επίσημη πριν λίγο καιρό αποσπώντας ευνοϊκές κριτικές. Η ταινία «Chef» του Τζον Φαβρό με τους Τζον Φαβρό, Τζον Λεγκουιζάμο, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σοφία Βεργκάρα μιλά για τον σεφ ενός πολυτελούς εστιατορίου που συγκρούεται με έναν κριτικό γεύσης και κατόπιν με το αφεντικό του, το οποίο τον απολύει. Με παρότρυνση της πρώην γυναίκας του, επιστρέφει στο Μαϊάμι και ξεκινά τη δική του επιχείρηση: μια κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό.

Από τις αγαπημένες ταινίες του εγχώριου κοινού, πολυβραβευμένη και διαχρονική, η «Πολίτικη κουζίνα» όσα χρόνια κι αν περάσουν έχει μία θέση στην καρδιά των σινεφίλ. Σε σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη με τους Γιώργο Χωραφά, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουιζίδου, Ταμέρ Καραντάλ και Τάσο Μπαντή, ο Φάνης, Πολίτης στην καταγωγή και αστροφυσικός στο επάγγελμα, ξαναγυρίζει στην Πόλη, ύστερα από τριάντα χρόνια, για να δει τον άρρωστο παππού του. Το ταξίδι δίνει την αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν, όταν ως παιδί στην Πόλη, μάθαινε τα μυστικά της μαγειρικής από τον παππού του και ζούσε τον πρώτο έρωτα με τη μικρή Σαϊμέ. Μνήμες από την Πόλη, χιούμορ, συγκίνηση, γαστρονομία και φιλοσοφία της ζωής. Εντυπωσιακή παραγωγή, με πολύ καλές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Δύο άντρες, ο ένας διάσημος σεφ και άλλος μάγειρας στα πλοία, μοιράζονται τον υψηλότερο όροφο μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας αλλά και την ίδια γυναίκα: τη Νανά, μια μυστηριώδη, αιθέρια ύπαρξη, η οποία παθιάζεται με τη μαγειρική τους. Η ταινία «Επικίνδυνες Μαγειρικές» με τους Γιώργο Χωραφά, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Κάτια Ζυγούλη κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο με την ωραία σκηνοθεσία όσο και με το εντυπωσιακό σώμα της Κάτιας Ζυγούλη.

The post Όταν το σινεμά συναντά την τέχνη της γαστρονομίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα